Megszületett a tökéletes kormányváltó recept – vagy mégsem

/ 2018.02.13., kedd 10:00 /

Megjelent az Ipsos MORI nevű társadalomkutatással foglalkozó intézet friss felmérése a világ aggodalmairól. A kutatást januárban végezték, így az adatok meglehetősen friss képet mutatnak a magyar társadalomról. Is.

A világ adatai a teljes kutatásban itt érhetők el!

De nézzük a mi számainkat! Ami szembeötlő, hogy mi, magyarok leginkább az egészségügy miatt aggódunk. Olyannyira, hogy 72 százalékkal állunk a toplista élén, mögöttünk a lengyelek jönnek 10 százalékkal lemaradva.

A toplista élén: a magyar megkérdezettek 72%-a az egészségügy miatt aggódik leginkább

Bár a magyar közéleti diskurzus(ból maradt valami) lassan kizárólag Soros Györgyre és a bevándorlásra szűkül, időnként az egészségügy és az oktatás is rövid időre témává tud válni, így azt gondolhatnánk, hogy az oktatás helyzete miatt is inkább aggódunk, pedig nem: a felmérés szerint míg a világátlag 19 százalék, addig nálunk 21 százalék gondolja azt, hogy az oktatás helyzete kiemelkedő probléma.

És nincs ez másként a munkanélküliséggel sem: míg világátlagban 35 százalék gondol nyugtalanul a munkaerőpiaci állapotokra, addig nálunk ez 19 százaléknyi problémát ír.

A korrupció viszont nem hagy minket hidegen, negyedikek vagyunk 56 százalékkal, és a szegénység, társadalmi egyenlőtlenség is sokunk igazságérzetét bántja, ami a kutatásban szintén 56 százaléknyi aggodalmat ért.

És ami ugyancsak elgondolkodtató, hogy az évek óta tartó kampány dacára mi, magyarok nem igazán félünk a terrorizmustól, sőt, a felmérés szerint a migráció ellenőrzése sem tartozik a legfontosabb félelmeink közé. Számokban kifejezve: a terrorizmustól a magyarság mindössze 3 százaléka tart, míg a migráció ellenőrzését 11 százalék sorolta a fontos aggódnivalók közé.

A kutatás adataira alapozva tehát a sikeres magyar politika receptje a következő: foglalkozz sokat az egészségüggyel és a társadalmi egyenlőtlenségekkel, az oktatást ne nagyon piszkáld, a terrorizmust és a bevándorlást pedig nyugodtan hanyagold.

Amiről az jut eszembe, hogy amikor felmérik, milyen műsorokat kellene a közmédiának sugároznia, mindig az első helyek valamelyikén szerepel a balett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.