Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.10.19.

/ 2017.10.18., szerda 18:06 /

Tesco, Auchan: munkabéke - Megállapodott a Tesco a szűk két hónapja sztrájkkészültséget fenntartó szakszervezeteivel.

Az áruházlánc szeptember 1-jétől visszamenőleg bruttó 179 ezer forintra emeli a havi bérminimumot – mely még további pótlékokkal és bérkiegészítéssel növelhető. A cég a munkavállalók leterheltségének csökkentése érdekében vállalta, hogy több száz fővel bővíti az alkalmazottak számát, és javít a munkaszervezés hatékonyságán. Szintén eredményesen zárult a bértárgyalás az Auchannál, melynek következtében a francia áruházlánc november 1-jétől előre hozott, általános béremelést hajt végre. A döntés az összes nem vezetői beosztású munkatársat érinti, és átlagosan 13,6 százalékos keresetnövekedéssel jár.

Női fájdalomcsillapító a Richtertől

Új nőgyógyászati fájdalomcsillapító terméket dob piacra a Richter, miután licencmegállapodást kötött a Pharmanesttel a svéd cég saját fejlesztésű készítményének értékesítésére. A terméket a magyar gyógyszerészeti társaság elsősorban Európában és Latin-Amerikában forgalmazza majd.

Robotizált a Poli-Farbe

Közel egymilliárd forint értékű beruházással fejlesztette gyártóberendezéseit a bócsai Poli-Farbe festék- és vakolatgyár. A Bács-Kiskun megyei korszerűsített üzemegység egy műszak alatt dupla annyi festéket lesz képes előállítani, mint korábban. Az automatizálás nem jár létszámleépítéssel, az érintett dolgozókat a társaság többi üzemébe csoportosította át.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.