Ezért kell állandóan sorosozni

/ 2017.10.17., kedd 08:30 /

Interjút adott a Népszavának Závecz Tibor a ZRI Závecz Research közvélemény-kutató cég ügyvezető igazgatója. Saját szakmája módszertani és hitelességi kérdéseinek hosszas fejtegetése után arról kérdezik, mi az oka a Fidesz állandó „pánikreakcióinak”, dacára annak, hogy a kormánypárt utcahosszal vezeti a népszerűségi listát. Hát ez:

„A politikailag aktív választók 40 százaléka nem feltétlenül elkötelezett egyik párt felé sem, de határozottan kormányváltást akar. (…) A Fideszben él a félelem, hogy ezek az ellenzéki szavazók egységesen lépnek fel, és – ha a pártlistákon nem is – az egyéni körzetekben ugyanarra a jelöltre szavaznak. Ha a Fidesz kellően sok egyéni körzetben veszít, akkor elveszítheti a választást is. Nem véletlen, hogy a Fidesz szeretné »felfűteni« a saját táborát.”

És Závecz szerint erre alapos oka van:

2014-ben „a fideszes szimpatizánsok kétharmada biztosra mondta, hogy elmegy szavazni. Ez az arány most mindössze 52 százalék. A »toronymagas vezetés« éppen ezért megtévesztő lehet. A Fidesz letett arról, hogy megnyerjen új szavazókat – erre most aligha lenne esélye –, de a régieket szeretné egyben tartani. Nekik szólnak a Soros-elleni kampányok is, amelyek nem többek politikai marketingfogásnál”.

Persze minden más lenne, ha a kormánypárttal szimpatizálók éreznék a nyomást: „A fideszes szavazótábor is harapósabb lenne, ha valamelyik ellenzéki párt megerősödött volna annyira, hogy legalább négy-öt százalékra megközelítse a Fideszt. Akkor a kormánypárti választók is úgy éreznék, hogy a választáskor nem maradhatnak otthon.”

A tét nélküliség érzetének oka pedig Závecz Tibor szerint az lehet, hogy a Fidesz 2006 nyara óta a legnépszerűbb párt. „Azóta több mint tizenegy év telt el, a fideszes szavazók több mint tizenegy éve, minden egyes hónapban meghallgatják a hírekben, hogy pártjuk áll az első helyen. Közben kétszer is kormányra kerültek. Elvesztettek ugyan pár időközi választást, de számukra ez csak apró kisiklás volt. Ha nincs győzelemre esélyes kihívó, akkor a választóik miért törnék magukat? Orbán Viktor pontosan ettől tart.”

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.