Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.11.09.

/ 2017.11.08., szerda 15:59 /

Leépítés az Opelnél - Visszaestek a szentgotthárdi Opel-motorgyár megrendelései, ezért a társaság csökkenti kölcsönzött dolgozóinak létszámát.

A gyár már megvált száz munkavállalótól, és várható, hogy az állományt tovább szűkítik – de a tervek szerint a leépítés nem érinti majd az Opel saját alkalmazottait. A társaság szerint a létszámcsökkentés mértéke függ a megrendelések további változásától, de a tendencia alapján valószínű, hogy év végéig megválnak a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott valamennyi kollégától.

Fogamzást segít a Richter

Kizárólagos licenc- és értékesítési szerződést kötött a Richter az amerikai Prima-Temppel, melynek révén a magyar gyógyszerészeti társaság – az Egyesült Államok és Kanada kivételével – a világ valamennyi piacán kizárólagos értékesítési jogot szerzett a PriyaRing nevű nőgyógyászati eszközre. A Prima-Temp által kifejlesztett készülék egy peteérést nagy pontossággal előre jelző hüvelygyűrű, mely – rádióhullámokon keresztül – rendszeresen továbbítja a mért adatokat egy kiválasztott okoseszközre, azonosítva a termékenységi időszak kezdetét.

Céget vett Garancsi

Megvásárolta a világ vezető biztonsági és vagyonvédelmi szolgáltatásokat nyújtó társasága, a G4S magyarországi leányvállalatát Garancsi István egy hónapja bejegyzett cége. A váratlan tulajdonosváltásról Lassányi Zsolt, a G4S Biztonságtechnikai Zrt. vezérigazgatója levélben tájékoztatta a cég partnereit. A Videoton FC-t és a Market Építőt is tulajdonló Garancsi István egyedüli részvényese a biztonságtechnikai társaságot megvásárló GaranSec Zrt.-nek.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.