valasz.hu/itthon/a-mol-es-a-magyar-kormany-ossztuzet-zudit-horvatorszagra-126373

http://valasz.hu/itthon/a-mol-es-a-magyar-kormany-ossztuzet-zudit-horvatorszagra-126373

Fakocka után kibertámadás a nyugdíjak ellen? Óvatosan az őrülettel!

/ 2017.08.01., kedd 18:04 /

„Ez a fakocka nem olyan tréfadolog ám. Feltehetőleg az történt, hogy valaki a tömegben látszólag a cipőfűzőjét igazgatva szépen elhelyezte két állomás között, csúcsforgalomban”, ezt mondta Tarlós István főpolgármester múlt pénteken szokásos sajtótájékoztatóján az összegyűlt újságíróknak, és bemutatta a nejlonzacskóba csomagolt corpus delicti-t is, amivel a tettet elkövették: a méretre vágott, a metróajtó vezetősínébe elhelyezett fadarabkát, ami miatt az ajtókat vezérlő rendszer nem engedte bezáródni a szerelvény ajtaját, és a felújított orosz metrót megint ki kellett állítani a forgalomból.

A fakocka kezdetben inkább viccesnek, nehezen komolyan vehetőnek hatott, hiszen végső soron nem történt nagy dráma, senkinek nem lett baja. Ennél nagyságrendekkel súlyosabb bajkeverések fordulnak elő meglepően gyakran a közlekedésben. Július elején például kiderült, hogy valaki lézerrel próbált belevilágítani egy Budapest fölött haladó repülőgép pilótájának szemébe. Ekkor a Repülőtéri Rendőrigazgatóság elmondta, hogy havonta három-négy hasonló esetről érkezik bejelentés. Ez például nagyon nem tréfadolog, belegondolni is rossz, hogy micsoda katasztrófa lehet ebből a legrosszabb esetben.

De igazán nem akarjuk elbagatellizálni a fakockát. Valaki odatette, valaki ezzel egy csomó embernek kellemetlenséget okozott, és lehet hogy valaki – miután a felújított szerelvényeknek tucatnyi valós műszaki hibájuk volt – így próbálta még rosszabb hírét kelteni az orosz metrófelújításnak. Valami azonban mégsem stimmel azzal, ahogy ez az ügy dagad, és az okozott nyűghöz képest egyre súlyosabbá válik.

Az ATV kérdésére a BRFK most megerősítette, hogy a BKV feljelentése nyomán megkezdődött a nyomozás „közérdekű üzem működésének megzavarása” gyanújával ismeretlen tettes ellen. A büntető törvénykönyv szerint ez egészen komoly bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha csoportosan, bűnszövetkezetben követték el – mondjuk ketten tették oda a fakockát – a büntetési tétel kettőtől nyolc évre nő.

Ezzel párhuzamosan tegnap Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke az Echo TV-ben egyértelműen utalt rá, hogy a budapesti tömegközlekedés körüli zavarok mögött akár valami súlyosabb is állhat, habár persze az egyszerű csíny, poénkodás lehetőségét sem zárta ki. „Pont abban az időben, a világbajnokság alatt, ha a közlekedést megbénítják, abból megint csak káosz lehet. Az kinek az érdeke? Kinek lehet az érdeke, hogy káosz legyen a világbajnokság kellős közepén, megálljon a metró, az embereket le kelljen szállítani, elégedetlenek legyenek az emberek a 40 fokos melegben… Kinek az érdeke? Azt kell megnézni: cui prodest? Ki az, aki ezt az egészet irányíthatja?”

Nem tudjuk, cui prodest, bele sem merünk gondolni, hogy mi minden rejtőzik még ebben a gondolatmenetben, Horváth József vezérőrnagy, biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő (ex-UD Zrt.) azonban igen, és el is mondta a Magyar Időknek.

A vezérőrnagy szerint a BKK elleni túlterheléses támadás csak főpróba lehetett, amit újabb kibertámadások követhetnek nagy rendszerek, mondjuk a víz-, gáz-, villany-, csatornaszolgáltatás, vagy éppen a Volán, a MÁV számítógépes rendszerei ellen. Vagy akár a nyugdíjfolyósító számítógépes nyilvántartása ellen.

„Gondoljunk bele, mekkora politikai kárt okozna, ha a választási kampány idején lebénítanák a nyugdíjfolyósító rendszerét, és nem vagy csak késve tudnák kifizetni a nyugdíjakat”, vázolt fel egy gondolatkísérletet, aminek a kormánylap helyet adott a hasábjain.

Kibertámadás a nyugdíjak ellen? Ez kétségtelenül súlyosabb ügy lenne a fakockánál, de még a BKK webshopjának lefagyasztásánál is. Csak meg ne őrüljünk mindahányan jövő tavaszig ebben az eksztatikus kampányban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.