BAZI NAGY VIADAL

Választás 2006 alulnézetből - IX.

/ 2006.04.06., csütörtök 12:52 /

Szerencsen négy éve két szavazat döntötte el a mandátum sorsát. A Fidesz visszavágóra készül - de legyőzhetők-e a szocialisták Borsod-Abaúj-Zemplén megyében?Négy éve a szocialisták győztek öt szavazattal. A Fidesz újraszámoltatta a voksokat. Másodszorra ők kerekedtek felül - egyetlen szavazattal. Akkor a szocialisták bírósághoz fordultak. Végül két szavazat döntött, az MSZP javára.

A szerencsi boltos azt mondja, minden az ő falujukon múlott, Meggyasszó döntötte el a voksolást. A szocialisták azt mondják, Sima döntött. A parányi településen tizenketten szavaztak, és az MSZP 7-5 arányban győzött. Az egyik fideszes meg azt mondja, rajta múlott minden. Megfogadta Orbán Viktor tanácsát, hozzon még egy embert. Vitt is - csak később kiderült, barátja a szocialistákra szavazott.

Persze az is lehet, hogy a szavazás Kupa Mihályon múlott. 1998-ban függetlenként tarolt; 2002-ben a Centrum elnökeként csak harmadik lett, de végül az MSZP javára lépett vissza.

- Jó nagy pofont kaptunk 2002-ben - idéz fel egy újabb szempontot a fideszes Koncz Ferenc kampányfőnöke. - Elhittük a kedvező közvélemény-kutatási eredményeket, és csak a két választási forduló között kezdtünk kampányolni. Az első fordulóban ezer szavazattal vezettek a szocialisták, innen jöttünk fel kétvoksnyi különbségre.

Akkor álltak először szemben a mostani felek. Koncz Ferenc matematikatanár és a közgazdász végzettségű szocialista Szabó György. Utóbbit a rendszerváltás a Borsod megyei tanács elnöki székében érte, majd a megyei közgyűlés elnöke lett. A Bokros-csomag idején Horn Gyula őt kérte fel a Népjóléti Minisztérium vezetésére. Ebben része volt annak is, hogy nem akadt szakmapolitikus, aki elvállalta volna a gyed megszüntetését, a családi pótlék és a gyes jövedelemhatárhoz kötését, több mint húsz kórház tervezett bezárását. Menesztése után háttérbe szorult a nagypolitikából, hogy aztán Medgyessy Péter miniszterelnök bukása után "királycsinálóként" lépjen fel. Egyike volt azoknak, akik Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki székbe segítették. A mostani választáson Kupa Mihály nem indul egyéniben (azt mondja, nem a 2002-es szerencsi kudarca miatt, hanem mert pártelnökként egyéni körzetet lehetetlen vinnie).

A Fidesz és az MSZP visszavágójára készül a környék. Ám a tízezer lakosú Szerencsen ebből semmi sem látszik. A csinos kisváros úgy néz ki, mintha egypártrendszer volna. Kilométereken keresztül csak Szabó György portréi láthatóak: egy gyertya, egy Szabó, megint gyertya, megint Szabó. (Rejtélyes okokból a várost még mindig karácsonyi fényfüzérek díszítik.)

Koncz Ferenccel, aki 2004-ben listán került a parlamentbe, Monokon találkozunk. Kossuth Lajos szülőfaluja egyike annak a 37 településnek, amely a szerencsi körzethez tartozik. Faluról falura változik, melyik az erősebb párt. Úgy tűnik, Monok nehéz terep a jobboldalnak, a kampánycsapat fél napot tölt egy-egy településen. Este fórum lesz, délután minél több ember meghívása a stáb feladata.

