valasz.hu/itthon/ez-keresztenydemokracia-az-andrassy-egyetem-tudosa-az-orban-kormanyrol-128633

http://valasz.hu/itthon/ez-keresztenydemokracia-az-andrassy-egyetem-tudosa-az-orban-kormanyrol-128633

Ha most szavaznánk, az MSZP izgulhatna. De lehet, hogy a Fidesz is

/ 2018.02.12., hétfő 12:00 /

A 2018-as választás nagy kérdése, hogy hányan pártolnak át saját kedvenc pártjuktól valamelyik másik politikai erőhöz – írja az Index a Závecz Researchcsel közösen végzett kutatásukat bevezetve, amely szerint leginkább a két baloldali párt szavazóiban mutatkozik hajlandóság arra, hogy átszavazzanak, a Fidesz tábora pedig erősen elköteleződött pártja mellett, szinte egyáltalán nem gondolkoznak hűtlenségben.

A teljes kutatás itt érhető el, amit mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a felmérés szerint szép számmal akadnak, akiknek ugyan van pártszimpátiájuk, de egyáltalán nem biztos, hogy április 8-án e szerint fognak szavazni. Így például az MSZP-szavazók 34 százaléka, a DK-szavazók 19 százaléka, a Jobbik-szavazók 15 százaléka, az LMP-sek 9 százaléka, a fideszesek mindössze 3 százaléka mondta, hogy biztosan vagy valószínűleg másik pártra szavaz majd a 2018-as választáson. Minden további, például, hogy ki merre szavazna, az Index cikkében elérhető.

Ámde. Miről is szól ez a kutatás? Ezt nehéz eldönteni, hiszen valódi dokumentumba foglalt ellenzéki együttműködés nem nagyon van, ami van, az halovány, a visszalépések kora pedig még nem érkezett el. Vagyis nehéz értelmezni ezeket a – mondjuk úgy – másodlagosnak tűnő, de lehet, hogy elsődleges pártszimpátiákat.

Ami pedig szubjektív: a kérdésfelvetés környezete szerintem hibás. Az Index azt írja, hogy ez az átszavazás a 2018-as választás nagy kérdése, de szerintem meg pont, hogy nem. A nagy kérdés inkább a bizonytalan, választani nem tudó, nem akaró, vagy választ megtagadó, de azért szavazni akaró polgárok viselkedése lesz. Akikről tényleg nem sokat tudunk, az összes felmérést nézve viszont elég nagy tömegnek tűnnek.

Ha ez a tömeg elindul valamerre, az tényleg sorsdöntő lehet. A Fidesz maximalizálta táborát, sőt, az utolsó felmérések már kisebb csökkenésről, a szavazóik elszántságának mérséklődéséről szóltak. Soros-ügyben már nem nagyon lehet feljebb tekerni a hangerőt. Nyilván lesz még olyan, hogy elfogadják a Stop Sorost, és ez ellen több szervezet, politikus is tiltakozik, akikre rá lehet mutatni, hogy Soros-ügynökök, de ezen a szinten már elég rég túl vagyunk.

Szél Bernadett épp a Heti Válaszban mondta el, hogy látott olyan országos kutatást, ami az LMP-t közel 11%-ra mérte. Ha valóban ekkora a torzítás a nyilvánosságra kerülő, és a pártoknak készülő mérések között, akkor a Fidesznek bizonyosan nem lesz kétharmada. És itt lépnek színre a bizonytalanok. Amennyiben sikerül őket rávenni, hogy elbandukoljanak voksolni, bármennyire is szétszavaznak, ha sokan teszik ez, akár a Fidesz koalíciós kényszere is előállhat.

Ami akár így, akár úgy, de a NER végét jelentené.

Persze a bizonytalanok leginkább és általában bizonytalanok maradnak, így mindennek a fordítottja is ott lóg a levegőben.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?