Medgyessy: Orbán győzni fog 2018-ban

/ 2017.11.07., kedd 09:00 /

Hosszú interjút adott az Indexnek Medgyessy Péter volt miniszterelnök. Sok mindenről beszélt: kormányról, ellenzékről, a miniszterelnök elismerendő húzásairól, Orbán lehetséges kihívójáról, volt pártja hanyatlásáról. Néhol nem finomkodik, például a jövő évi választásokkal kapcsolatban.

„Nagy a valószínűsége annak, hogy Orbán Viktor és a Fidesz megnyeri a választásokat. Hogy milyen többségük lesz, kérdés. De azt saccolom, hogy meglesz az abszolút többségük is. Azt viszont nem hiszem, hogy a kétharmadot elérik.” Ugyanakkor: „Még ha jól is kormányoz valaki, nem feltétlenül hasznos nyolc év után még újabb négy évet kapni. Ez elkényelmesíti a kormányzó erőt, amely meg akarja őrizni, amit elért, és nem az újdonságokban gondolkodik. (…) Az idő fogja Orbán leváltását megoldani, nem az ellenzék.”

De miért van ez így? Medgyessy szerint azért, mert „az ellenzék nem tud most alternatívát mutatni, nincs olyan üzenete, amely megszólítaná emberek tömegét. (…) Ugyanakkor Orbán Viktor érdeme, hogy sok mindenre ráérez abból, ami a világban körülöttünk folyik” – a közmunkát például helyesli, a határkerítésnél pedig neki sem lett volna jobb ötlete, igaz, utóbbit – akármit is jelentsen – „több empátiával adta volna el”. De bárhogy is: „felelős ellenzéki nem is mondhatja, hogy mindent el kell törölni, amit Orbán alkotott. A megszüntetve megőrizni itt a helyes megközelítés.”

A volt kormányfő itt még nem hagyta abba a baloldali ellenzéknek szánt kritikáit, szerinte az MSZP 2010 óta eltékozolta az éveket. De nemcsak az MSZP: Gyurcsányt is beleértve, aki ugyan új erőként akarja pozícionálni magát, de régi anyagból van gyúrva. Felkészülhettek volna egy nagy változtatásra, megújulásra, de a középszer volt és maradt a jellemző. (…) Ki kell mondanom, hogy a középszer a jellemző a szocialista párt vezetőire. (…) Nem igazán látom most, mi az MSZP célja: kormányváltás vagy önmaga építése.”

De akkor, ki ha nem a szocialisták? „Olyat látok, aki kinőhet igazán jó személyiséggé, és megküzdhet Orbánnal. (…) Ő Szél Bernadett. Jó a kisugárzása. Nyitott ember, megnyerő személyiség, és egy új légkört, levegőt tud hozni, mert egy nő másképp látja a világot, és Magyarországra nagyon ráférne, hogy egy nő, egy asszony vezesse. Ez a férfias, macsó hadakozás egy idő után unalmassá válik, és az emberek így el is veszítik a politika iránti érdeklődésüket. Szél Bernadett jót tenne az országnak.”

Egy korábbi, nagy port kavart véleményét Medgyessy továbbra is tartja: Ha az ellenzék nagyon elszánt, hogy le akarja váltani a kormányt, akkor matematikailag csak a Jobbikkal lehetséges. Nem mondom azt, hogy ez elvszerű. De mondjon már valamit a politikában, ami nagyon elvszerű! (…) Ha van egy közös minimumprogram, akkor el tudom képzelni, (hogy együtt kormányozzanak).”

A teljes interjút itt olvashatja.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Szülők harca – amikor a gyerek a fegyver

Érzelmi manipuláció, zsarolás és fenyegetés, s a gyermek lassan teljesen elfordul a másik szülőtől – Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület elnöke szerint gyakori, mégis kevésbé közismert jelenségről van szó. Interjú.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.