Fakocka után kibertámadás a nyugdíjak ellen? Óvatosan az őrülettel!

/ 2017.08.01., kedd 18:04 /

„Ez a fakocka nem olyan tréfadolog ám. Feltehetőleg az történt, hogy valaki a tömegben látszólag a cipőfűzőjét igazgatva szépen elhelyezte két állomás között, csúcsforgalomban”, ezt mondta Tarlós István főpolgármester múlt pénteken szokásos sajtótájékoztatóján az összegyűlt újságíróknak, és bemutatta a nejlonzacskóba csomagolt corpus delicti-t is, amivel a tettet elkövették: a méretre vágott, a metróajtó vezetősínébe elhelyezett fadarabkát, ami miatt az ajtókat vezérlő rendszer nem engedte bezáródni a szerelvény ajtaját, és a felújított orosz metrót megint ki kellett állítani a forgalomból.

A fakocka kezdetben inkább viccesnek, nehezen komolyan vehetőnek hatott, hiszen végső soron nem történt nagy dráma, senkinek nem lett baja. Ennél nagyságrendekkel súlyosabb bajkeverések fordulnak elő meglepően gyakran a közlekedésben. Július elején például kiderült, hogy valaki lézerrel próbált belevilágítani egy Budapest fölött haladó repülőgép pilótájának szemébe. Ekkor a Repülőtéri Rendőrigazgatóság elmondta, hogy havonta három-négy hasonló esetről érkezik bejelentés. Ez például nagyon nem tréfadolog, belegondolni is rossz, hogy micsoda katasztrófa lehet ebből a legrosszabb esetben.

De igazán nem akarjuk elbagatellizálni a fakockát. Valaki odatette, valaki ezzel egy csomó embernek kellemetlenséget okozott, és lehet hogy valaki – miután a felújított szerelvényeknek tucatnyi valós műszaki hibájuk volt – így próbálta még rosszabb hírét kelteni az orosz metrófelújításnak. Valami azonban mégsem stimmel azzal, ahogy ez az ügy dagad, és az okozott nyűghöz képest egyre súlyosabbá válik.

Az ATV kérdésére a BRFK most megerősítette, hogy a BKV feljelentése nyomán megkezdődött a nyomozás „közérdekű üzem működésének megzavarása” gyanújával ismeretlen tettes ellen. A büntető törvénykönyv szerint ez egészen komoly bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha csoportosan, bűnszövetkezetben követték el – mondjuk ketten tették oda a fakockát – a büntetési tétel kettőtől nyolc évre nő.

Ezzel párhuzamosan tegnap Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke az Echo TV-ben egyértelműen utalt rá, hogy a budapesti tömegközlekedés körüli zavarok mögött akár valami súlyosabb is állhat, habár persze az egyszerű csíny, poénkodás lehetőségét sem zárta ki. „Pont abban az időben, a világbajnokság alatt, ha a közlekedést megbénítják, abból megint csak káosz lehet. Az kinek az érdeke? Kinek lehet az érdeke, hogy káosz legyen a világbajnokság kellős közepén, megálljon a metró, az embereket le kelljen szállítani, elégedetlenek legyenek az emberek a 40 fokos melegben… Kinek az érdeke? Azt kell megnézni: cui prodest? Ki az, aki ezt az egészet irányíthatja?”

Nem tudjuk, cui prodest, bele sem merünk gondolni, hogy mi minden rejtőzik még ebben a gondolatmenetben, Horváth József vezérőrnagy, biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő (ex-UD Zrt.) azonban igen, és el is mondta a Magyar Időknek.

A vezérőrnagy szerint a BKK elleni túlterheléses támadás csak főpróba lehetett, amit újabb kibertámadások követhetnek nagy rendszerek, mondjuk a víz-, gáz-, villany-, csatornaszolgáltatás, vagy éppen a Volán, a MÁV számítógépes rendszerei ellen. Vagy akár a nyugdíjfolyósító számítógépes nyilvántartása ellen.

„Gondoljunk bele, mekkora politikai kárt okozna, ha a választási kampány idején lebénítanák a nyugdíjfolyósító rendszerét, és nem vagy csak késve tudnák kifizetni a nyugdíjakat”, vázolt fel egy gondolatkísérletet, aminek a kormánylap helyet adott a hasábjain.

Kibertámadás a nyugdíjak ellen? Ez kétségtelenül súlyosabb ügy lenne a fakockánál, de még a BKK webshopjának lefagyasztásánál is. Csak meg ne őrüljünk mindahányan jövő tavaszig ebben az eksztatikus kampányban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.