Exkluzív: legendás külföldi tudósítók csörtéznek Orbán migrációs politikájáról

/ 2018.05.13., vasárnap 07:30 /
Exkluzív: legendás külföldi tudósítók csörtéznek Orbán migrációs politikájáról

Felelősen vagy felelőtlenül döntött Orbán Viktor a migrációs válság idején? A Die Welt és a BBC budapesti tudósítója egészen eltérően látja a kérdést. Kálnoky Borisz és Nick Thorpe migrációs csörtéje a csütörtöki Heti Válaszban.

Mindketten hívők, nagycsaládosok, egyidősek, a magyart felnőttként tanulták meg, s évtizedek óta élnek Budapesten, ahonnan a nyugati közvéleményt tudósítják. Az 1961-ben Münchenben született Kálnoky Borisz 1993-ban érkezett és a német Die Weltnek ír, a ’60-as születésű brit Nick Thorpe pedig a BBC-t tudósítja már 1986 óta. Thorpe Sír az út előttem című, a migrációs válságnak szentelt kötettel is jelentkezett áprilisban. Szerinte a magyar kormány felelőtlenül és irracionálisan állt a kérdéshez, s a brit a német tudósító Kálnokyval szemben még Angela Merkelt is védelmébe veszi.

Kálnoky szerint viszont a német kancellár nem volt elég erős ahhoz, hogy vezetőként lépjen fel, egy politikus ráadásul szerinte nem az egész emberiségnek felelős – hanem azoknak, akik megválasztották. Orbán tehát kifejezetten felelősen viselkedett, amikor kerítést épített és felmondta a nyugat-európai bevándorlási konszenzust, amelynek korábban ő maga is része volt – így Kálnoky.

A magyar közéletben ritka vitát produkált a két tudósító: a békés egyet nem értés mellett egyes részkérdésekben az egyetértésre is képesek voltak. Egyikük szerint sem létezik például „Soros-terv”, a magyar kormánypropaganda és félelemkeltés pedig mindkettejük szerint elképesztő méreteket öltött – igaz, Kálnoky szerint a migrációs probléma maga valóságos, s csapdahelyzetet jelent Magyarország számára.

 

A vitát a május 10-i Heti Válaszban olvashatják. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.