valasz.hu/itthon/putyin-a-szekelyeknel-itt-a-magyar-geopolitikai-thriller-127820

http://valasz.hu/itthon/putyin-a-szekelyeknel-itt-a-magyar-geopolitikai-thriller-127820

Gigantikus építkezés készül a Váci úton

/ 2017.12.05., kedd 19:50 /
Gigantikus építkezés készül a Váci úton

Az egykori csavargyár területén épít városrész méretű irodanegyedet a Magyar Nemzeti Bank alapítványi cége. Egy háttérdokumentum szerint toronyház is jöhet, de ezt közleményben cáfolják.

Messze nem ért még véget a Váci úti irodafolyosó kiépítése, sőt minden jel szerint most zajlik a következő hullám, még nagyobb, még magasabb épületekkel, mint eddig. A XIII. kerület érintett részén egyszerre több városrész léptékű projektet is beizzítottak. A HB Reavis nevű szlovák ingatlanfejlesztő cég még márciusban kezdte el építeni az Agora Budapest névre keresztelt óriásprojektet az Árpád híd metróállomásnál, az egykori autóbuszpályaudvar helyén. Ez öt magasházból, 136 ezer négyzetméter irodából, 11 ezer négyzetméter kereskedelmi egységből áll, és mire 2023-ra elkészül, a tervek szerint 12 ezer ember munkahelye lesz.

Az új Váci úti negyed látványtervei

Az új Váci úti negyedhez készült beépítési modell

Most elstartolt egy hasonló léptékű projekt az egykori csavargyár területén, vagyis a Rákos-patak és a Váci út kereszteződése után. A patak, az út, a Csavargyár és a Cserhalom utca által határolt óriástelket tavaly vette meg 17 milliárd forintért a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak vagyonát kezelő Optima Zrt., és egy most november 30-án megjelent kormányhatározat a City2020 üzleti negyed fantázianevű beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította, vagyis kivette a szokásos hatósági eljárások hatálya alól.

A 6,2 hektáros terület jövőbeli beépítéséről hivatalos információ még nincs, feltöltöttek viszont Budapest honlapjára egy dokumentumot, ami az „FRSZ módosítás kezdeményezését alátámasztó műszaki dokumentáció” címet viseli, és annak, aki szereti az ilyesmit böngészni, igazán izgalmas olvasmány. A tanulmány szerint a területen „magas minőségű, parkokkal vegyes, értékálló anyagokból kialakított és látványos nagyvárosi környezet” hozható létre.

Másik nézőpontból

Másik nézőpontból

Mindez igen sűrű beépítést vetít előre, amit már a jelenlegi szabályozás is megenged, a terepszint feletti beépíthetőség ugyanis 65%-os, a terepszint alatti 80%-os, a szintterületi mutató pedig 3,75 m2/m2. Mindezen nem is változtatnának, hanem maximálisan kiaknáznák a paramétereket, ráadásul a megengedett legkisebb zöldfelületi arány 35%-ról 25%-ra csökkenne, és a telek egy részén megengednék egy legfeljebb 90 méter magas magasépület létesítését. Ezt azzal indokolják, hogy szükség van egy „látványelemként is meghatározó landmark súlyú városképi elemre”, ami az új City-t kiemeli az irodafolyosó többi épülete közül.

Közérthető nyelven ez két dolgot jelent: az új irodanegyed óriási lesz, és tartalmaz egy toronyházat is. Mióta a Kopaszi gátnál zöld utat kapott a MOL felhőkarcolója, ez az igény egyáltalán nem meglepő. A városfejlődés dinamikája valóban olyan szokott lenni, hogy az első tornyot már követik az újabbak – többek között ezért is ellenezték sokan a MOL felhőkarcolját.

Ugyanakkor tény, hogy ez a dokumentum még egyeztetés alatt áll, és ma több cikk megjelenése után az Optima Zrt. kiadott egy közleményt, amelyben cáfolják a toronyépítési szándékot. „A megjelent hírekkel ellentétben a tervek között nem szerepel sem lakások, sem 90 méteres magasház építése. A projekt a fővárosi és az önkormányzati szabályozási környezetnek megfelelően előkészítési folyamatban van”, írják.

Toronyházak?

Toronyházak?

Önmagában egy barnamezős területen megvalósuló városfejlesztés üdvözlendő kezdeményezés. A műszaki dokumentáció által előirányzott beépítés azonban ijesztően nagy léptékű, és szokás szerint nem számol azzal, hogy a volt csavargyári területen jelentős zöldterület, nagy, öreg fák, és egy-két jó hangulatú, kellemes századfordulós ipari épület is található.

Vagyis az adottságok akár sokkal szelídebb beépítést is megengednének, amibe természetesen még mindig bőven beleférne egy rakás új irodatorony.

A tervezett fejlesztés egy másik problémáján sajnos már egyáltalán nem lehet segíteni: míg az Árpád híd tömegközlekedési szempontból remekül ellátott, a csavargyári telek pont a 3-as metró Forgách és Gyöngyösi utcai megállója közé esik. Ha a City 2020 megépül, és az új üzleti negyed több ezer ember munkahelye lesz – mögötte a Duna-parton pedig épp egy Szivek Norbert MNV-vezérhez kötődő cég épít újabb tekintélyes méretű lakóparkot –, akkor ezen a helyen jól jött volna egy köztes megálló, amivel azonban a vonal elindított felújítása során nem számoltak.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?