Erős kormányt, erős ellenzéket!

/ 2018.05.02., szerda 15:11 /
Erős kormányt, erős ellenzéket!

A kormány gazdaságpolitikája komoly siker, ezt az emberek is érzékelik – mondja Fekete-Győr András. Persze nem a Momentum-vezér, hanem édesapja, aki a közelmúltig az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vezetője volt. Fia most közös rendszerellenes harcba hívja. Szemtől szemben a két Fekete-Győr.

A Fidesz rúgathatta ki a bankbetétvédelemmel foglalkozó közintézmény éléről a Momentum Mozgalomból ismert Fekete-Győr András édesapját – terjedt el a pletyka év elején, miután a szakember idő előtt távozott pozíciójából. Idősebb Fekete-Győr András azóta minden sajtószereplést, nyilatkozatot visszautasított. Miután kiderült, hogy a betétbiztosítások európai fórumának főtitkáraként folytatja, lapunk kérésére vállalta a fiával közös interjút. Az előjelek és a kirúgásos pletykák alapján egyetértős beszélgetésre számítottunk. A végeredmény azonban egészen más lett.

– Ha nem tartja indiszkrétnek: a fiára szavazott április 8-án?

Fekete-Győr András id.: A jövőre szavaztam.

– Vagyis?

Fekete-Győr András id.: Legyen elég ennyi.

– Rendben. Mégis, tegyük helyre a beszédpozíciókat: a Momentum és benne fia, András sztorija úgy nézett ki másfél éve, hogy a NOlimpiával berobbant itt egy új „liberális” párt, amelynek vezetője mindenhol elmondja, hogy fideszes közegből jön, édesapja régi Orbán- szavazó, tehát pártszínekkel jól leírható ellentét van közöttük. Stimmel?

Fekete-Győr András id.: Kissé szerencsétlen volt, hogy ekkora publicitást kapott, kire szavaztam korábban, hogyan gondolkodom a közéletről. Előző munkahelyem, az Országos Betétbiztosítási Alap – amely közfeladatot ellátó intézmény –vezetőjeként sosem nyilvánítottam politikai véleményt, ugyanezt kértem a kollégáimtól is. Még nem felejtettem el, hogy az Antall-kormány által beterjesztett OBA-törvényt a kormányzó és az ellenzéki pártok egyhangú szavazatával fogadták el. Én is csak a sajtóban olvastam, hogy András interjúkban a pártpreferenciámról beszélt. Nekem ez annyira nem jött be.

Fekete-Győr András ifj.: A közügyek megvitatásának első helyszíne számomra a családi asztal volt, nem kerülgettük a politikát. A neveltetésemről, hátteremről szóló kérdés várható volt, hiszen fiatalon, ismeretlenül kerültem a közéleti csatatér közepébe; nehéz is lett volna hallgatni arról, honnan jöttem.

Fekete-Győr András id.: Nem neheztelek rád, szó sincs ilyesmiről, csak azt hangsúlyozom, hogy pályafutásom során mindig a függetlenségre törekedtem.

– Vájt fülűek a fia nyilatkozatai nélkül is kombinálhattak: 1993-tól volt az OBA ügyvezető-helyettese, és éppen a Fidesz legújabb kori regnálása kezdetén, 2010-től lett első számú vezető, amiből úgy tűnhet, ön Fidesz-kompatibilis káder.

Fekete-Győr András id.: Részt vettem az OBA alapításában, fejlődését végigkísértem, közben változatos színezetű pénzügyi kormányzatokkal dolgoztunk együtt, többnyire sikeresen. Nyugodtan mondhatom, hogy az OBA nem lett pártpolitikai terep, közbizalmat élvez. Sajnos egy kezemen meg tudom számolni, hány ilyen intézmény van még Magyarországon.

– Akkor hogyan is állnak egymáshoz képest politikailag?

