Két éven belül mindenhol lesz szélessávú mobilinternet

Az Ericsson hajthatja végre a T-Mobile hálózatfejlesztését

/ 2011.05.05., csütörtök 11:05 /

A válságadó dacára is nagyszabású beruházásba kezd a Magyar Telekom: a cég 2013-ra Magyarország területének 100 százalékát lefedi harmadik generációs mobilinternettel. A használt technológia lehetővé teszi, hogy már jövőre debütáljon a negyedik generáció előfutárának tekinthető LTE adatforgalmi szabvány is.

Elindult a Magyar Telekom mobilhálózatának nagyszabású modernizációja, amelynek eredményeként a T-Mobile ügyfelei 2013-ban Magyarország közel 100 százalékán igénybe vehetik majd a leggyorsabb harmadik generációs (3G) mobilinternet-technológia, a HSPA+ előnyeit. A vállalat már idén nyáron bekapcsol kétszázat a 21 Mbps letöltési sebességet biztosító HSPA+ állomásokból Budapest számos pontján és több vidéki településen.

„Sok képernyős világban élünk: okostelefonok, táblagépek és interaktív tv-k vesznek körül bennünket, ezért fontos, hogy mindenhol elérhető legyen a mobilinternet - jelentette ki Chris Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. - Célunk, hogy 2013-ra az ország szinte 100 százalékos országos lefedettséggel nemzetközi összehasonlításban is kiváló mobilinternetet nyújtsunk. A modernizációt pedig azonnal, a mai nappal el is kezdtük."

Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a szolgáltató valamennyi bázisállomását érinti a modernizáció, amelynek során a cég hagyományos partnere, az Ericsson berendezéseit építik be. Olyan technológiáról van szó, amely a régi, de még sok felhasználó által használt 2G adatátvitelből (GPRS és EDGE) is a legtöbbet hozza ki, de a 3G-n túl már képes a 4G előfutárának tekinthető LTE szabvány kezelésére is, mihelyst a kormány - várhatóan még az idén - biztosítja ehhez a frekvenciát. További előnye, hogy 50 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint az eddigi eszközök.

„Az Ericsson a hálózatmodernizálás részeként a meglévő 2G és 3G rádió bázisállomásokat többszabványos, a GSM/EDGE, WCDMA/HSPA Evolution és LTE technológiákhoz kifejlesztett RBS 6000 berendezésekre cseréli le. Az Ericsson 1911-ben alapította első érdekeltségét Magyarországon, így idei centenáriumunkat ünnepeljük itt" - mondta a sajtótájékoztatón Nils de Baar, az Ericsson Deutsche Telekom Csoportért felelős globális kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: a svéd vállalat működteti Magyarország legnagyobb, több mint ezer főt foglalkoztató kutatás-fejlesztési központját.

A Magyar Telekom elnöke hangsúlyozta: a bejelentés jelzi, hogy a távközlési szektorra is kivetett válságadó nem fogja vissza jelentősen a beruházásokat, hiszen az egyre nagyobb adatforgalmat kívánó mobileszközök miatt muszáj fejlesztenie hálózatát. „A mai bejelentés jelzi, hogy az élet megy tovább. Megértjük az ország, a költségvetés nehéz helyzetét, és nem a beruházási keretünket, hanem az osztalékot terheltük meg a válságadóval" - fogalmazott Christopher Mattheisen. Hozzátette: az idén alig 5 százalékkal terveznek beruházni a tavalyi 90 milliárd forintnál, középtávon pedig 300 milliárd forint befektetését vette tervbe a cég.

A sajtótájékoztatón Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ugyancsak alaptalannak minősítette azokat a félelmeket, amelyek a beruházások visszaesését jósolták az adó miatt. A tárcavezető hozzátette: „A Magyar Telekom fejlesztése jelentős mértékben hozzájárul majd Magyarország digitális felzárkózásához és a magyar távközlési piac egészséges versenyének fokozásához. A tárca szabályozóként és ösztönzőként minden szükséges eszközt biztosít ahhoz, hogy a távközlési szektor a maga természetes útján fejlődhessen."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.