valasz.hu/itthon/humboldt-dijas-kvantumfizikus-alapkutatas-nelkul-nincs-fejlodes-129197

http://valasz.hu/itthon/humboldt-dijas-kvantumfizikus-alapkutatas-nelkul-nincs-fejlodes-129197

Exkluzív: legendás külföldi tudósítók csörtéznek Orbán migrációs politikájáról

/ 2018.05.13., vasárnap 07:30 /
Exkluzív: legendás külföldi tudósítók csörtéznek Orbán migrációs politikájáról

Felelősen vagy felelőtlenül döntött Orbán Viktor a migrációs válság idején? A Die Welt és a BBC budapesti tudósítója egészen eltérően látja a kérdést. Kálnoky Borisz és Nick Thorpe migrációs csörtéje a csütörtöki Heti Válaszban.

Mindketten hívők, nagycsaládosok, egyidősek, a magyart felnőttként tanulták meg, s évtizedek óta élnek Budapesten, ahonnan a nyugati közvéleményt tudósítják. Az 1961-ben Münchenben született Kálnoky Borisz 1993-ban érkezett és a német Die Weltnek ír, a ’60-as születésű brit Nick Thorpe pedig a BBC-t tudósítja már 1986 óta. Thorpe Sír az út előttem című, a migrációs válságnak szentelt kötettel is jelentkezett áprilisban. Szerinte a magyar kormány felelőtlenül és irracionálisan állt a kérdéshez, s a brit a német tudósító Kálnokyval szemben még Angela Merkelt is védelmébe veszi.

Kálnoky szerint viszont a német kancellár nem volt elég erős ahhoz, hogy vezetőként lépjen fel, egy politikus ráadásul szerinte nem az egész emberiségnek felelős – hanem azoknak, akik megválasztották. Orbán tehát kifejezetten felelősen viselkedett, amikor kerítést épített és felmondta a nyugat-európai bevándorlási konszenzust, amelynek korábban ő maga is része volt – így Kálnoky.

A magyar közéletben ritka vitát produkált a két tudósító: a békés egyet nem értés mellett egyes részkérdésekben az egyetértésre is képesek voltak. Egyikük szerint sem létezik például „Soros-terv”, a magyar kormánypropaganda és félelemkeltés pedig mindkettejük szerint elképesztő méreteket öltött – igaz, Kálnoky szerint a migrációs probléma maga valóságos, s csapdahelyzetet jelent Magyarország számára.

 

A vitát a május 10-i Heti Válaszban olvashatják. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.