valasz.hu/itthon/ez-keresztenydemokracia-az-andrassy-egyetem-tudosa-az-orban-kormanyrol-128633

http://valasz.hu/itthon/ez-keresztenydemokracia-az-andrassy-egyetem-tudosa-az-orban-kormanyrol-128633

Nagy dobásra készül az Elios exvezére – Tiborcz biztosítja a hátteret

/ 2018.02.14., szerda 16:40 /

Üzletemberként tért vissza a piacra az OLAF-vizsgálat célkeresztjébe került Elios Zrt. korábbi vezére. Sájer Gábor tanácsadó és villamosenergia-termelő céget alapított a közelmúltban, illetve beszállt másik két NER-kompatibilis társaságba. Az irodája „véletlenül” Tiborcz István házában működik – szúrta ki a Válasz.hu.

Mottó: „Tiborcz István 2015. április 28-i hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet (…). Orbán Viktor miniszterelnök veje az őt és családját ért folyamatos támadások miatt hozta meg döntését.”

A fenti hírt a később Magyar Időkre keresztelt kormánypárti Napi Gazdaság közölte szűk három éve, és 2015. április 28-án Tiborcz valóban ki is szállt az Elios Innovatív Zrt.-ből. Ehhez képest furcsa, hogy egyes médiumok ma azt a látszatot próbálják kelteni, hogy a miniszterelnök veje nem is igazán volt ott az Eliosban. Ha nem lett volna ott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által vizsgált 2011–2015-ös időszakban, nyilván el sem kellett volna adnia a vállalatban lévő meghatározó részesedését.

Tiborcz István és Sájer Gábor

Ennél is érdekesebb viszont az Elios korábbi csúcsmenedzserének sorsa. Sájer Gábor 2012-től cégvezetőként jegyezte a részvénytársaságot, majd 2014-ben vezérigazgatói titulust kapott. Tiborcz kilépése után az új tulaj is megtartotta – egészen 2016 elejéig. Sájer nem sokkal később már saját jogú üzletemberként tért vissza a piacra, NER-kompatibilis szereplőkkel kezdett bizniszelni – Tiborcz István irodaházában.

Nézzük egyenként:

1. 2016. október: Sájer Gábor bejegyezteti az SRG Invest Kft. nevű központi tanácsadó vállalkozását, melynek bázisa a Mahart-ház (a Pesti Vigadó mellett). Ezt a belvárosi palotát éppen ekkor vásárolta fel Tiborcz István. Az SRG Invest cégjogi ügyeit a kormányfő vejének bizalmas üzlettársa, Hamar Endre ügyvéd intézte.

2. 2016. november: A Sájer-féle SRG Invest 50 százalékos tulajdonrészt szerez abban a Greenfield Park Kft.-ben, amely egy 6,6 hektáros hajdúnánási ipari terület gazdája. Nem mellékesen: a kft. másik 50 százaléka a Valton-Sec nevű vállalkozásé. Ez a cég a kormányzati és Fidesz-rendezvények „állandósított” biztonsági szolgáltatója.

3. 2017. május: Az SRG Invest megvásárolja a White Energy Kft. 50 százalékát. Ebben a bizniszben Sájer társa az a Kosik János, aki nem sokkal korábban mezszponzorként szállt be Tállai András NAV-elnök mellé a mezőkövesdi fociba.

4. 2017. július: Az SRG Invest villamosenergia-termelő leányvállalatot alapít Solar Engine Kft. néven. A székhelye ennek is a Tiborcz-féle Mahart-ház.

Hogy mi következik mindebből? Annyi biztosan, hogy az OLAF által körberajzolt Elios egykori legfőbb irányítója Tiborcz embere volt – és Sájer ma is ott van a kormányfő vejének közvetlen közelében. Meg az, hogy ez az érdekcsoport újra nagy dobásra készül az energetikai piacon.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?