valasz.hu/itthon/halalos-oltasokrol-beszelt-megszolal-a-hpv-oltas-vezeto-kutatoja-105529

http://valasz.hu/itthon/halalos-oltasokrol-beszelt-megszolal-a-hpv-oltas-vezeto-kutatoja-105529

Fakocka után kibertámadás a nyugdíjak ellen? Óvatosan az őrülettel!

/ 2017.08.01., kedd 18:04 /

„Ez a fakocka nem olyan tréfadolog ám. Feltehetőleg az történt, hogy valaki a tömegben látszólag a cipőfűzőjét igazgatva szépen elhelyezte két állomás között, csúcsforgalomban”, ezt mondta Tarlós István főpolgármester múlt pénteken szokásos sajtótájékoztatóján az összegyűlt újságíróknak, és bemutatta a nejlonzacskóba csomagolt corpus delicti-t is, amivel a tettet elkövették: a méretre vágott, a metróajtó vezetősínébe elhelyezett fadarabkát, ami miatt az ajtókat vezérlő rendszer nem engedte bezáródni a szerelvény ajtaját, és a felújított orosz metrót megint ki kellett állítani a forgalomból.

A fakocka kezdetben inkább viccesnek, nehezen komolyan vehetőnek hatott, hiszen végső soron nem történt nagy dráma, senkinek nem lett baja. Ennél nagyságrendekkel súlyosabb bajkeverések fordulnak elő meglepően gyakran a közlekedésben. Július elején például kiderült, hogy valaki lézerrel próbált belevilágítani egy Budapest fölött haladó repülőgép pilótájának szemébe. Ekkor a Repülőtéri Rendőrigazgatóság elmondta, hogy havonta három-négy hasonló esetről érkezik bejelentés. Ez például nagyon nem tréfadolog, belegondolni is rossz, hogy micsoda katasztrófa lehet ebből a legrosszabb esetben.

De igazán nem akarjuk elbagatellizálni a fakockát. Valaki odatette, valaki ezzel egy csomó embernek kellemetlenséget okozott, és lehet hogy valaki – miután a felújított szerelvényeknek tucatnyi valós műszaki hibájuk volt – így próbálta még rosszabb hírét kelteni az orosz metrófelújításnak. Valami azonban mégsem stimmel azzal, ahogy ez az ügy dagad, és az okozott nyűghöz képest egyre súlyosabbá válik.

Az ATV kérdésére a BRFK most megerősítette, hogy a BKV feljelentése nyomán megkezdődött a nyomozás „közérdekű üzem működésének megzavarása” gyanújával ismeretlen tettes ellen. A büntető törvénykönyv szerint ez egészen komoly bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha csoportosan, bűnszövetkezetben követték el – mondjuk ketten tették oda a fakockát – a büntetési tétel kettőtől nyolc évre nő.

Ezzel párhuzamosan tegnap Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke az Echo TV-ben egyértelműen utalt rá, hogy a budapesti tömegközlekedés körüli zavarok mögött akár valami súlyosabb is állhat, habár persze az egyszerű csíny, poénkodás lehetőségét sem zárta ki. „Pont abban az időben, a világbajnokság alatt, ha a közlekedést megbénítják, abból megint csak káosz lehet. Az kinek az érdeke? Kinek lehet az érdeke, hogy káosz legyen a világbajnokság kellős közepén, megálljon a metró, az embereket le kelljen szállítani, elégedetlenek legyenek az emberek a 40 fokos melegben… Kinek az érdeke? Azt kell megnézni: cui prodest? Ki az, aki ezt az egészet irányíthatja?”

Nem tudjuk, cui prodest, bele sem merünk gondolni, hogy mi minden rejtőzik még ebben a gondolatmenetben, Horváth József vezérőrnagy, biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő (ex-UD Zrt.) azonban igen, és el is mondta a Magyar Időknek.

A vezérőrnagy szerint a BKK elleni túlterheléses támadás csak főpróba lehetett, amit újabb kibertámadások követhetnek nagy rendszerek, mondjuk a víz-, gáz-, villany-, csatornaszolgáltatás, vagy éppen a Volán, a MÁV számítógépes rendszerei ellen. Vagy akár a nyugdíjfolyósító számítógépes nyilvántartása ellen.

„Gondoljunk bele, mekkora politikai kárt okozna, ha a választási kampány idején lebénítanák a nyugdíjfolyósító rendszerét, és nem vagy csak késve tudnák kifizetni a nyugdíjakat”, vázolt fel egy gondolatkísérletet, aminek a kormánylap helyet adott a hasábjain.

Kibertámadás a nyugdíjak ellen? Ez kétségtelenül súlyosabb ügy lenne a fakockánál, de még a BKK webshopjának lefagyasztásánál is. Csak meg ne őrüljünk mindahányan jövő tavaszig ebben az eksztatikus kampányban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.