valasz.hu/itthon/katolikus-puspok-irt-nyilt-levelet-a-kormanynak-hajlektalanugyben-128931

http://valasz.hu/itthon/katolikus-puspok-irt-nyilt-levelet-a-kormanynak-hajlektalanugyben-128931

Chikán, Réthelyi, Kásler – miért ültet professzorokat a bársonyszékbe Orbán?

/ 2018.05.09., szerda 13:20 /
Chikán, Réthelyi, Kásler – miért ültet professzorokat a bársonyszékbe Orbán?

Sokadik professzorként nevezi ki Orbán Viktor Kásler Miklóst miniszterré, igazi hungarikumot teremtve ezzel. De miért nem politikusokkal vezetteti kormánya legvitatottabb területeit? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Amikor Orbán Viktor 1998-ban megalakította kormányát, minden idők legfiatalabb magyar kormányfőjeként vette át a hatalmat. A 35 éves politikus a nemzetközi szokásrenddel szemben két minisztérium élére sem politikust, hanem professzort állított. Chikán Attila egyetemi tanár lett a gazdasági minisztere, és a korábbi pécsi rektor, Hámori József a kulturális miniszter – és az oktatási államtitkári székbe is egyetemi tanár ült, a későbbi akadémiai elnök Pálinkás József személyében.

De minek kell az 55 éves, egymás után harmadik kétharmadát megnyerő politikusnak egy újabb professzor, Kásler Miklós? A német, az osztrák és a francia politikai világ nem ismeri az orbáni gyakorlatot, a kórházi ágyak vagy a katedra mellől a legritkábban kerül a kormányba professzor. A kormányfők ugyanis nem szívesen vállalják fel az ezzel járó kockázatot, Orbán viszont direkt keresi a politikai térben idegenül mozgó, ám saját területükön eredményes tudós férfiakat. Így kerül most a képbe Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is. Lapunk egyebek mellett bemutatja, miért félrevezető a Nemzeti Nagyvizit című műsorból vett kínos idézetekből következtetni az új miniszter karakterére.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 10-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.