Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.11.02.

/ 2017.10.31., kedd 16:31 /

Új Bridgestone-gyár - Felavatta 85 milliárd forintos beruházással kibővített tatabányai üzemét a világ legnagyobb abroncs- és gumitermékgyártójának számító japán Bridgestone.

A fejlesztés megkétszerezte a gyár alapterületét és kapacitását, valamint megháromszorozta a munkavállalók létszámát, amely így elérte az 1100 főt. A beruházást a kormány közel 2,4 milliárd forinttal támogatta. Az üzem 2020-ra éri el maximális teljesítményét, ekkor évente 7,2 millió gumiabroncs készül majd gyártósorain.

Nem lesz új munkaszüneti nap

Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának kormánypárti többsége leszavazta a Szabó Tímea (Párbeszéd) által benyújtott, december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló törvényjavaslatot. A módosítást csak a Jobbik és az MSZP képviselői támogatták, így a népszavazás maradt az egyetlen eszköz a munkavállalók tehermentesítésére. Néhány hete az érdekegyeztető tárgyalásokon a szakszervezetek pártolták a javaslatot, a munkaadók ellenezték.

Szabályozzák a városnéző buszokat

Koncessziós szerződéshez kötötte az autóbuszos városnéző szolgáltatást a Fővárosi Közgyűlés. A városvezetés szerint erre azért volt szükség, mert a jelenlegi járművek ártanak a főváros turisztikai megítélésének. A 2018. június 30-án hatályba lépő rendelet értelmében az üzemeltetőknek meghatározott arculati irányelvekhez kell igazodniuk, és a buszoknak legalább Euro 4 környezetvédelmi kategóriába kell tartozniuk.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.