heti-valasz.hu/itthon/feszultseg-a-professzorok-batthyany-koreben-mi-vezetett-freundek-kilepesehez-129044

http://heti-valasz.hu/itthon/feszultseg-a-professzorok-batthyany-koreben-mi-vezetett-freundek-kilepesehez-129044

Feszültség a Professzorok Batthyány Körében – mi vezetett Freundék kilépéséhez?

/ 2018.07.07., szombat 07:00 /
Feszültség a Professzorok Batthyány Körében – mi vezetett Freundék kilépéséhez?

A baloldali vádakkal szemben a Professzorok Batthyány Köre sohasem volt kizárólag bólogató Jánosok klubja, mára azonban annyira elfogyott a levegő a mégoly szolidáris kritika körül is. A kör története és a kilépések háttere az új digitális Heti Válaszban.

Kilépett a Professzorok Batthyány Köréből (PBK) Freund Tamás agykutató és Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, mivel a 189 konzervatív tudóst tömörítő egyesület képtelen volt állást foglalni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának finanszírozásáról szóló vitában.

 

Főleg Freund kilépése üzenetértékű. 2011-ben harmadmagával elnyerte azt az Agy-díjat, ami a Nobel-díj alatti legmagasabb kitüntetés a neurobiológiában. Az általa vezetett MTA KOKI a világ egyik vezető neurobiológiai műhelye, és nemcsak keresztény világnézetét vállalja nyíltan, de jó kapcsolatot ápolt az Orbán Viktor vezette kormánnyal is.

A PBK immár 23 éve a konzervatív értelmiség zászlóshajója, ezért a mostani helyzet önmagán túlmutató jelentőséggel bír, és érzékletesen fejezi ki az utat, amit a Fidesz a szellemi holdudvarával ápolt kapcsolata terén leírt. Honnan indult a kör? Milyen kritikákat fogalmazott meg 2010 óta a Fidesz-kormánnyal szemben? Hogy jutottunk el oda, hogy már a tudomány világát a lehető legközvetlenebb módon érintő kérdésben sem tud állást foglalni? 

Részletek a friss Heti Válaszban, amely jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstandon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.