Kisebb csoda lenne, ha teljesülne Orbán Viktor jóslata

/ 2018.01.11., csütörtök 09:09 /
Kisebb csoda lenne, ha teljesülne Orbán Viktor jóslata

Forrásokra van szükségünk az új utak vagy vezetékek építéséhez. Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk – mondta Orbán Viktor tegnap egy Berlinben a legnagyobb német cégek vezetői előtt tartott előadásán. A miniszterelnök kiemelte:

A V4-ek rendkívül dinamikusan növekednek, 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az EU költségvetésének.

Orbán Viktor korábban is mondott hasonlót, amikor arról beszélt, hogy 2030-ra Ausztriát érhetjük utol. Akkor több számítás is készült, hogy ez miként lenne lehetséges. Mivel Orbán Viktor sem akkor, sem most nem árulta el, hogy milyen téren, milyen mutatókban zárkóznánk fel másfél évtizeden belül a hanyatló Nyugathoz, így a legtöbb kalkulációban a legáltalánosabb mutatót, az egy főre jutó GDP mértékét vették alapul.

E szerint azt feltételezve, hogy Ausztria mostantól kezdve stagnálni fog, a magyar GDP-nek 2030-ig évente 8.9%-ot kellene növekednie, hogy a sógorokat beérjük. Ami nem gyönge feladat, még a mostanság oly sokszor példaként említett kínaiak is elismerően csettintenének.

A miniszterelnök megszólalásait figyelők azonban nem csak a világrekord felzárkózási tempóra kapták fel a fejüket, a gondolatsor másik eleme is hordoz némi ellentmondást.

Orbán Viktor tegnap tehát így fogalmazott:

Forrásokra van szükségünk az új utak vagy vezetékek építéséhez.

Bő három héttel ezelőtt, a szokásos, pénteki Kossuth rádiós interjújában viszont azt mondta: a magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek. A miniszterelnök mindehhez hozzátette:

Senki pénzére nem vagyunk rászorulva, az ország a saját lábán áll.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.