Elios-ügy: Tiborcz István foglalkozott a stratégia finomhangolásával

/ 2018.02.12., hétfő 15:20 /

Az Elios Innovatív Zrt. ügyében született OLAF-jelentés (Európai Unó Csalás Elleni Hivatala) nyilvánosságra hozatalának időpontja és módja egy politikai akció része - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Hódmezővásárhelyen.

Mint emlékezetes: az OLAF az Elios Zrt. 2009 és 2014 között nyert projektjeit vizsgálta, s arra a megállapításra jutottak, hogy a cég akár a szervezett bűnözés kritériumainak megfelelő módszerekkel nyerhette a közbeszerzéseket, ezért a magyar hatóságoknak nyomozást ajánlottak, valamint a teljes eu-s támogatás visszakövetelésére tettek javaslatot.

Erről mondja most azt Lázár János, hogy az OLAF-jelentés időzítése nem volt véletlen, kizárólag a kampánynak szól. A hódmezővásárhelyi közvilágítási rendszer - az országban elsőként megvalósított - korszerűsítése kiválóan működő, a városnak energiamegtakarítást hozó, a lakosság számára jobb megvilágítást eredményező fejlesztés, melyre büszke lehet az önkormányzat - hangsúlyozta a politikus.

Az esetleges pénzvisszafizetésről pedig, hogy az OLAF ajánlása alapján bűncselekmény gyanújával vizsgálatot indít a magyar hatóság, ám ennek és az Európai Bizottság vizsgálatának lezárulta után derül ki, hogy kell-e visszafizetnie a közvilágítási projektek után, vagy sem. Ha igen, akkor Lázár János szerint azt behajtják a Közgépen, mivel ismeretei szerint a Hódmezővásárhelyen és más városokban a közvilágítási projekteket bonyolító cégek főtulajdonosa a Közgép volt.

Ez a narratíva tökéletesen egybe esik a kormányzati média kommunikációs csapásvonalával, amely néhány napja két állításra szorítkozik: egyrészt, hogy Brüsszel ezzel az üggyel akar beavatkozni a magyarországi választásokba, illetve, hogy Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének az OLAF-által vizsgált időszakban nem sok köze volt a céghez, ellentétben Simicska Lajossal.

A két állítás egyébként erősen üti egymást, mert ha behelyettesítjük a neveket, akkor az jön ki, hogy a Fidesz szerint Brüsszel az OLAF-on keresztül már tavaly késő ősszel be akart avatkozni (ekkor kapta meg a kormány a jelentést) az idén áprilisi választásokba egy olyan üggyel, amiben Simicska Lajos a főszereplő. Hát, izé, ugye.

A brüsszeli rész egyébként a szokásos antiuniós szólam, azzal nem is nagyon érdemes foglalkozni. Sokkal izgalmasabb a kormányzati kommunikációs irány, miszerint az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-nak valójában nincs is köze Tiborcz Istvánhoz. Itt két állításnak kellene az OLAF jelentését gyöngítenie, az egyik, hogy a vizsgált időszakban Simicska Lajos a Közgépen keresztül gyakorolt döntő befolyást a cégre, a másik pedig, hogy Tiborcz István nem is volt meghatározó alakja, pláne vezetője a cégnek.

Nos. Van itt egy az interjú, amit Erdei Bálint adott 2015 augusztusában a VS.hu-nak.

Erdei így beszél Tiborcz Istvánról:

Induláskor a cég nagyon pici volt, összesen ketten dolgoztunk benne. Az elején így mindenki mindennel foglalkozott. Nem voltak leosztva a szerepek, mindenesetre én sokkal inkább az operatív irányítással foglalkoztam, István pedig a stratégia finomhangolásával. Majd később, ahogy specializálódott a cég, mindenki egyre inkább megtalálta az érdeklődésének megfelelő tevékenységeket. István nagyon jó gondolkodású, és jó stratégiai készséggel rendelkezik.

(...)

István az elmúlt másfél évben kissé hátrébb is lépett a vállalat napi életéből, és tavaly januárban (2014 január – a szerk.) átadtuk a cég vezetését Sájer Gábornak. István egyéb elfoglaltságai miatt is visszahúzódott, ráadásul ő sokkal inkább építeni szeret, nyughatatlan természet – persze a legjobb értelemben. A tulajdonosváltás ilyen értelemben tehát semmiképpen sem érinti negatívan a céget.

És a Közgépről:

Akkoriban úgy gondoltuk, hogy a tevékenységünket, piaci lehetőségeinket és a profitabilitást nagy mértékben tudná növelni, ha nemcsak az energiahatékonysággal foglalkoznánk, hanem a három szegmens közül még legalább egyet házon belülre hoznánk – az energiakereskedelmet. Energiakereskedőre mindenképpen szükség van a napelemes, de a közvilágítási rendszereknél is. Menet közben azonban kiderült, hogy ez a szinergia mégsem működik. Specializálódtunk, kimondottan a közvilágítás és a díszvilágítás felé fordultunk, itt pedig ezek a szinergikus hatások elenyészőnek bizonyultak. Igazából nem is volt olyan település, ahol az energiakereskedő hozta volna az áramot, és innentől kezdve ez az együttműködés okafogyottá vált.

De aki nem csak Tiborcz István felelősségéről akar olvasni, annak máris itt az Elios-ügy újabb fejezete, a kormány által hónapok óta visszatartott OLAF-jelentést ugyanis a 24.hu kezdte el közölni. A mai adag a közbeszerzések elnyerésében közreműködő céghálózatról szól.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.