valasz.hu/itthon/regen-minden-jobb-volt-nemeth-szilard-kevesebbet-szerepet-kap-128610

http://valasz.hu/itthon/regen-minden-jobb-volt-nemeth-szilard-kevesebbet-szerepet-kap-128610

Megszületett a tökéletes kormányváltó recept – vagy mégsem

/ 2018.02.13., kedd 10:00 /

Megjelent az Ipsos MORI nevű társadalomkutatással foglalkozó intézet friss felmérése a világ aggodalmairól. A kutatást januárban végezték, így az adatok meglehetősen friss képet mutatnak a magyar társadalomról. Is.

A világ adatai a teljes kutatásban itt érhetők el!

De nézzük a mi számainkat! Ami szembeötlő, hogy mi, magyarok leginkább az egészségügy miatt aggódunk. Olyannyira, hogy 72 százalékkal állunk a toplista élén, mögöttünk a lengyelek jönnek 10 százalékkal lemaradva.

A toplista élén: a magyar megkérdezettek 72%-a az egészségügy miatt aggódik leginkább

Bár a magyar közéleti diskurzus(ból maradt valami) lassan kizárólag Soros Györgyre és a bevándorlásra szűkül, időnként az egészségügy és az oktatás is rövid időre témává tud válni, így azt gondolhatnánk, hogy az oktatás helyzete miatt is inkább aggódunk, pedig nem: a felmérés szerint míg a világátlag 19 százalék, addig nálunk 21 százalék gondolja azt, hogy az oktatás helyzete kiemelkedő probléma.

És nincs ez másként a munkanélküliséggel sem: míg világátlagban 35 százalék gondol nyugtalanul a munkaerőpiaci állapotokra, addig nálunk ez 19 százaléknyi problémát ír.

A korrupció viszont nem hagy minket hidegen, negyedikek vagyunk 56 százalékkal, és a szegénység, társadalmi egyenlőtlenség is sokunk igazságérzetét bántja, ami a kutatásban szintén 56 százaléknyi aggodalmat ért.

És ami ugyancsak elgondolkodtató, hogy az évek óta tartó kampány dacára mi, magyarok nem igazán félünk a terrorizmustól, sőt, a felmérés szerint a migráció ellenőrzése sem tartozik a legfontosabb félelmeink közé. Számokban kifejezve: a terrorizmustól a magyarság mindössze 3 százaléka tart, míg a migráció ellenőrzését 11 százalék sorolta a fontos aggódnivalók közé.

A kutatás adataira alapozva tehát a sikeres magyar politika receptje a következő: foglalkozz sokat az egészségüggyel és a társadalmi egyenlőtlenségekkel, az oktatást ne nagyon piszkáld, a terrorizmust és a bevándorlást pedig nyugodtan hanyagold.

Amiről az jut eszembe, hogy amikor felmérik, milyen műsorokat kellene a közmédiának sugároznia, mindig az első helyek valamelyikén szerepel a balett.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?