L. Simon László célkeresztbe került – majd visszadobta a labdát

/ 2017.05.30., kedd 18:30 /

A Várgondnokságot vezető Gyutai Csaba ügyeiről cikkezik az index. A valójában célkeresztbe vett L. Simon László azonban visszadobta a labdát.

Különös cikk jelent meg az Indexen, ami a címe szerint a „szétlopott Budai Várról” és a „szétlopott Várkert bazárról” szól, a tartalma szerint azonban egy ennél jóval kisebb, de amennyiben helytálló, természetesen nem lényegtelen leleplezést tartalmaz. A legfontosabb konkrét állítások szerint Gyutai Csaba volt zalaegerszegi polgármester, a Budai Várat és a Várkert bazárt kezelő két állami cég, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. vezetője

  • 2,5 fél évig ingyen lakott egy Logodi utcai szolgálati lakásban, amit még fel is újíttatott
  • Kirívóan alacsony áron bérelt a lánya és annak barátja egy másik lakást
  • Egy harmadik lakást a Krisztina körúton valakinek 5478 forintért adtak bérbe

 

A cikk utalást tesz még egy csomó más, döbbenetesnek nevezett működési szabálytalanságra, amelyeket állítólag egy kormányzati belső vizsgálat tárt fel, de hogy „a titkos átvilágítás eredménye nyilvános lesz-e valaha, illetve hogy lesznek-e következményei, jelenleg nem tudhatjuk”, írják.

Ami érdekes, hogy ezt a Gyutai Csabáról szóló cikket mindvégig úgy prezentálják, hogy voltaképpen L. Simon László volt örökségvédelmi államtitkár van benne célkeresztbe állítva, illusztrációként is az ő fényképe szerepel. Egy célzás is olvasható arra, hogy a szabálytalanságoknak köze lehetett a menesztéséhez, amit Lázár János teljesen váratlanul, komolyabb indoklás nélkül jelentett be tavaly nyáron.

L. Simon most a Facebook-profilján reagált, és tulajdonképpen megerősítette, hogy valóban volt – valamilyen, tartalmában ismeretlen, de nem lakásokkal, hanem szabálytalan közbeszerzésekkel kapcsolatos – másik Gyutai-ügy, amit egy még korábban levezetett belső vizsgálat után írásbeli figyelmeztetéssel zártak le. Ezután jön a legérdekesebb rész: L. Simon azt mondja, e figyelmeztetés tényéről szóban értesítette Lázár János kancelláriaminisztert, aki azonban nem tartotta szükségesnek Gyutai leváltását. L. Simon ezzel visszadobta a labdát, de nem csak, sőt nem elsősorban az indexnek, hanem egyenesen Lázár János kancelláriaminiszternek – ha újabb adalékok derülnének ki a két cég ügyeiről, azokért a cégvezetőt posztján tartó, sőt L. Simon menesztése után újabb feladatokkal megbízó minisztert terheli a felelősség.

FRISSÍTÉS: A Magyar Nemzet információi szerint néhány napon belül a Miniszterelnökség újabb teljes nagytakarítást hajt végre az örökségvédelemben. Menesztik a most botrányba keveredett Gyutai Csabát, de távozásra kényszerülhet Puskás Imre helyettes államtitkár is, aki L. Simon bukása után lett a terület vezetője. A lap azt írja, Puskás leváltása már napokkal korábban eldőlt, ám betegszabadságon volt, így még nem tudta aláírni a közös megegyezésről szóló kilépőpapírjait. Amennyiben ez a forgatókönyv valósnak bizonyul, a Gyutaival kapcsolatos kiszivárogtatás már a cégvezető kirúgásának előkészítését szolgálta.

A képviselő reakciója teljes terjedelmében

Tisztelt Brückner Gergely!

Érdeklődéssel olvastam a mai cikkét az Index.hu-n a "szétlopott budai várról". Megdöbbentő volt Gyutai Csaba lakásügye, amiről én sem tudtam.

Tájékoztatom, hogy közel egy éve nem vagyok államtitkár, azóta semmilyen ráhatásom és rálátásom nincs a Várbazár működtetésére, vagy a budavári fejlesztésekre. Gyutai Csabával azóta egyszer sem beszéltem, sem telefonon, sem személyesen. Ugyanígy nem beszéltem az ő közvetlen felettesével, korábbi beosztottammal, Puskás Imre helyettes államtitkárral.

 A cikkben hivatkozott vizsgálat tényéről is csak annyit tudok, hogy az olyan dolgokra szorítkozott, amely az én állami vezetői időszakomhoz, vagy a korábbi közvetlen döntéseimhez nem kapcsolódott.

Amikor államtitkár voltam, egy belső vizsgálatunk feltárta, hogy Gyutai Csaba szabálytalan közbeszerzéseket is lebonyolított a Várbazárban. Akkor emiatt hivatalos írásbeli figyelmeztetést kapott, aminek a másolati példánya most is rendelkezésemre áll. A figyelmeztetés tényéről szóban Lázár miniszter urat is tájékoztattam, aki nem tartotta szükségesnek Gyutai Csaba leváltását, sőt az én menesztésem után még egy gazdasági társaság, a vári beruházásokért felelős, sok milliárddal gazdálkodó Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. élére is kinevezték.

Ön ezt írja a cikkében: "Azt, hogy ezt az egész mutyit a Miniszterelnökség miért hagyta, hogy a feltárt döbbenetes szabálytalanságoknak volt-e közük L. Simon László korábbi, Várkert Bazárért is felelős államtitkár bukásához, nem tudjuk, de természetesen a vonatkozó kérdéseinkre igyekszünk választ találni." Ha ezt a mondatot komolyan gondolja, akkor a cikk megjelentetése előtt nyugodtan megkereshetett volna a kérdéseivel.

L. Simon László