heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

http://heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

Fakocka után kibertámadás a nyugdíjak ellen? Óvatosan az őrülettel!

/ 2017.08.01., kedd 18:04 /

„Ez a fakocka nem olyan tréfadolog ám. Feltehetőleg az történt, hogy valaki a tömegben látszólag a cipőfűzőjét igazgatva szépen elhelyezte két állomás között, csúcsforgalomban”, ezt mondta Tarlós István főpolgármester múlt pénteken szokásos sajtótájékoztatóján az összegyűlt újságíróknak, és bemutatta a nejlonzacskóba csomagolt corpus delicti-t is, amivel a tettet elkövették: a méretre vágott, a metróajtó vezetősínébe elhelyezett fadarabkát, ami miatt az ajtókat vezérlő rendszer nem engedte bezáródni a szerelvény ajtaját, és a felújított orosz metrót megint ki kellett állítani a forgalomból.

A fakocka kezdetben inkább viccesnek, nehezen komolyan vehetőnek hatott, hiszen végső soron nem történt nagy dráma, senkinek nem lett baja. Ennél nagyságrendekkel súlyosabb bajkeverések fordulnak elő meglepően gyakran a közlekedésben. Július elején például kiderült, hogy valaki lézerrel próbált belevilágítani egy Budapest fölött haladó repülőgép pilótájának szemébe. Ekkor a Repülőtéri Rendőrigazgatóság elmondta, hogy havonta három-négy hasonló esetről érkezik bejelentés. Ez például nagyon nem tréfadolog, belegondolni is rossz, hogy micsoda katasztrófa lehet ebből a legrosszabb esetben.

De igazán nem akarjuk elbagatellizálni a fakockát. Valaki odatette, valaki ezzel egy csomó embernek kellemetlenséget okozott, és lehet hogy valaki – miután a felújított szerelvényeknek tucatnyi valós műszaki hibájuk volt – így próbálta még rosszabb hírét kelteni az orosz metrófelújításnak. Valami azonban mégsem stimmel azzal, ahogy ez az ügy dagad, és az okozott nyűghöz képest egyre súlyosabbá válik.

Az ATV kérdésére a BRFK most megerősítette, hogy a BKV feljelentése nyomán megkezdődött a nyomozás „közérdekű üzem működésének megzavarása” gyanújával ismeretlen tettes ellen. A büntető törvénykönyv szerint ez egészen komoly bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha csoportosan, bűnszövetkezetben követték el – mondjuk ketten tették oda a fakockát – a büntetési tétel kettőtől nyolc évre nő.

Ezzel párhuzamosan tegnap Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke az Echo TV-ben egyértelműen utalt rá, hogy a budapesti tömegközlekedés körüli zavarok mögött akár valami súlyosabb is állhat, habár persze az egyszerű csíny, poénkodás lehetőségét sem zárta ki. „Pont abban az időben, a világbajnokság alatt, ha a közlekedést megbénítják, abból megint csak káosz lehet. Az kinek az érdeke? Kinek lehet az érdeke, hogy káosz legyen a világbajnokság kellős közepén, megálljon a metró, az embereket le kelljen szállítani, elégedetlenek legyenek az emberek a 40 fokos melegben… Kinek az érdeke? Azt kell megnézni: cui prodest? Ki az, aki ezt az egészet irányíthatja?”

Nem tudjuk, cui prodest, bele sem merünk gondolni, hogy mi minden rejtőzik még ebben a gondolatmenetben, Horváth József vezérőrnagy, biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő (ex-UD Zrt.) azonban igen, és el is mondta a Magyar Időknek.

A vezérőrnagy szerint a BKK elleni túlterheléses támadás csak főpróba lehetett, amit újabb kibertámadások követhetnek nagy rendszerek, mondjuk a víz-, gáz-, villany-, csatornaszolgáltatás, vagy éppen a Volán, a MÁV számítógépes rendszerei ellen. Vagy akár a nyugdíjfolyósító számítógépes nyilvántartása ellen.

„Gondoljunk bele, mekkora politikai kárt okozna, ha a választási kampány idején lebénítanák a nyugdíjfolyósító rendszerét, és nem vagy csak késve tudnák kifizetni a nyugdíjakat”, vázolt fel egy gondolatkísérletet, aminek a kormánylap helyet adott a hasábjain.

Kibertámadás a nyugdíjak ellen? Ez kétségtelenül súlyosabb ügy lenne a fakockánál, de még a BKK webshopjának lefagyasztásánál is. Csak meg ne őrüljünk mindahányan jövő tavaszig ebben az eksztatikus kampányban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.