valasz.hu/itthon/szakitott-bajnai-es-szigetvari-vege-a-kozos-baloldal-megujito-projektnek-116590?fbclid=IwAR08EGjqc3vCLEIb8lbNukIfibwLcZVH84YH39PCKHZG0T4z8NJKxyIe4hs

http://valasz.hu/itthon/szakitott-bajnai-es-szigetvari-vege-a-kozos-baloldal-megujito-projektnek-116590?fbclid=IwAR08EGjqc3vCLEIb8lbNukIfibwLcZVH84YH39PCKHZG0T4z8NJKxyIe4hs

Lista a végrehajtókról: a Rákosi-rendszer nevelte a kádári megtorlás figuráit

/ 2018.06.19., kedd 12:05 /

Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 60. évfordulója alkalmából, még múlt hét végén mutatta be az 1956-os forradalom utáni megtorló perek adatbázisát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága. A perek56.hu honlapon összesen 231 kivégzett ötvenhatos útja követhető nyomon a letartóztatásától az elítéléséig, valamint az ítélet végrehajtásáig.

A bárkinek hozzáférhető és kereshető adatbázis az elítéltek mellett bemutatja a végrehajtókat is. A kutatók a perek feldolgozása során 110 ezer oldalnyi iratot tekintettek át. (A perek56.hu a NEB, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség és több szakember együttműködésével jött létre.)

Ugyan az adatbázis nincsen teljesen készen, de néhány tanulság már most is levonható belőle. Egyrészt az ismertetett történetek alapján ismét világossá válhat az olvasó előtt, hogy 1956 után bármilyen pimf ügy beleférhetett „a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedésben/mozgalomban való részvétel” kategóriájába. A csempészés ugyanúgy, mint a fegyveres ellenállás.

Perek '56

Perek '56

Másrészt látható az is, hogy a kádári megtorlás figurái – bírók, ügyészek, vizsgálótisztek, népi ülnökök – majdnem mind a Rákosi-korszakban szocializálódtak, utóéletükben pedig szépen be tudtak épülni a „konszolidált” Kádár-rendszerbe, megbízható talpasként. Ez az igazán nagy erőssége az '56-os perekről szóló oldalnak: hogy a legtöbb névhez részletes életrajz tartozik, amiből megismerhetünk teljes sorsokat, pályafutásokat.

Ott van például az egyik kedvenc nevem, Jenővári Jenő ügyész esete. A Legfőbb Ügyészség egykori munkatársai szerint ő volt az, aki a forradalom és szabadságharc idején kilőtt a felvonuló tüntetőkre a Legfőbb Ügyészség Apáczai Csere János utca 10. szám alatti épületének egyik ablakából. Jenővári doktor bányászcsaládban született, 1954-ben a Magyar Dolgozók Pártja Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Bizottsága Adminisztratív Osztályának politikai munkatársa volt, aztán a Miskolci Megyei Ügyészségre nevezték ki. A forradalmat követő megtorlásokban Lukovics László és társai perében működött közre. Karrierje folytatódott; 1986-ban még legfőbb ügyészségi főtanácsosi címet is kapott. Sőt: a rendszerváltoztatás idején a nyugalomba vonuló legfőbb ügyész 1990. március 1-től még kinevezte a Legfőbb Ügyészség Ügyészségi Nyomozások Osztálya osztályvezető ügyészének.

Ilyen történeteket talál, aki a perek56.hu-t böngészi. Nagyon tanulságos olvasmány.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.