Így lesz energiatermelő egy 40 éves ház

/ 2018.05.17., csütörtök 11:45 /

A Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi Reborn Home elnevezésű intelligens háza lett az E.ON Energy Globe Magyarország verseny idei fődíjasa.

Az újjászületett épület utcafronti homlokzata

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Reborn Home, azaz újászületett otthon egy 70-es évekbeli lakóépület felújításával létrejött pluszenergiás, intelligens lakóház, mely több energiát termel, mint fogyaszt. A tervező arra kereste a választ, hogyan lehet egy tipikus magyarországi, kedvezőtlen adottságokkal (rossz tájolás, zártsorú beépítés stb.) rendelkező családi házból kihozni a komfort, az energia-, és a környezettudatosság szempontjából a maximumot úgy, hogy az megfeleljen a mai kor funkcionális és design követelményeinek is.

A tervezés során komplex épületenergetikai szimulációkat végeztek az év teljes körforgásának időjárási viszonyaira. A ház minden alkotóeleme öko-hatékony: pl. a dél felé elcsavart tetőgerinc a maximális szoláris nyereséget szolgálja az áramtermeléshez. A hármas funkciójú lépcsőház fénnyel árasztja el a délről leárnyékolt épületet, a kürtő-hatás elve alapján természetes szellőzőként szolgál, és télen üvegházhatással melegíti a belső teret.

Az épület a kert felől

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az energiafogyasztás teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul (talajszonda, hőszivattyú, levegő-talaj hőcserélő, hővisszanyerős gépi szellőztetés, napelemek, napkollektor). Egy intelligens épületfelügyeleti rendszer a gépészetet az időjárás viszonyaira reagálva optimalizálja, emelve ezzel a belső komfortot és csökkentve az energiafogyasztást. Az épület üzemeltetésének szén-dioxid-kibocsátása 0. Az esővíz ciszternába gyűlik.

Kistelegdi István egyetemi tanár, építészmérnök

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A külső és belső burkolatok, szigetelések méreganyagoktól mentes anyagokból készültek (kezeletlen fa, fagyapot, vályog stb.), a környezetbe visszaforgathatóak. Az épület 2017-ben a nemzetközi Active House Award nyertese lett.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.