Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.11.02.

/ 2017.10.31., kedd 16:31 /

Új Bridgestone-gyár - Felavatta 85 milliárd forintos beruházással kibővített tatabányai üzemét a világ legnagyobb abroncs- és gumitermékgyártójának számító japán Bridgestone.

A fejlesztés megkétszerezte a gyár alapterületét és kapacitását, valamint megháromszorozta a munkavállalók létszámát, amely így elérte az 1100 főt. A beruházást a kormány közel 2,4 milliárd forinttal támogatta. Az üzem 2020-ra éri el maximális teljesítményét, ekkor évente 7,2 millió gumiabroncs készül majd gyártósorain.

Nem lesz új munkaszüneti nap

Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának kormánypárti többsége leszavazta a Szabó Tímea (Párbeszéd) által benyújtott, december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló törvényjavaslatot. A módosítást csak a Jobbik és az MSZP képviselői támogatták, így a népszavazás maradt az egyetlen eszköz a munkavállalók tehermentesítésére. Néhány hete az érdekegyeztető tárgyalásokon a szakszervezetek pártolták a javaslatot, a munkaadók ellenezték.

Szabályozzák a városnéző buszokat

Koncessziós szerződéshez kötötte az autóbuszos városnéző szolgáltatást a Fővárosi Közgyűlés. A városvezetés szerint erre azért volt szükség, mert a jelenlegi járművek ártanak a főváros turisztikai megítélésének. A 2018. június 30-án hatályba lépő rendelet értelmében az üzemeltetőknek meghatározott arculati irányelvekhez kell igazodniuk, és a buszoknak legalább Euro 4 környezetvédelmi kategóriába kell tartozniuk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.