Fekete-Győr András ifj.: Vérre menő vitáink nem voltak, de tény, hogy édesapámmal sok mindent másképp láttunk az elmúlt nyolc évben. 2010-ben még a Fideszre szavaztam, aztán gyorsan kiábrándultam. „Liberális” viszont – azzal szemben, ahogy ön említette – nem lettem, ahogy a Momentum sem liberális mozgalom. Nem akarunk ideológiák közötti háborút: nálunk megférnek egymástól eltérő gondolkodású emberek is, akik a feudális berendezkedéssel szemben a korszerű Magyarországért dolgoznak. Egyik legszorosabb szövetségesünk a holland kormánypárt, mely az Európát érő tömeges migrációval szemben hasonlóan kritikus, mint a magyar kormány. Személy szerint több konzervatív értéket is hozok otthonról: a teljesítmény, a munka elismerése és – úgymond – a rendpártiság az élet sok területén, mind a családi költségvetésben, mind a politikai közösségemben.

Fekete-Győr András id.: A fiam ezeket valóban otthonról hozza: nekem fontos a protestáns etika, a munka megbecsülése, a megfontolt költekezéssel társuló takarékos életvitel…

Fekete-Győr András ifj.: ...és mindezt viszem is magammal, amikor politikai szervezetet vezetek.

Fekete-Győr András id.: Liberalizmus szavunkkal az a baj, hogy elvesztette a jelentését. Mást jelent itthon, mást Nyugat-Európában és mást a világ túlsó felén.

– „Mi abban nőttünk fel, hogy a szerelemnek nincs neme. Az, amit Orbánék a családról mondanak, múlt századi és kirekesztő. (…) Család az, amit annak tartasz.” Ki mondta, mikor mondta?

Fekete-Győr András ifj.: Én. A 2017-es Budapest Pride-ra hívó Momentum-videóban.

Fekete-Győr András id.: Ezzel a felfogással nem tudok azonosulni. Nem vagyok hívő, de ugyanazt gondolom a családfogalomról, ami a keresztény értékvilágból levezethető: hogy a család férfi és nő kapcsolatán alapul, és azt kell megpróbálni egyben tartani.

Fekete-Győr András ifj.: Először is: mi a jogegyenlőség pártján vagyunk, vagyis azt mondjuk, hogy a jog eszközével nem lehet különbséget tenni azonos és különböző nemű párok házassága között. Kettő: a keresztény elvek nekem is fontosak, de számtalan olyan témát és helyzetet ismerek, amikor képmutatóan figyelmen kívül hagyjuk őket. A kereszténység szolidaritásra is int, a magyar társadalomban mégis mindenki magának kapar. Akkor most válogatunk az elvek és értékek között?

Fekete-Győr András id.: Nem akarok senkit sem kirekeszteni, legyenek a melegek boldogok egymással, de azt is vallom, hogy ezt a témát nem kellene túlhangsúlyozni. Nekem úgy tűnik, a Pride a többségi társadalommal szembeni provokáció.

Fekete-Győr András ifj.: Lehet, hogy egy rendezvény létjogosultságában nem fogunk egyetérteni, de örülök, hogy édesapám nem kirekesztő.

– „Édesapámmal az elmúlt években sokat vitatkoztunk Viktorról és a Fideszről. A helyzet az, hogy most már együtt harcolunk az elnyomás ellen” – írta Facebook-oldalán néhány hete, ami kis túlzással azt üzeni, immár két „Fegyőr” áll a Momentum élén. Beszélgetésünk alapján viszont mintha ennek ellenkezője volna igaz.

Fotó: Jelli Márk

Fekete-Győr András id.: Amit a fiam írt, retorikai túlzás. Sosem voltam harcos típus, politikai állást pedig pláne nem akartam magamnak...

Fekete-Győr András ifj.: A „közös harc” az, hogy a szellemi és lelki támogatást is megkapom otthonról. Talán az sem titok, hogy családom a Momentum választási eredményváróján ott volt. Nehéz helyzetekben is kiállunk egymásért.

Fekete-Győr András id.: Szeretem a fiamat, kívánom, hogy sikereket érjen el az életben. De amit kitűzött, azért neki kell megvívnia a küzdelmet.

Fekete-Győr András ifj.: Ezzel együtt állítom, hogy „politikai görbéink” közelítettek egymáshoz, vagyis az utóbbi időben már több dologról gondolkodunk hasonlóan, mint évekkel ezelőtt. A fő különbség kettőnk között az, hogy apukám közgazdász, a gazdasági eredményeket figyeli, én pedig jogászként a társadalmi, jogállami bűnökkel szemben emelem fel a hangom.

