Az Akadémia a soros

/ 2018.06.25., hétfő 08:00 / Hírforrás: Heti Válasz
Az Akadémia a soros

Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát, szögezi le az alaptörvény X. cikke. Azt viszont már nem teszi hozzá, hogy ez a védelem fojtogató öleléssé alakulhat. Az MTA az egyik legrégebbi, folyamatosan működő nemzeti intézmény, s 1825-től kezdve – a kommunista diktatúra idejét leszámítva – mindvégig az autonómiáját megőrizve tudta szolgálni a magyar nyelvű tudományosság ügyét.

Ennek ellenére a kormány most még arra sem méltatta a testület vezetését, hogy előre közölje, egy új minisztérium fennhatósága alá rendeli költségvetésének felét, intézeti hálózatának finanszírozását. Ez csupán a jövő évi költségvetés tervezetének egyik sorából derült ki mind az MTA elnöksége, mind a nyilvánosság számára.

Az innovációs tárca vezetője, Palkovics László azóta megnyugtatónak szánt nyilatkozatokkal, tárgyalások ígéretével igyekszik a tiltakozást leszerelni. Palkovics az ilyen helyzetekben a jó zsaru szerepét szokta eljátszani. Egyetemi ember, higgadt, racionális tárgyaló, kész öröm, hogy a tudomány felügyeletét ő kapta meg, és nem Németh Szilárd Fidesz-alelnök.

Az ígéret tehát úgy szól, hogy a finanszírozás részleges államosítása nem fogja befolyásolni a kutatás szabadságát, és a kormány nem kíván beleszólni az intézetek személyi ügyeibe. Végül az Akadémiának sem lesz más választása, mint megbízni az adott szóban. Kár, hogy a bíróságoktól a közoktatásig egyetlen példát sem tudnánk említeni, ahol ez az ígéret megvalósult volna.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.