Jön a nemzeti konzultáció a demográfiáról – mit szólna ezekhez a kérdésekhez?

/ 2018.05.17., csütörtök 13:30 /

A kormány minapi bejelentése szerint az új kabinet egyik első dolga lesz nemzeti konzultációt hirdetni a népesedési helyzetről. Mivel a korábbi hasonló kezdeményezésekben legtöbbször irányított kérdések szerepeltek, vesszük magunknak a bátorságot, és ezúttal mi sugallunk, ezúttal témaköröket az akcióhoz. Íme.

1. Ön szerint mennyiben magán-, és mennyiben közügy, hogy a magyar családokban születik-e – lehetőleg a nemzet fennmaradásához, sőt bővüléséhez szükséges számú – gyermek?

2. Az ön családalapítási elképzeléseit az 1 és 10 közötti skálán mennyire befolyásolják a kormány demográfiai intézkedései?

3. Ön szerint mi az oka annak, hogy a kormány hiába fordít évente sok százmilliárd forintot a családok támogatására, a népesedési mutatók érdemben nem javulnak?

4. Ön szerint az anyagi támogatáson kívül mi kellene még ahhoz, hogy a fiatalok merjenek/akarjanak szülővé válni?

5. Ön szerint a magyar kormány fejének a gyermekek világra jövetele érdekében a nőkkel kell szövetséget kötnie, vagy a férfiakkal is?

6. Nevezzen meg olyan kormányzati politikusokat, akik hitelesen, vonzó módon tesznek tanúságot a gyermeknevelés szépségeiről, örömeiről!

7. Ismer-e olyan kormányzati szereplőt, akinek a demográfiával kapcsolatos megszólalásai inkább az ellenkező hatást érik el?

8. Ön szerint a kormány tehetne-e valamit azért, hogy ne távozzanak tömegével külföldre szülőképes korú fiatalok?

9. Ön szerint a kormány hozzájárul-e ahhoz, hogy a közéletet sokan elviselhetetlennek tartják, ezért inkább más országban keresik a boldogulásukat?

10. Készen áll-e arra, hogy kellő számú aktív állampolgár hiányában olyan kevés lesz a dolgos kéz az országban, aminek következtében sok állás betöltéséhez külföldiek tömegeit kell behívni?  

11. A gyermekek születésének egyik legfontosabb feltétele a kiegyensúlyozott, minden félnek biztonságot nyújtó párkapcsolat. Ön szerint Magyarországon a társadalmi környezet mennyiben segíti ennek megteremtését?

12. A mai ifjabb nemzedékek tagjainak legnagyobb része szétesett családban nőtt fel. Ön szerint ez mennyiben veszi el kedvüket a hosszú távú elköteleződéstől?

13. Ön szerint mit lehetne tenni azért, hogy a szülők párkapcsolati kudarca minél kevesebb fiatalt tántorítson el a családalapítástól, a gyermekek nevelésétől?

14. Fel van-e készülve arra, hogy a gyermeknevelés életük végéig mennyei boldogsággal tölti el a szülőket?

15. Tisztában van-e azzal, hogy a gyermeknevelés sokszor pokoli kínokkal járó áldozatot követel?

16. Elhiszi-e, hogy a gyermeknevelés olyan, mint egy hosszú távú, nyílt végű befektetési alap, melynek szaldója pénzben kifejezhetetlen mértékű nyereséget hoz?

17. Nőként szeretne-e élete végéig úgy kinézni, mint Rubint Réka?

18. Belegondolt már abba, hogy Rubint Réka sem fog mindig úgy kinézni, mint Rubint Réka?

19. Mondta-e már valaki önnek, hogy a szépség belülről fakad, és egyik legjobb elixírje a boldog, akár vér szerinti, akár örökbe fogadott gyermekekkel megáldott párkapcsolat?

20. Ha majd eljön az idő, szeretne-e úgy meghalni, hogy földi élete nemcsak egy röpke, lezárt epizód marad a világ történelmében, hanem lénye az idők kezdetétől a végéig tartó láncolatba illeszkedik, és úgy érezheti, hagyott valamit – pontosabban valakit – az utókorra?

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.