Chikán, Réthelyi, Kásler – miért ültet professzorokat a bársonyszékbe Orbán?

/ 2018.05.09., szerda 13:20 /
Chikán, Réthelyi, Kásler – miért ültet professzorokat a bársonyszékbe Orbán?

Sokadik professzorként nevezi ki Orbán Viktor Kásler Miklóst miniszterré, igazi hungarikumot teremtve ezzel. De miért nem politikusokkal vezetteti kormánya legvitatottabb területeit? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Amikor Orbán Viktor 1998-ban megalakította kormányát, minden idők legfiatalabb magyar kormányfőjeként vette át a hatalmat. A 35 éves politikus a nemzetközi szokásrenddel szemben két minisztérium élére sem politikust, hanem professzort állított. Chikán Attila egyetemi tanár lett a gazdasági minisztere, és a korábbi pécsi rektor, Hámori József a kulturális miniszter – és az oktatási államtitkári székbe is egyetemi tanár ült, a későbbi akadémiai elnök Pálinkás József személyében.

De minek kell az 55 éves, egymás után harmadik kétharmadát megnyerő politikusnak egy újabb professzor, Kásler Miklós? A német, az osztrák és a francia politikai világ nem ismeri az orbáni gyakorlatot, a kórházi ágyak vagy a katedra mellől a legritkábban kerül a kormányba professzor. A kormányfők ugyanis nem szívesen vállalják fel az ezzel járó kockázatot, Orbán viszont direkt keresi a politikai térben idegenül mozgó, ám saját területükön eredményes tudós férfiakat. Így kerül most a képbe Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is. Lapunk egyebek mellett bemutatja, miért félrevezető a Nemzeti Nagyvizit című műsorból vett kínos idézetekből következtetni az új miniszter karakterére.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 10-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.