Elindult az elnyomó Orbán-kormány elleni aláírásgyűjtés

/ 2017.11.20., hétfő 17:00 /
Elindult az elnyomó Orbán-kormány elleni aláírásgyűjtés

Emelte a tétet a Momentum, mivel a civilek téma önmagában nem elég szexi.

Újabb aláírásgyűjtésbe kezd a Momentum. A civil törvényt vonatnák vissza, amihez négy hónap alatt 200 ezer választópolgár szignóját próbálják begyűjteni. Ám mivel ez azért mégsem a „legyen-e népszavazás az olimpiáról” egyszerűségű téma, a Momentum úgy kommunikálja a népszavazási próbálkozást, hogy az valójában az Orbán-kormány megroggyantásának fontos lépése.

Minderről ma a Hősök terén, az akciósorozat nyitányán esett szó, ám még mielőtt, egy kicsit kanyarodjunk vissza a közelmúltba. Az egész úgy indult, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (úgyis, mint Lehetetlen Küldetés Központ) július 25-i ülésén megtagadta a Momentum népszavazási kérdésének hitelesítését, mivel az szerintük nem felelt meg az egyértelműség követelményének.

A kérdés ez volt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?

Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas indoklás következik!

A bizottság szerint a kérdés formailag a törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezi, a civil szervezetek adminisztratív kötelezettségének megszüntetésére irányul, ugyanakkor a törvény preambulumában is szerepel, hogy a törvény a pénzmosás megakadályozására irányuló hazai fellépés egyik eszköze is. Az NVB úgy vélte, hogy a törvény hatályon kívül helyezése ezt is érintené, ez pedig olyan következmény, amely a kérdés megfogalmazása alapján a választópolgárok számára nem nyilvánvaló. 

Nos, erre mondta aztán a felülvizsgálatot végző Kúria, hogy nagy lópikulást, ez egy teljesen egyértelmű kérdés, indulhat a szignók gyűjtése.

És akkor vissza a jelenbe: Fekete-Győr András azzal indította el a párt legújabb akcióját, hogy „egyszerre írunk alá a civilekért, saját magunkért és a hatalom elnyomó politikájával szemben”.

A Momentumnál is érzik, hogy civil ügyekkel Magyarországon nem lehet nagyot gurítani (sajnos), így a népszavazásnak próbálnak – úgymond – komolyabb dimenziót adni. A cél, hogy az ellenzékkel elégedetlen, pártot választani nem tudó, de az Orbán-kormány leváltását óhajtó tömegek úgy érezhessék: a Momentum ívének aláírásával tettek valamit a kormányváltásért.

Az Index arról ír, hogy információjuk szerint a Momentum megkeresi a következő napokban az ellenzéki pártokat és a civil szervezeteket, hogy minden segítséget szívesen fogadnak. De eddig csak a Fodor Gábor-féle Liberálisok jelezték, hogy beszállnak.

És akkor vissza az elejére: nem csak témájában, politikai környezetében is más lesz ez a momentumos aláírásgyűjtés, hiszen egy, senkivel összefogni nem akaró ellenzéki párt kéri meg a többi ellenzéki pártot, hogy ugyan, támogassák a már a kampányukat.

Hát, izé… 

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Szülők harca – amikor a gyerek a fegyver

Érzelmi manipuláció, zsarolás és fenyegetés, s a gyermek lassan teljesen elfordul a másik szülőtől – Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület elnöke szerint gyakori, mégis kevésbé közismert jelenségről van szó. Interjú.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.