Magyarország 2018: újra hozzá kell szoknunk a vadállatok jelenlétéhez

/ 2018.07.08., vasárnap 18:00 /
Magyarország 2018: újra hozzá kell szoknunk a vadállatok jelenlétéhez

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló barnamedvék, a bükk erdeiben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha még hiúzok felbukkanásáról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének? Vagy inkább féljünk tőlük? Részletes háttér a digitális Heti Válasz friss számában.

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló barnamedvék, a bükk erdeiben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha még hiúzok felbukkanásáról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének? Vagy inkább féljünk tőlük? Részletes háttér a digitális Heti Válasz friss számában.

„Nem félünk a farkastól, nem bánt az, csak megkóstol” – visszhangzik a fülünkben a dalocska, miközben a kanapé biztonságából követjük a vadmegfigyelő kamerák által közvetített képeken a bükki farkascsalád életét, mint valami állatszereplőkkel forgatott valóságshow-t.

Nemcsak a farkasok jelentek meg újra Magyarországon, hanem a medvék is, habár arról nem tudunk, hogy utóbbiak is tanyát vertek volna, netán szaporodnának is hazánkban. Viszont az elmúlt hetekben kóborló medvék szelték át Magyarországot: volt, amelyik úszott egyet a Tiszában, egy másik az autópályán grasszált, egyet fülöncsíptek, megjelöltek, aztán kiszabadult a nyomkövetős nyakörvéből, egy pedig átvágtatott egy észak-magyarországi település játszóterén.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 4-5 medve jelenlétéről adott hírt. És ez még csak a kezdet, mert nagyon úgy tűnik, hogy újra hozzá kell szoknunk a vadállatok jelenlétéhez. Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a nagyragadozóknak megvannak azok a jól bevált útvonalai, amelyeken a lehető legzavartalanabbul közlekedhetnek. Nem véletlen, hogy az új medve-észlelések szinte méterre pontosan ott történnek, ahol már korábban is felbukkantak.

 

Teljes cikkünk a friss Heti Válaszban olvasható. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.