Schmuck Andortól kapnak energiát Belváros elektromopedes szépkorúi

/ 2012.01.10., kedd 16:11 /
Schmuck Andortól kapnak energiát Belváros elektromopedes szépkorúi

Teljesen nyilvánvaló, hogy ha a jelenleg majd' minden lapban kiemelt helyen tárgyalt Tarlós-Matolcsy csörtéből a hagyományosan a bot kevésbé előnyös végén álló fővárosi polgárok jönnek ki rosszabbul, és forráshiány miatt nemsoká tényleg megáll a BKV, sok irigység tárgya lesz még az elektromopedes belvárosi nyugdíjasok sorsa. Riport a Tisztelet Társaságának évadnyitójáról.

Schmuck Andor és Erika néni elektromopeddel (fotók: Béres Attila)

„Először quadot akartam, de aztán a családban rám szóltak, hogy »ne mondd már Erika, hát hogyan néznél már ki!«, így arról inkább letettem” – meséli kérdésemre Barabás Tiborné nyugdíjas néni szépkorú hölgy a Tisztelet Társasága elektromoped-gyorstöltőállomás avatóval egybekötött évadnyitó rendezvényén. Mint mondja, a quad motor gondolatától eltávolodva egyértelműen az elektromoped mellett döntött, de sajnos sajátja még nincs, viszont napok óta ő a Tisztelet Társaságának (TT) elektromoped tesztelője és – mint Schmuck Andor hozzáteszi – modellje is.

Kedd délelőtt tízkor a témához képest valószínűtlenül nagy a tolongás a TT Sas utcai irodájában, így – a kifejezést Dugonics Andrástól tanultam! – hóhérol is a gyanú, hogy nem kizárólag a magyar nyugdíjasok elektromoped-energiaellátásának ügye vonzotta egységfrontba a Hír Tv-t, az ATV-t, az Echo Tv-t és a City Tv-t.

A megígért díszvendég, Rogán Antal polgármester egyelőre késik, a riporterek szórakozottan figyelik, amint Barabás Erika a rendelkezésére álló 1,5 méteren előre-hátra mozog elektromopedjén, mely szerkezetről ez idő alatt a laikus újságíró számára megállapítható, hogy a dodzsem és a teherautó legjellegzetesebb tulajdonságait egyszerre ötvözi; van rajta például sípoló tolatásjelző (mely ugyan zárt térben pár perc után elég idegesítő, ám hosszú távon nem elhanyagolható mértékben növeli az eszköz cukiságfaktorát), de lehet vele indexelni és szereltek rá visszapillantót is. „Éles forgalomra is ráengedtük Erikát, nem volt semmi probléma” – meséli Schmuck Andor.

A kerületi polgármester viszont még mindig sehol, így szétnézek kicsit az iroda berendezései és relikviái között; elsőre csupán egy Scorpions búcsúkoncert és egy Varnus Xavér produkció hirdetéseiből készített plakátkompozíció kelt eklektikus hatást rögtön a bejárattól balra. Beljebb haladva, a fal mellett felstócolva mintegy 2800 darab lefóliázott példányt találtam Juszt László Magánbeszélgetések című könyvéből, a környező polcokon pedig (hála a késő polgármesternek!) pontosan 41 üveg bontatlan ajándék bort számoltam össze.

Többségük aszú, egyébként.

 

Rogán belépését megélénkülő fotós tevékenység jelzi. Valójában csak ekkor tűnik fel a Scorpions-os poszter alatt az a lepel, mely a rendezvény végső soron legfontosabb tárgyát, az új töltőállomást rejti.

„Fontosnak tartom elmondani, hogy az idei az aktív időskor és a generációk közötti párbeszéd és szolidaritás éve” – kezdi beszédét Schmuck Andor. Ezzel rögtön meg is magyarázza, miért időzítették épp évkezdésre a töltőállomás avatását. „Az elektromoped egy teljesebb, aktívabb élet véghezviteléhez segít – folytatja Schmuck – azok, akik ilyen eszközzel rendelkeznek, akár 30 kilométert is képesek megtenni egy töltéssel” – a beszéd közben Erika nénit figyelem, aki úgy babrál alkalmi járműve kapcsolóival, hogy minimum 58 évet letagadhatna.

A TT első embere után Rogán Antal kap szót. Arról beszél, hogy nagyon fontosnak tartja az elektromos járművek kultúrájának meghonosítását az ötödik kerületben. „Politikai kérdésekben nem, praktikus ügyekben viszont egyet értünk Andorral"- teszi ki az irányjelzőt gyorsan az elbizonytalanodó ATV-s kollégáknak. „Praktikus értékek és gondolatok mentén kell együtt működni” – szögezi le a polgármester, legyenek bármik is azok a „praktikus értékek".

 

A tájékoztatóból megtudtuk, hogy egy egész éven át ingyen használhatják a töltőállomást az elektromopeddel rendelkező szépkorúak; a költségeket erre az időre a székesfehérvári forgalmazó cég vállalta.

A rendszer technikai ismertetése után („Erika már nagyon tapasztalt, kérem guruljon ide, megmutatjuk, milyen egyszerű a töltés!") Schmuck Andor elmondja, az aktív időskor és a generációk közötti párbeszéd és szolidaritás éve alkalmából nemsokára létrejön a Generációk közötti párbeszéd és szolidaritás parkja, méghozzá a Westend tetején.

Schmuck kezdi levinni a hangot szpícsében, a megjelentek érzik az újságírói kérdések közeledtét; fészkelődés indul. A türelmesen figyelő tudósítók a rendezvény hivatalos végének bejelentésére szinte egy emberként Rogán Antalra vetik magukat. Érzésem igazolódik: szó sincs az elektromoped-infrastruktúra fejlesztési tervéről, esetleg további töltőállomások létrehozásának állami dotációjáról. Az újságírókat egyedül a parlament gazdasági bizottságának elnöke és IMF-tárgyalásokról alkotott véleménye érdekli.

Erika néni, Schmuck Andor és Rogán Antal leleplezik a vadonatúj Sas utcai töltőállomást

Rogán azonban mindenkit szépen rendre elutasít: „Ne haragudjanak, ez az esemény nem erről szól, nem fogok önöknek nyilatkozni."

Szinte egyedül maradok elektromopedes érdeklődésemmel.

Mivel egy-egy ilyen eszköz (a helyszínen szerzett információ szerint) legkevesebb 130-150 ezer forintba kerül, egyelőre korai lenne elektromopeddel gyorsuló szépkorú tömegeket vizionálni a magyar fővárosba. Persze a töltőállomásos kezdeményezésre akkor sem lehet rosszat mondani.

Már csak azért sem, mert bizony a rosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén, a BKV bedőlése után felértékelődhet a hétköznapokban egy jól működő elektromoped.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.