valasz.hu/itthon/putyin-a-szekelyeknel-itt-a-magyar-geopolitikai-thriller-127820

http://valasz.hu/itthon/putyin-a-szekelyeknel-itt-a-magyar-geopolitikai-thriller-127820

Ezért kell állandóan sorosozni

/ 2017.10.17., kedd 08:30 /

Interjút adott a Népszavának Závecz Tibor a ZRI Závecz Research közvélemény-kutató cég ügyvezető igazgatója. Saját szakmája módszertani és hitelességi kérdéseinek hosszas fejtegetése után arról kérdezik, mi az oka a Fidesz állandó „pánikreakcióinak”, dacára annak, hogy a kormánypárt utcahosszal vezeti a népszerűségi listát. Hát ez:

„A politikailag aktív választók 40 százaléka nem feltétlenül elkötelezett egyik párt felé sem, de határozottan kormányváltást akar. (…) A Fideszben él a félelem, hogy ezek az ellenzéki szavazók egységesen lépnek fel, és – ha a pártlistákon nem is – az egyéni körzetekben ugyanarra a jelöltre szavaznak. Ha a Fidesz kellően sok egyéni körzetben veszít, akkor elveszítheti a választást is. Nem véletlen, hogy a Fidesz szeretné »felfűteni« a saját táborát.”

És Závecz szerint erre alapos oka van:

2014-ben „a fideszes szimpatizánsok kétharmada biztosra mondta, hogy elmegy szavazni. Ez az arány most mindössze 52 százalék. A »toronymagas vezetés« éppen ezért megtévesztő lehet. A Fidesz letett arról, hogy megnyerjen új szavazókat – erre most aligha lenne esélye –, de a régieket szeretné egyben tartani. Nekik szólnak a Soros-elleni kampányok is, amelyek nem többek politikai marketingfogásnál”.

Persze minden más lenne, ha a kormánypárttal szimpatizálók éreznék a nyomást: „A fideszes szavazótábor is harapósabb lenne, ha valamelyik ellenzéki párt megerősödött volna annyira, hogy legalább négy-öt százalékra megközelítse a Fideszt. Akkor a kormánypárti választók is úgy éreznék, hogy a választáskor nem maradhatnak otthon.”

A tét nélküliség érzetének oka pedig Závecz Tibor szerint az lehet, hogy a Fidesz 2006 nyara óta a legnépszerűbb párt. „Azóta több mint tizenegy év telt el, a fideszes szavazók több mint tizenegy éve, minden egyes hónapban meghallgatják a hírekben, hogy pártjuk áll az első helyen. Közben kétszer is kormányra kerültek. Elvesztettek ugyan pár időközi választást, de számukra ez csak apró kisiklás volt. Ha nincs győzelemre esélyes kihívó, akkor a választóik miért törnék magukat? Orbán Viktor pontosan ettől tart.”

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?