Miért nem indul a Jobbik Józsefvárosban?

/ 2018.05.17., csütörtök 14:30 /

A Jobbik nem indít jelöltet a fővárosi időközi választásokon. Az Állami Számvevőszék büntetésével magyarázva cselekszik azt, amit az április választások előtt még politikai hibának tartottak.

Ahogy az előre várható volt, a Jobbik levonta a következtetéseket az országgyűlési választások eredményéből, és az időközi polgármester-választásokon nem indít jelölteket a fővárosban. Józsefvárosban így teljes parlamenti ellenzéki együttműködés alakul ki a július 8-i időközi polgármester-választásra, amit azért kell megtartani, mert Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselőként nem őrizette meg kerületi vezetői címét. A parlamenti bal Győry Péter liberális közgazdászt, szociális szakértőt indítja függetlenként a választásokon, a közös ellenzéki jelöltet ez úttal nem gyengíti a Jobbik egy saját aspiránssal. A parlamenti ellenzék kerületi szinten teszteli, mire menne, ha szemtől szembe, vagyis egy kormánypárti egy ellenzéki felosztásban gondolkodnának a következő időszakban.

Nemcsak politikai szempontból racionális ez a döntés az ellenzék számára, a Jobbiknak tényleg anyagi gondjai vannak. Az Állami Számvevőszék akadályozása miatti nyomozást ugyan megszüntették ellenük, de a bíróság elutasította azt a keresetüket, amit a tiltott kampányfinanszírozás elfogadása miatt az ÁSZ által rájuk rótt, összességében 662 millió forintos kötelezettség megtámadására indítottak. Mivel ezzel a hazai jogorvoslati lehetőségek lezárultak, csak nemzetközi bírói fórumhoz fordulhatnak, ami egyébként nem látszik eleve esélytelennek, de nincs halasztó hatálya. Az összeget így várhatóan a júliusban átutalandó állami működési támogatásból kezdik el vonni a párttól, vagyis a kincstár lényegében nem utal számukra. Adakozásból ugyan januárig összegyűlt több mint százmillió forint a párt számára, de ezt nem fordítják kampánycélokra, nem is nagyon tudnák, mert várhatóan rövidesen azt is leemelik majd a számlájukról.

Vagyis összességében az történik, hogy az Állami Számvevőszék a választások előtt az ellenzéket végigbüntette tiltott kampányfinanszírozásért, a Fideszt és a KDNP-t viszont nem, mondván a kormánypártokat majd csak jövőre ellenőrzik. Végül is ez, az ellenzékre hátrányos lépés teremti meg a parlamenti oppozíció közös jelöltállításának feltételeit, mert a Jobbiknak nem kell arra hivatkoznia: tévesen ítélték meg a parlamenti választások előtt, hogy nem az összefogáson, hanem a részvételi arányokon múlik az ellenzék sikere. Más kérdés, hogy egy újabb kétharmadra veszített választás után szétzilálódott ellenzék – vagyis a meghatározó arcát, Vona Gábort elveszítő Jobbik és a megmaradásán lamentáló MSZP –mellett ennek mekkora a politikai tétje.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.