Gyurgyák János: Orbán minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el

/ 2018.06.10., vasárnap 19:00 /
Gyurgyák János: Orbán minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el

„Nagyon nem szeretem a centralizált berendezkedéseket. Veszélyes illúzió, hogy a rendszer gondnoka mindentudó” – értékeli az Orbán Viktor-féle kormányzást Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Magyar fajvédők című 2012-es eszmetörténeti tanulmánya után most nagyszabású „Európa-szintézis” megírására tett kísérletet Gyurgyák János, a Századvég folyóirat korábbi főszerkesztője, az Osiris Kiadó igazgatója. Európa alkonya? című, könyvhétre megjelenő munkájában a történész állítja, Európa csapdába esett, mégpedig egy, az alapító atyák egyike által a rendszerbe épített „cselfogás” miatt. „Az unió állandó reformra, továbblépésre kényszerül a föderáció irányába, de közben nincsenek meg az alapok, s ennek következtében állandóan újratermelődik az ezt megakadályozni akaró ellenállás” – mondja Gyurgyák.

A Heti Válasz kérdésére a Századvég alapító tagja az Orbán-rendszer értékelésére is vállalkozott. „A legnagyobb gondom nem azzal van, amit Orbán Viktor Brüsszelben tesz, hanem amit Budapesten. A szabadságot és az autokrácia minden formájának elutasítását ugyanis a legfontosabb európai értékeknek gondolom, s nagyon nem szeretem a centralizált berendezkedéseket. Veszélyes illúzió, hogy a rendszer gondnoka mindentudó” – vélekedik Gyurgyák János.

Mit tart az igazi, nagy „háborúnak”, amiben szerinte a Fidesz és személyesen a miniszterelnök is a csatatéren maradt?

Miért mondja, hogy a Pax Americanának és az egypólusú világnak vége van?

Mi alapján mondja, hogy a konzervativizmusnak se jelene, se közeljövője Magyarországon?

 

 

 

 

 

 

A nagyinterjú a június 7-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.