Mi közös egy afrikai és egy magyar választásban?

/ 2018.04.11., szerda 12:00 /

Ha most így visszaemlékszem azokra az afrikai választásokra, amelyeknél jelen voltam, a következő állandó elemek jutnak eszembe mindegyiknél. Először is a kígyózó sorok a választóhelyiségek előtt, aztán a számítógépes rendszer menetrendszerű meghibásodása, ami miatt egy ideig nem jönnek adatok, aztán hirtelen mégis, és akkor gyorsan be is jelentik a kormányzó erők győzelmét. Emiatt és az érvénytelen szavazatok mindig gyanúsan nagy száma miatt a vesztes rituálisan csalást kiált, tüntetést szervez és a mögötte törzsi alapon álló tábor biztos is benne, hogy csalás történt. Pont olyan biztos, mint a szintén törzsi alapon szervezett győztes tábor a saját igazában.

Mivel a törzsek tagjai jellemzően elkülönülten élnek (más régióban, a főváros más városrészében), társat és barátot is a saját törzsükből választanak, ezért ez a kölcsönös bizalmatlanság, hitetlenség, sőt gyűlölet meg is marad. Főleg, hogy ezekben a szerencsétlen országokban egy választás nem csak pár parlamenti vagy miniszteri helyről, hanem az ország összes forrása feletti rendelkezésről is dönt. (És lehet, hogy ez a kölcsönös távolságtartás a jobbik eset, mert ott lehet igazán nagy baj, ahol a két oldal tagjai összezárva élnek.) Afrikában hiányoznak azok a szelepek, amelyek ilyen esetekben csökkentenék a feszültséget, és segítenének elfogadtatni a vesztesekkel, hogy vesztettek. A vesztesek nem hiszik el, hogy nem csalással kaptak ki, mert eleve nem hiszik, hogy az intézmények, amelyek erről döntenek – bíróságok, választási testületek – valóban függetlenek lennének. És persze nincs olyan közszolgálati média sem, amelynek híradásait mindkét oldal képviselői legalább nagyjából elfogadnák.

Ha végignézem a fenti listát, nem vitás, hogy egy kicsit megint közelebb kerültünk Afrikához. És ehhez még fekete migránsokat se kellett befogadnunk!

Nem tudom, hogy történt-e csalás a hétvégi választásokon. Az a gyanúm, hogy olyan nem, ami a Fidesz győzelmét alapvetően befolyásolta volna. De bármi is az igazság, az ellenzéki szavazókat senki nem fogja tudni meggyőzni arról, hogy a Fidesz nem csalással győzött. A Fidesz felépített egy médiagépezetet, amellyel tökéletesen el tudja érni a rá szavazókat, ami nem kevés. Pont az ország fele. Velük bármit el tud hitetni. Viszont semmije nincs, amivel az ellenzéki szavazókhoz szólna, az ország másik felét nem tudja meggyőzni arról, hogy nem csalt. Szemükben soha nem lesz legitim a győzelme, pedig az óriási részvételből épp ez az áhított legitimitás következne. Ám hiába mondják majd a kormánypárti politikusok, hogy a demokrácia ünnepe volt, hogy ennyien mentek el szavazni és ennyien támogatták a kormányt, az ellenzék válaszul mindig legyinthet majd: csaltatok!

A közszolgálati média hatalmas és jól működő fegyver volt a Fidesz kezében az elmúlt években. Egy ilyen pillanatban viszont jól jönne a kormánynak egy olyan közmédia, amelyen az ország másik feléhez is szólhatna. De ilyenje nincs. És nem is lesz, mert a két cél összeegyeztethetetlen, s a Fidesz már választott közülük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.