Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.11.02.

/ 2017.10.31., kedd 16:31 /

Új Bridgestone-gyár - Felavatta 85 milliárd forintos beruházással kibővített tatabányai üzemét a világ legnagyobb abroncs- és gumitermékgyártójának számító japán Bridgestone.

A fejlesztés megkétszerezte a gyár alapterületét és kapacitását, valamint megháromszorozta a munkavállalók létszámát, amely így elérte az 1100 főt. A beruházást a kormány közel 2,4 milliárd forinttal támogatta. Az üzem 2020-ra éri el maximális teljesítményét, ekkor évente 7,2 millió gumiabroncs készül majd gyártósorain.

Nem lesz új munkaszüneti nap

Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának kormánypárti többsége leszavazta a Szabó Tímea (Párbeszéd) által benyújtott, december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló törvényjavaslatot. A módosítást csak a Jobbik és az MSZP képviselői támogatták, így a népszavazás maradt az egyetlen eszköz a munkavállalók tehermentesítésére. Néhány hete az érdekegyeztető tárgyalásokon a szakszervezetek pártolták a javaslatot, a munkaadók ellenezték.

Szabályozzák a városnéző buszokat

Koncessziós szerződéshez kötötte az autóbuszos városnéző szolgáltatást a Fővárosi Közgyűlés. A városvezetés szerint erre azért volt szükség, mert a jelenlegi járművek ártanak a főváros turisztikai megítélésének. A 2018. június 30-án hatályba lépő rendelet értelmében az üzemeltetőknek meghatározott arculati irányelvekhez kell igazodniuk, és a buszoknak legalább Euro 4 környezetvédelmi kategóriába kell tartozniuk.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.