Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.11.23.

/ 2017.11.22., szerda 16:38 /

Az új repülőgépek szállítása 2022-ben kezdődik, ám nagyobb részük 2025 és 2026 során érkezik majd, a még 2015-ben megrendelt 110 darab A321neo leszállítása után. A beszerzés összértéke listaáron meghaladja a 17,2 milliárd dollárt, de az összegből az Airbus jelentős kedvezményt adott. A magyar alapítású légitársaság már megrendelt Airbus-gépeinek száma ezzel 282-re növekszik.

Tulajdonosváltás a Gránit Pólusnál

Kivásárolta a Gránit Pólus ingatlanfejlesztő és -fenntartó társaság kisebbségi tulajdonosát, Peter Munk kanadai üzletembert Demján Sándor. A WestEnd City Centert és a Müpát is fenntartó vállalatcsoportot az új tulajdonosi szerkezetben Demján és közvetlen munkatársai többségi, Csányi Sándor pedig kisebbségi tulajdonosként vezetik majd. A tranzakciónak köszönhetően egyszerűbbé vált a cégstruktúra, felgyorsultak a döntéshozatali folyamatok, így a társaság szerint minden akadály elhárult az elől, hogy a jövőben újabb nagyszabású fejlesztéseket indíthassanak.

Növekedett a KPMG

Tíz százalékkal, 22 milliárd forintra gyarapította magyarországi forgalmát szeptemberben zárult üzleti évében a KPMG, a világ négy legjelentősebb könyvvizsgáló társaságának egyike. Az adó- és üzleti tanácsadással is foglalkozó cégcsoport 120 fővel növelte itteni létszámát, amely így már meghaladja az 1200-at. Budapestről ügyviteli támogatást is nyújt 35 ország multinacionális vállalatai számára, így jelentős exportot bonyolít le.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.