valasz.hu/itthon/varosligeti-felfordulas-szot-ker-az-alvaskarosult-polgar-129154

http://valasz.hu/itthon/varosligeti-felfordulas-szot-ker-az-alvaskarosult-polgar-129154

Feszültség a Professzorok Batthyány Körében – mi vezetett Freundék kilépéséhez?

/ 2018.07.07., szombat 07:00 /
Feszültség a Professzorok Batthyány Körében – mi vezetett Freundék kilépéséhez?

A baloldali vádakkal szemben a Professzorok Batthyány Köre sohasem volt kizárólag bólogató Jánosok klubja, mára azonban annyira elfogyott a levegő a mégoly szolidáris kritika körül is. A kör története és a kilépések háttere az új digitális Heti Válaszban.

Kilépett a Professzorok Batthyány Köréből (PBK) Freund Tamás agykutató és Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, mivel a 189 konzervatív tudóst tömörítő egyesület képtelen volt állást foglalni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának finanszírozásáról szóló vitában.

 

Főleg Freund kilépése üzenetértékű. 2011-ben harmadmagával elnyerte azt az Agy-díjat, ami a Nobel-díj alatti legmagasabb kitüntetés a neurobiológiában. Az általa vezetett MTA KOKI a világ egyik vezető neurobiológiai műhelye, és nemcsak keresztény világnézetét vállalja nyíltan, de jó kapcsolatot ápolt az Orbán Viktor vezette kormánnyal is.

A PBK immár 23 éve a konzervatív értelmiség zászlóshajója, ezért a mostani helyzet önmagán túlmutató jelentőséggel bír, és érzékletesen fejezi ki az utat, amit a Fidesz a szellemi holdudvarával ápolt kapcsolata terén leírt. Honnan indult a kör? Milyen kritikákat fogalmazott meg 2010 óta a Fidesz-kormánnyal szemben? Hogy jutottunk el oda, hogy már a tudomány világát a lehető legközvetlenebb módon érintő kérdésben sem tud állást foglalni? 

Részletek a friss Heti Válaszban, amely jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstandon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.