valasz.hu/itthon/putyin-a-szekelyeknel-itt-a-magyar-geopolitikai-thriller-127820

http://valasz.hu/itthon/putyin-a-szekelyeknel-itt-a-magyar-geopolitikai-thriller-127820

Elindult az elnyomó Orbán-kormány elleni aláírásgyűjtés

/ 2017.11.20., hétfő 17:00 /
Elindult az elnyomó Orbán-kormány elleni aláírásgyűjtés

Emelte a tétet a Momentum, mivel a civilek téma önmagában nem elég szexi.

Újabb aláírásgyűjtésbe kezd a Momentum. A civil törvényt vonatnák vissza, amihez négy hónap alatt 200 ezer választópolgár szignóját próbálják begyűjteni. Ám mivel ez azért mégsem a „legyen-e népszavazás az olimpiáról” egyszerűségű téma, a Momentum úgy kommunikálja a népszavazási próbálkozást, hogy az valójában az Orbán-kormány megroggyantásának fontos lépése.

Minderről ma a Hősök terén, az akciósorozat nyitányán esett szó, ám még mielőtt, egy kicsit kanyarodjunk vissza a közelmúltba. Az egész úgy indult, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (úgyis, mint Lehetetlen Küldetés Központ) július 25-i ülésén megtagadta a Momentum népszavazási kérdésének hitelesítését, mivel az szerintük nem felelt meg az egyértelműség követelményének.

A kérdés ez volt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?

Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas indoklás következik!

A bizottság szerint a kérdés formailag a törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezi, a civil szervezetek adminisztratív kötelezettségének megszüntetésére irányul, ugyanakkor a törvény preambulumában is szerepel, hogy a törvény a pénzmosás megakadályozására irányuló hazai fellépés egyik eszköze is. Az NVB úgy vélte, hogy a törvény hatályon kívül helyezése ezt is érintené, ez pedig olyan következmény, amely a kérdés megfogalmazása alapján a választópolgárok számára nem nyilvánvaló. 

Nos, erre mondta aztán a felülvizsgálatot végző Kúria, hogy nagy lópikulást, ez egy teljesen egyértelmű kérdés, indulhat a szignók gyűjtése.

És akkor vissza a jelenbe: Fekete-Győr András azzal indította el a párt legújabb akcióját, hogy „egyszerre írunk alá a civilekért, saját magunkért és a hatalom elnyomó politikájával szemben”.

A Momentumnál is érzik, hogy civil ügyekkel Magyarországon nem lehet nagyot gurítani (sajnos), így a népszavazásnak próbálnak – úgymond – komolyabb dimenziót adni. A cél, hogy az ellenzékkel elégedetlen, pártot választani nem tudó, de az Orbán-kormány leváltását óhajtó tömegek úgy érezhessék: a Momentum ívének aláírásával tettek valamit a kormányváltásért.

Az Index arról ír, hogy információjuk szerint a Momentum megkeresi a következő napokban az ellenzéki pártokat és a civil szervezeteket, hogy minden segítséget szívesen fogadnak. De eddig csak a Fodor Gábor-féle Liberálisok jelezték, hogy beszállnak.

És akkor vissza az elejére: nem csak témájában, politikai környezetében is más lesz ez a momentumos aláírásgyűjtés, hiszen egy, senkivel összefogni nem akaró ellenzéki párt kéri meg a többi ellenzéki pártot, hogy ugyan, támogassák a már a kampányukat.

Hát, izé… 

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?