valasz.hu/itthon/varosligeti-felfordulas-szot-ker-az-alvaskarosult-polgar-129154

http://valasz.hu/itthon/varosligeti-felfordulas-szot-ker-az-alvaskarosult-polgar-129154

Magyarország 2018: újra hozzá kell szoknunk a vadállatok jelenlétéhez

/ 2018.07.08., vasárnap 18:00 /
Magyarország 2018: újra hozzá kell szoknunk a vadállatok jelenlétéhez

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló barnamedvék, a bükk erdeiben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha még hiúzok felbukkanásáról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének? Vagy inkább féljünk tőlük? Részletes háttér a digitális Heti Válasz friss számában.

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló barnamedvék, a bükk erdeiben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha még hiúzok felbukkanásáról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének? Vagy inkább féljünk tőlük? Részletes háttér a digitális Heti Válasz friss számában.

„Nem félünk a farkastól, nem bánt az, csak megkóstol” – visszhangzik a fülünkben a dalocska, miközben a kanapé biztonságából követjük a vadmegfigyelő kamerák által közvetített képeken a bükki farkascsalád életét, mint valami állatszereplőkkel forgatott valóságshow-t.

Nemcsak a farkasok jelentek meg újra Magyarországon, hanem a medvék is, habár arról nem tudunk, hogy utóbbiak is tanyát vertek volna, netán szaporodnának is hazánkban. Viszont az elmúlt hetekben kóborló medvék szelték át Magyarországot: volt, amelyik úszott egyet a Tiszában, egy másik az autópályán grasszált, egyet fülöncsíptek, megjelöltek, aztán kiszabadult a nyomkövetős nyakörvéből, egy pedig átvágtatott egy észak-magyarországi település játszóterén.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 4-5 medve jelenlétéről adott hírt. És ez még csak a kezdet, mert nagyon úgy tűnik, hogy újra hozzá kell szoknunk a vadállatok jelenlétéhez. Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a nagyragadozóknak megvannak azok a jól bevált útvonalai, amelyeken a lehető legzavartalanabbul közlekedhetnek. Nem véletlen, hogy az új medve-észlelések szinte méterre pontosan ott történnek, ahol már korábban is felbukkantak.

 

Teljes cikkünk a friss Heti Válaszban olvasható. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.