valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Idén hatodszor ítélik oda a Bolyai-díjat

/ 2011.04.12., kedd 17:00 /
Idén hatodszor ítélik oda a Bolyai-díjat

Szigorú anonimitásban kezdte meg munkáját a Bolyai-díj döntőbizottsága, amely idén hatodszor jutalmaz 100 ezer dollárral egy magyar tudóst. A korábbi nyertesek közül Lovász László a matematikusok, Freund Tamás pedig az agykutatók Nobel-díjaként emlegetett elismeréseket tehette a magyar kitüntetés mellé.

Hatodszor ítélik oda idén hazánk legrangosabb, civil alapítású tudományos kitüntetését, a kétévente kiosztott Bolyai-díjat, amely több nyertesnél is komoly nemzetközi elismerésnek ágyazott meg - hangzott el kedden, a díj kuratóriumának budapesti sajtótájékoztatóján.

A legelső díjazott, Freund Tamás neurobilógus-agykutató például idén márciusban két magyar tudóstársával együtt megkapta a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány Agy-díját, és véleménye szerint ebben a 2000-ben átvett magyar elismerés is kulcsszerepet játszott.

„Az egyik alapító, Lantos Csaba tizenegy éve megjegyezte, hogy ez a magyar Nobel-díj, de remélhetőleg egyszer az igazit is megkapom - idézte fel Freund Tamás. - Most, amikor az Agy-díjamat ünnepeltünk, megkérdeztem Csabát, hogy az agykutatók legrangosabb elismerését betudhatjuk-e Nobel-díjnak. Ő azt felelte: nem, de azért jó úton haladsz."

„Komolyra fordítva a szót, az Agy-díjat harmincévnyi kutatómunkáért kaptam, és ebből az utolsó tíz évet a Bolyai-díj kövezte ki. Minden pályázaton nyertünk, a laboratóriumomat pedig elárasztották a tehetséges fiatalok. Ráadásul a média figyelme 2000-ben hetekre felém és ez által a magyar tudomány felé fordult. Ez azért fontos, mert az alapítók szándéka épp az volt, hogy nem csak sportolókat és színészeket sztároljon a média, hanem esetleg néhány tudóst is a társadalom figyelmének középpontjába állítson."

2002-ben Roska Tamás villamosmérnök, 2004-ben Bor Zsolt lézerfizikus, 2007-ben Lovász László matematikus, 2009-ben pedig Ritoók Zsigmond történész kapta meg a Bolyai-díjat. Közülük Lovász az idén a matematikusok egyik legrangosabb elismerését, a Kyoto-díjat is kézhez vehette. A Bolyai-díjasok eleinte 50 ezer dollárt, ma már 100 ezer eurós pénzjutalmat kapnak - cserébe számos médiaszerepléssel a magyar tudomány nagykövetévé kell válniuk.

A Bolyai-díj Alapítványt - amely az első jelentős magánkezdeményezésű tudományos elismerés Magyarországon 1945 óta - Lantos Csaba mellett Karsai Béla, Somody Imre és Várkonyi Attila alapította 1998 májusában magánvagyonából. A kezdeményezéshez később Alexander Brody világhírű reklámszakember is csatlakozott. Rajtuk kívül az idén az Erste Bank, a Carnation kommunikációs ügynökség és Légli Ottó borászata támogatja a díjat.

A győztest 15 tagú bizottság választja ki. Az elnöki posztot a mindenkori államfő tölti be, hét tagot az alapítók, hetet pedig a Magyar Tudományos Akadémia delegál. Már megkezdték a munkát, de kilétükre csak az átadón derül fény, hogy addig se lehessen befolyásolni őket. Az elismerést május 22-én a Nemzeti Színházban adja át Schmitt Pál köztársasági elnök.

„Az alapítók eredetileg azt szerették volna, ha jogszabályba foglalják a Bolyai-díjat - idézte fel Szabó Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora. - Én ezt már akkor fölöslegesnek tartottam, mivel egy civil társadalomban a hagyomány nagyobb erejű, mint egy jogszabály. Bízom benne, hogy a Bolyai-díjat immár a hagyomány védi, és nincs szüksége rá, hogy a politikusok által matatható jogszabályok oltalmára."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.