Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.10.19.

/ 2017.10.18., szerda 18:06 /

Tesco, Auchan: munkabéke - Megállapodott a Tesco a szűk két hónapja sztrájkkészültséget fenntartó szakszervezeteivel.

Az áruházlánc szeptember 1-jétől visszamenőleg bruttó 179 ezer forintra emeli a havi bérminimumot – mely még további pótlékokkal és bérkiegészítéssel növelhető. A cég a munkavállalók leterheltségének csökkentése érdekében vállalta, hogy több száz fővel bővíti az alkalmazottak számát, és javít a munkaszervezés hatékonyságán. Szintén eredményesen zárult a bértárgyalás az Auchannál, melynek következtében a francia áruházlánc november 1-jétől előre hozott, általános béremelést hajt végre. A döntés az összes nem vezetői beosztású munkatársat érinti, és átlagosan 13,6 százalékos keresetnövekedéssel jár.

Női fájdalomcsillapító a Richtertől

Új nőgyógyászati fájdalomcsillapító terméket dob piacra a Richter, miután licencmegállapodást kötött a Pharmanesttel a svéd cég saját fejlesztésű készítményének értékesítésére. A terméket a magyar gyógyszerészeti társaság elsősorban Európában és Latin-Amerikában forgalmazza majd.

Robotizált a Poli-Farbe

Közel egymilliárd forint értékű beruházással fejlesztette gyártóberendezéseit a bócsai Poli-Farbe festék- és vakolatgyár. A Bács-Kiskun megyei korszerűsített üzemegység egy műszak alatt dupla annyi festéket lesz képes előállítani, mint korábban. Az automatizálás nem jár létszámleépítéssel, az érintett dolgozókat a társaság többi üzemébe csoportosította át.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.