A távozó Balog Zoltán sosem szerette az óriásminisztériumi rendszert

/ 2018.04.24., kedd 09:20 /

Balog Zoltán oktatásért és kultúráért felelős miniszter tegnap egy interjúban jelentette be, hogy távozik az EMMI éléről, és a Polgári Magyarországért Alapítvány élén folytatja a munkát. Balog azt mondta, a választások után két hosszabb beszélgetése is volt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki szerette volna megőrizni jelenlegi felépítésében a minisztériumot. A tárcavezető viszont struktúraváltást akart.

Balog 2012 májusában lett az emberi erőforrások minisztere, vagyis kereken hat évig vezette az EMMI-t, de kezdettől fenntartásai voltak az óriásminisztériumi rendszerrel kapcsolatban. Idézet a kinevezése után a Heti Válasznak adott interjúból:

– Korábban jelezte: akkor vállalná a hatalmas humántárca vezetését, ha két részre szednék.

– Így van.

– Úgy fest, a kormányfőt nem hatotta meg a gondolat, mire ön elvállalta a feladatot így is.

– Megvitattuk a dolgot. Olyan ez a minisztérium, mint az Európai Unió. Több érv szól amellett, hogy együtt maradjon, mint ellene. Amikor elmélyül az ember a feladatban, akkor könnyebben megtalálja az értelmét is. Magyarország legfontosabb emberi erőforrásait egy szervezeten belül erősíteni és koordinálni – ebben nagy lehetőséget látok.

(forrás: Heti Válasz, 2012.05.24.)


Tanulságos visszaolvasni a 2014-es – szintén kétharmados – választási győzelem utáni nyilatkozatot is. A „civilben” református lelkész tárcavezető arról is beszélt, konszolidáció nem, lassítás viszont várható az új ciklusban.

– Nem sokat tudunk még a nagy ágazati átalakításokról, de egy változásra már felfigyeltünk: három új államtitkára is önhöz hasonlóan református. Protestáns hatalomátvétel a humánfronton?

– (…) Nem újkeletű vádról van szó, most csak kijöttünk a fényre – mondhatnám némi iróniával Czunyiné Bertalan Judit oktatási, Hoppál Péter kulturális és Czibere Károly szociális államtitkárról. A tréfát félretéve: nem áll olyan jól a hitvalló magyarországi kereszténység, hogy megengedje magának a felekezeti villongások luxusát. (…)

– A kérdést úgy is fel lehet tenni, hogy mennyire az ön csapata az új államtitkári kar.

– Igen, ők az én csapatom. Van, akit az egyházi háttérvilágból hoztam, például Czibere Károly a református egyház szociális irodáját vezette, elismert szakember, az ő munkájára nyilván jobban ráláttam. Ugyanakkor a miniszterelnök kérése volt, hogy ha lehet, a frakcióból válasszak államtitkárokat.

– Ez lenne a híres „politikai kormányzás”? Miért jó, ha képviselőkből állami vezetők lesznek?

– Ahogy magamon is érzem a politikai rutin fontosságát – remélem, jobb miniszter leszek, mint amilyen két éve voltam –, látom másoknál is a négy-nyolc éves parlamenti tapasztalat hatásait. Egy politikusnak más srófra jár az agya, máshogy kommunikál döntéseket, érvényesít akaratot, mint egy kívülről érkezett államtitkár.

(forrás: Heti Válasz, 2014.06.19.)


Balog Zoltán a Fidesz 2018-as listáján előkelő helyen szerepelt, az első 10-ben benne volt, tehát a Polgári Magyarországért Alapítvány élén végzett munka mellett parlamenti képviselő marad.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.