Botrány elnapolva: taktikus lépés az ÁSZ-büntetések ügyében

/ 2018.01.10., szerda 14:00 /

Nem telt 24 órába sem, és  a Nemzetgazdasági Minisztérium kihúzta az ÁSZ-botrány „kampányméregfogát”: Varga Mihály javaslatára fizetési haladékot kérhetnek a szabálytalanul gazdálkodó pártok. Tegnap este megírtuk, hogy ez lenne a „mérsékelt” forgatókönyv.

A Jobbik kedden közölte, önként nem fogja kifizetni a számvevőszéki bírságot. „Az országgyűlési választás tétje mostantól az, hogy ő vagy Orbán Viktor kerül börtönbe” – mondott erőset Vona Gábor. Mi lehet a kifutása a konfliktusnak? – tettük fel a kérdést tegnap. A durva forgatókönyv szerint inkasszót tesznek a Jobbik számlájára, a párt így teljesen kivéreztetve, kampányra fordítható pénzügyi források nélkül vágna neki a választásnak. Ez politikailag azonban erősen kockázatos, mert a hatósági támadás összerázhatja a Jobbik táborát, és a bizonytalan, depolitizált szavazókat is felverheti a szendergéséből.

„A mérsékelt forgatókönyv szerint a tartozás fennmarad, de a behajtása ilyen-olyan okok miatt elhúzódik, és csak a választások után kezdik el a végrehajtást. Ez a Fidesz számára egyetlen szempontból lehet kedvező: nem kellene a demokrácia állapota miatt külföldön magyarázkodnia” – írtuk tegnap.

És merre kanyarodik a valóság? Láss csodát, éppen az iménti irányba. „A Magyar Államkincstár az érintett pártoknak féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel, melynek kezdete ez év július elseje. A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy mindezek figyelembe vételével ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően” – közölte szerdán az NGM.

Ezzel az ÁSZ-botrány kampányszempontból takaréklángra került.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.