Ilyen lett az új Orczy-kert! Korszerű campus vagy megritkított közpark?

/ 2018.05.10., csütörtök 18:00 /
Ilyen lett az új Orczy-kert! Korszerű campus vagy megritkított közpark?

A magas építészeti színvonalat képviselő új egyetemi épületek között rehabilitált közpark nyitott meg áprilisban, a tájépítész szakma egy része mégis szomorú. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Orbán Viktor miniszterelnök a budapestieket fenyegető migránsveszélyről beszélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának áprilisi átadásán, a bejáráson pedig Patyi András „bírságkirállyal” viccelődött. A kampányzaj mára elült – az újjávarázsolt Orczy-kertet birtokba vették az egyetemisták és a fővárosiak.

Május első vasárnapján nem is lehetne teljesebb az idill. A réten családok piknikeznek, a kitisztított csónakázótóba párok lógatják a lábukat – csónakázni is lehet majd, mint a Csinibaba címűfilmben. Az árnyas fák alatt polgárok sétálnak, a focipályán és a rekortán futókörön fiatalok sportolnak. A felújított tóparti büfé finom kávéval és józan árakkal várja a vendégeket, a pavilon pedig tiszta és ingyen használható vizesblokkal. „Egy kis St. James’ Park Pesten, kerítéssel, éjjelre bezárva” – ahogy Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos ígérte januárban.

Aki először jár itt, aligha hiszi, hogy a beruházást heves viták kísérték, sokan a Fidesz-kormányzás betonközpontú, fanyűvő városfejlesztési filozófiájának állatorvosi lovát látták benne – intő jelet, hogy mi vár a Városligetre. Hol az igazság? Mit jelent a mostani beruházás az Orczy-kert és a Ludovika évszázados történetében?

 

 

 

 

Részletes háttér a május 10-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.