Botrány elnapolva: taktikus lépés az ÁSZ-büntetések ügyében

/ 2018.01.10., szerda 14:00 /

Nem telt 24 órába sem, és  a Nemzetgazdasági Minisztérium kihúzta az ÁSZ-botrány „kampányméregfogát”: Varga Mihály javaslatára fizetési haladékot kérhetnek a szabálytalanul gazdálkodó pártok. Tegnap este megírtuk, hogy ez lenne a „mérsékelt” forgatókönyv.

A Jobbik kedden közölte, önként nem fogja kifizetni a számvevőszéki bírságot. „Az országgyűlési választás tétje mostantól az, hogy ő vagy Orbán Viktor kerül börtönbe” – mondott erőset Vona Gábor. Mi lehet a kifutása a konfliktusnak? – tettük fel a kérdést tegnap. A durva forgatókönyv szerint inkasszót tesznek a Jobbik számlájára, a párt így teljesen kivéreztetve, kampányra fordítható pénzügyi források nélkül vágna neki a választásnak. Ez politikailag azonban erősen kockázatos, mert a hatósági támadás összerázhatja a Jobbik táborát, és a bizonytalan, depolitizált szavazókat is felverheti a szendergéséből.

„A mérsékelt forgatókönyv szerint a tartozás fennmarad, de a behajtása ilyen-olyan okok miatt elhúzódik, és csak a választások után kezdik el a végrehajtást. Ez a Fidesz számára egyetlen szempontból lehet kedvező: nem kellene a demokrácia állapota miatt külföldön magyarázkodnia” – írtuk tegnap.

És merre kanyarodik a valóság? Láss csodát, éppen az iménti irányba. „A Magyar Államkincstár az érintett pártoknak féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel, melynek kezdete ez év július elseje. A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy mindezek figyelembe vételével ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően” – közölte szerdán az NGM.

Ezzel az ÁSZ-botrány kampányszempontból takaréklángra került.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.