valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170531-128746

http://valasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20170531-128746

Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.07.05.

/ 2018.07.04., szerda 17:00 /

Drágult a taxizás - A Fővárosi Közgyűlés korábbi döntése értelmében júliustól a 450 forintos taxis alapdíj 700 forintra emelkedett, a kilométerdíj 280-ról 300 forintra nőtt, míg a percenkénti várakozási díj 70-ről 75 forintra.

Ennek következtében egy átlagos, hét kilométer hosszú taxis utazás 2400 forintról 2800-ra drágult.

Mindent látó NAV

Júliustól minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma legalább 100 ezer forint, adatot kell küldeni a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz. Ezt legkönnyebben számlázóprogram használatával lehet megvalósítani, de a kötelezettség a számlákat kézzel kiállítókra is vonatkozik. Ez tovább fehérítheti a gazdaságot. Ugyancsak július 1-ig kellett beszereltetniük az üzemeltetőknek az étel- és italautomatákba az adatokat maguktól továbbító felügyeleti egységeket, melynek köszönhetően a NAV ráláthat a berendezések forgalmára. A cégeknek az egyszeri 30 ezer forintos regisztrációs díj mellett havi ötezres szolgáltatási díjat is kell fizetniük. Emiatt drágulhatnak az automatás termékek.

Vádemelési javaslat

A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal fejezte be a soltvadkerti takarékszövetkezettel, valamint a Quaestor cégcsoporttal kapcsolatos nyomozást. A takarék betéteseit 2,3 milliárd forint vagyoni hátrány érte. A nyomozás adatai szerint a pénzintézet két vezetője 2004 és 2010 között a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel értékpapír vásárlására vonatkozó szerződéseket kötött, amelyekkel valójában a Quaestor-csoport működését, illetve a takarék egyik vezetője fiának cégét finanszírozták.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.