Fekete-Győr András id.: Igaz, hogy figyelemmel követem a makrogazdasági folyamatok, számok alakulását. Ki kell mondani, hogy a kormány több területen komoly sikereket ért el, ez meglátszik a mindennapokban. Az adórendszer például a családomat kedvezően érinti. Tehát érdekvezérelt alapon jó véleménnyel kell hogy legyek a gazdaságpolitikáról.

Fekete-Győr András ifj.: Pont erről beszéltem: édesapám a maga perspektívájából a gazdaság számait nézi, nekem viszont politikusként az éppen elvándorló nemzedékünk jövője, a politikai kultúra megújítása, illetve az Európai Unió melletti elköteleződés is fontos.

Fekete-Győr András id.: Kampánytémákkal, -szólamokkal korábban sem foglalkoztam. Ameddig úgy tapasztalom, hogy az ország pénzügyeivel alapvetően jól mennek a dolgok, nehezebben kapom fel a fejemet.

Fekete-Győr András ifj.: Én úgy látom, hogy alapvetően nem mennek jól. Bizonyíték a rengeteg orvos vagy melós fiatal, aki a lábával szavaz, elhagyja Magyarországot. Az államháztartási hiány rendben van, de több fontos alrendszer súlyosan alulfinanszírozott, az ország termelékenysége jócskán elmarad a versenyképes szinttől. És akkor a Mészáros Lőrincekről még nem is beszéltünk. A felső középosztály egy része valóban jobban él, de nem látok garanciát arra, hogy ha majd újabb válság jön, vagy csak nem érkezik annyi pénz az EU-tól, akkor is életképes lesz ez a gazdasági modell. Nem lesz az.

– Volt olyan eleme a fia által vezetett párt kampányának, ami tetszett?

Fekete-Győr András id.: A többi ellenzéki pártéhoz képest számomra az ő üzeneteik, mozgalmiságuk, videóik magával ragadók, cselekvésre sarkallók voltak. Ami a programjukat illeti, a nekem egyik legfontosabb területen, az adópolitikában ők álltak elő az egyik legészszerűbb elképzeléssel.

– Kinevezése az OBA élén 2020-ig szólt, ám már most, év elején távoznia kellett. Eddig nem nyilatkozott arról, hogy miért. Lehetett szakmai oka a menesztésének?

Fekete-Győr András id.: Semmilyen szakmai okról nincs tudomásom. Persze bárkivel kapcsolatban, ha akarnak, lehet különböző állításokat megfogalmazni, azonban esetemben, azt hiszem, nem ez a lényeg.

– Akkor mi történt?

Fekete-Győr András id.: A pozíció, amit betöltöttem, szakmai-bizalmi állás volt. Világossá vált, hogy a 2015-ben még meglévő bizalom elfogyott, és mással folytatnák a munkát. Ezt még indokolni sem szükséges, én pedig ezt el tudom fogadni.

Fekete-Győr András ifj.: Engem nem ért váratlanul édesapám menesztése. Mindannyian ebben a rendszerben élünk, látjuk, mi történik. Pedig nagyon nem kellene, hogy így legyen, hiszen tökéletesen mindegy, kinek a családtagja mit csinál a politikában. Ha valaki jól végzi a munkáját, akkor a közösség érdeke is, hogy az a szakember ott maradjon.

Fotó: Jelli Márk

– Néhány százalékos pártocskát vezet. Ez olyan félelmetes, hogy a családtagok állásába kerül?

Fekete-Győr András ifj.: Igen, lehet, hogy a legnagyobb parlamenten kívüli párttól jobban félnek, mint az ezredik MSZP-frakcióvezetői interpellációtól. Erre utal az is, hogy a NOlimpia-kampány után egyes vezetőink olyan lejáratást kaptak a propagandamédiában, mint a „legnagyobbak”.

Fekete-Győr András id.: Bár a szűkebb szakmámban máshol is történtek menesztések az utóbbi egy évben, nekem megköszönték a munkámat, mondhatni, „kellemes” légkörben búcsúztattak el.

