Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.11.23.

/ 2017.11.22., szerda 16:38 /

Az új repülőgépek szállítása 2022-ben kezdődik, ám nagyobb részük 2025 és 2026 során érkezik majd, a még 2015-ben megrendelt 110 darab A321neo leszállítása után. A beszerzés összértéke listaáron meghaladja a 17,2 milliárd dollárt, de az összegből az Airbus jelentős kedvezményt adott. A magyar alapítású légitársaság már megrendelt Airbus-gépeinek száma ezzel 282-re növekszik.

Tulajdonosváltás a Gránit Pólusnál

Kivásárolta a Gránit Pólus ingatlanfejlesztő és -fenntartó társaság kisebbségi tulajdonosát, Peter Munk kanadai üzletembert Demján Sándor. A WestEnd City Centert és a Müpát is fenntartó vállalatcsoportot az új tulajdonosi szerkezetben Demján és közvetlen munkatársai többségi, Csányi Sándor pedig kisebbségi tulajdonosként vezetik majd. A tranzakciónak köszönhetően egyszerűbbé vált a cégstruktúra, felgyorsultak a döntéshozatali folyamatok, így a társaság szerint minden akadály elhárult az elől, hogy a jövőben újabb nagyszabású fejlesztéseket indíthassanak.

Növekedett a KPMG

Tíz százalékkal, 22 milliárd forintra gyarapította magyarországi forgalmát szeptemberben zárult üzleti évében a KPMG, a világ négy legjelentősebb könyvvizsgáló társaságának egyike. Az adó- és üzleti tanácsadással is foglalkozó cégcsoport 120 fővel növelte itteni létszámát, amely így már meghaladja az 1200-at. Budapestről ügyviteli támogatást is nyújt 35 ország multinacionális vállalatai számára, így jelentős exportot bonyolít le.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.