Izgatott szervezkedés az egyik helyen, nyugodt visszatekintés a másikon. 2002-ben Szabó György úgy nyert, hogy szinte be sem tette a lábát a körzetébe. Egyébként is úgy tartja, a fórumok nem hatásosak, kevesen jönnek el, és leginkább csak a törzsközönséggel találkozhat az ember. Ezért csapata inkább családokhoz szervez programot, ilyenkor összefutnak a szomszédok, és házról házra adják a politikus vendéget. A fideszesek azt mondják, szocialista vetélytársukat most is alig látni a körzetében. 2002-ben az MSZP mozgósítással győzött, most attól tartanak, más is van a tarsolyukban. Szabó György kampánya során azt hangsúlyozza, hogy ő vezeti pártja megyei listáját, Koncz Ferenc viszont csak a tizedik a Fidesznél. Ő a 42. az országos listán, riválisa a 128. A helybeliek tudják, hogy egy országosan ismert politikustól mást várhatnak, például térségi fejlesztési pénzeket. Koncz Ferenc viszont épp azt tartja előnyének, hogy ő nem politikus, hanem képviselő.

Szórólapjain ott a mobilszáma, amelyen bárki felhívhatja. Ki is próbálják a nagygyűléseken, ilyenkor a képviselő a leggyorsabban tárcsázó számát visszaolvassa. Monokon a sörtésre borotvált fejű, fülbevalós, bőrdzsekis postás az első, feláll, és azt mondja: "Aztán nem éjszaka zaklatni ám!" Mármint hogy őt, a postást, a képviselő. Ezen jót kacagnak, pedig közel jár az igazsághoz, egyegy biztos szavazó elérhetősége nagy kincs lehet a kampányhajrában. De ilyenkor csak a nagyágyúk jönnek-mennek. Gyurcsány Ferenc például harminc percet töltött a szomszédos Bekecsen, hogy támogassa Szabó Györgyöt. Elterjedt, hogy naranccsal és tojással akarják megdobálni a miniszterelnököt, de Szabó kiderítette, hogy semmi ilyen szándék nem volt.

Miskolcon a megyei listavezetők fórumán velünk együtt 19 érdeklődő jut a hét pártvezetőre. Az ezerlelkes Monokon ezzel szemben vagy nyolcvanan ülnek a teremben. Szabó György Miskolcon elemében van. Míg a többi párt listavezetői a munkanélküliség növekedéséről beszélnek, ő helyi csökkenésről szól; ha a tengelytörő kátyúkat hozzák szóba, ő az autópálya-fejlesztéseket sorolja; a korai férfihalál felpanaszlására korábban sosem látott kórházfejlesztéseket említ.

Monokon a fideszes tárogatós fájdalmasan szomorúan kezdi fújni, a teremben mindenki vigyázzba vágja magát, mert a Himnuszt vélik hallani, de amikor rájönnek, hogy csak egy kuruc nóta szól, nevetve leülnek. Koncz Ferencnek nincs könnyű dolga. Mit lehet felelni annak az asszonynak, aki a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazza, mert éjszakánként retteg, hogy valaki a kis nyugdíjáért elvágja a torkát? ("A rendőrségi pénzek lefaragása miatt 50 kilométert mehetnek a rendőrök naponta, engedélyt kell kérniük, hogy egy zsiványt üldözhessenek. Ezt kell megoldani, és lesz közbiztonság.") Vagy mit mondjon annak a szegény embernek, aki úgy érzi, az ő kárára kivételeznek a cigányokkal? ("Ne engedjék egymásnak ugratni magukat. Itt születtünk, itt is fogunk meghalni. A cigányok felismerték, hogy segélyből nem lehet megélni, csak a munka segíthet mindannyiunkon.")

Tízezernél több kopogtatócédulája van mindkét félnek. Az utolsó héten a fideszesek minden, a nemzeti petíciót támogató családot felkeresnek, és kérik őket, menjenek el szavazni. Ha alacsony lesz a részvétel, ez elég lehet a győzelemhez. Minden szavazat számít - összegez Koncz.

Szerencsen ezt négy éve mindenki megtanulta, persze leginkább az ellenfelei. Még sosem győzött helyben fideszes, a várost mégis billegő körzetként tartják számon, mert már az MSZP is kétszer bukott el itt. 1990-ben függetlenként Németh Miklós volt miniszterelnök, majd Kupa Mihály ütötte ki őket. Persze kétszer még így is győztek - mindig akkor, amikor országosan is nyerni tudtak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.