Fekete-Győr András ifj.: Mondjuk huszonöt év után ez a minimum...

Fekete-Győr András id.: Nem azt mondom, hogy örömmel éltem meg a dolgot, de ahogy említettem, az „elfogyott a bizalom” miatt nincs bennem rossz érzés. Ráadásul szerencsés vagyok, mert a szakmámban tudok maradni, igaz, nem egy hazai intézménynél.

– Valóban szerencsés. Az elemzői közhely úgy szól, hogy a kormánypártok a budapesti értelmiség körében vesztették a legtöbb szavazót. Ebből önök mit érzékeltek a köreikben?

Fekete-Győr András ifj.: Egyrészt Budapesten gyakorlatilag kétharmada van az ellenzéknek, másrészt én például már nem is tudok Fidesz-szavazóról az ismerősi körömben. Ezen persze sokat dolgoztam, többségük időközben momentumos lett. A Fidesz szempontjából katasztrófának tartom, hogy egyetlen, fiataloknak szóló üzenetet sem tudtak megfogalmazni. Az elvándoroltak szavazatából egyértelmű, hogy ezt a korosztályt mindössze három párt volt képes megszólítani: a Momentum, a Jobbik és az LMP. A Fidesznek nincs utánpótlása.

Fekete-Győr András id.: Magyarországon sajnos nem fejlődött ki masszív, jelentős vagyonfelhalmozásra képes középosztály, ami pedig létrejött, azt a nemrég lezajlott válság keményen sújtotta. Így a politika is kényszerpályán van: ha sikereket akar elérni, olyan rétegeket kell megszólítania, amelyek a középosztálytól távolabb, de nagyobb tömegben vannak jelen. Olyan üzeneteket kell közvetítenie, amelyek egy városban élő értelmiségi embernek nem vonzók. Nem mondom, hogy ez jó, de sajnos ezt örököltük. Ha a fiatalokban van tenni akarás, akkor képzéssel, külföldről hazahozott tudással, vállalkozással remélhetőleg gyorsan el tudunk jutni a társadalmi különbségek kiegyenlítéséhez. A cél mégiscsak az, hogy Magyarországot polgári, középosztály-bázisú országgá tegyük.

Fekete-Győr András ifj.: Vannak biztató jelek. Amikor a momentumos országjárással Ózdra érkeztünk, eljött hét-nyolc fidelitasos meghallgatni minket. Nem trollkodtak, sőt értelmesen el tudtunk beszélgetni. Vitatkoztunk, de úgy éreztem, hogy a céljaink végső soron közösek.

Fekete-Győr András id.: A magamfajta embernek az érték, az identitás állandó, és ahhoz választ politikai közösséget. Ha talál megfelelőt.

Fekete-Győr András ifj.: Igen, és éppen azt érzem, hogy a Fidesz elhagyta a régi értékeit, identitását, így én is elhagytam a Fideszt. A régi Fideszben még teljességgel elképzelhetetlen lett volna ez a háborúskodás, gyűlöletkeltés, sorosozás...

Fekete-Győr András id.: Ez kampánytermék, ami nem engem céloz. Addig nem veszek róla tudomást, amíg a fő értékek nem sérülnek.

Fekete-Győr András ifj.: Hiszen pontosan tudod, hogy a Fidesz-értékrendszer sem állandó. És akkor nagyon finoman fogalmaztam...

Fekete-Győr András id.: Egyik párt értékrendszere sem állandó.

Fekete-Győr András ifj.: A Fidesz liberális, majd konzervatív fiatal demokrata szövetségből lett feudális állampárt. Ebben a pártállamban a legnagyobb parlamenten kívüli erőként öt percet kaptunk a közmédiában.

Fekete-Győr András id.: Abban biztos nincs vita közöttünk, hogy elemi érdek, hogy Magyarországnak ne csak domináns kormánypártja, hanem végre meghatározó, kormányzóképes ellenzéke is legyen. Ha ez négy év elteltével a Momentum lesz, nem fogok sírva fakadni. Legfeljebb a büszkeségtől.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.