valasz.hu/itthon/putyin-a-szekelyeknel-itt-a-magyar-geopolitikai-thriller-127820

http://valasz.hu/itthon/putyin-a-szekelyeknel-itt-a-magyar-geopolitikai-thriller-127820

Medgyessy: Orbán győzni fog 2018-ban

/ 2017.11.07., kedd 09:00 /

Hosszú interjút adott az Indexnek Medgyessy Péter volt miniszterelnök. Sok mindenről beszélt: kormányról, ellenzékről, a miniszterelnök elismerendő húzásairól, Orbán lehetséges kihívójáról, volt pártja hanyatlásáról. Néhol nem finomkodik, például a jövő évi választásokkal kapcsolatban.

„Nagy a valószínűsége annak, hogy Orbán Viktor és a Fidesz megnyeri a választásokat. Hogy milyen többségük lesz, kérdés. De azt saccolom, hogy meglesz az abszolút többségük is. Azt viszont nem hiszem, hogy a kétharmadot elérik.” Ugyanakkor: „Még ha jól is kormányoz valaki, nem feltétlenül hasznos nyolc év után még újabb négy évet kapni. Ez elkényelmesíti a kormányzó erőt, amely meg akarja őrizni, amit elért, és nem az újdonságokban gondolkodik. (…) Az idő fogja Orbán leváltását megoldani, nem az ellenzék.”

De miért van ez így? Medgyessy szerint azért, mert „az ellenzék nem tud most alternatívát mutatni, nincs olyan üzenete, amely megszólítaná emberek tömegét. (…) Ugyanakkor Orbán Viktor érdeme, hogy sok mindenre ráérez abból, ami a világban körülöttünk folyik” – a közmunkát például helyesli, a határkerítésnél pedig neki sem lett volna jobb ötlete, igaz, utóbbit – akármit is jelentsen – „több empátiával adta volna el”. De bárhogy is: „felelős ellenzéki nem is mondhatja, hogy mindent el kell törölni, amit Orbán alkotott. A megszüntetve megőrizni itt a helyes megközelítés.”

A volt kormányfő itt még nem hagyta abba a baloldali ellenzéknek szánt kritikáit, szerinte az MSZP 2010 óta eltékozolta az éveket. De nemcsak az MSZP: Gyurcsányt is beleértve, aki ugyan új erőként akarja pozícionálni magát, de régi anyagból van gyúrva. Felkészülhettek volna egy nagy változtatásra, megújulásra, de a középszer volt és maradt a jellemző. (…) Ki kell mondanom, hogy a középszer a jellemző a szocialista párt vezetőire. (…) Nem igazán látom most, mi az MSZP célja: kormányváltás vagy önmaga építése.”

De akkor, ki ha nem a szocialisták? „Olyat látok, aki kinőhet igazán jó személyiséggé, és megküzdhet Orbánnal. (…) Ő Szél Bernadett. Jó a kisugárzása. Nyitott ember, megnyerő személyiség, és egy új légkört, levegőt tud hozni, mert egy nő másképp látja a világot, és Magyarországra nagyon ráférne, hogy egy nő, egy asszony vezesse. Ez a férfias, macsó hadakozás egy idő után unalmassá válik, és az emberek így el is veszítik a politika iránti érdeklődésüket. Szél Bernadett jót tenne az országnak.”

Egy korábbi, nagy port kavart véleményét Medgyessy továbbra is tartja: Ha az ellenzék nagyon elszánt, hogy le akarja váltani a kormányt, akkor matematikailag csak a Jobbikkal lehetséges. Nem mondom azt, hogy ez elvszerű. De mondjon már valamit a politikában, ami nagyon elvszerű! (…) Ha van egy közös minimumprogram, akkor el tudom képzelni, (hogy együtt kormányozzanak).”

A teljes interjút itt olvashatja.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?