Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.14.

/ 2018.03.13., kedd 17:58 /

Népszerűbb e-autók - Az elektromos autók piaca 2013- hoz képest az ötszörösére nőtt idehaza a Magyar Lízingszövetség kutatása szerint.

Igaz, így is csak 795 talált gazdára belőlük tavaly Magyarországon, miközben az új személyautók értékesítése elérte a 116 ezret.

Nagy tervek a gazdaságpolitikában

Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén hét pontban foglalta össze a kormány gazdaságpolitikai céljait. A nemzetgazdasági miniszter szerint a következő kormányzati ciklusban elérhető az uniós átlagot meghaladó növekedés, a tárca 2020-ban már hiány nélkül tervezett költségvetést készíthet, és ugyanerre az évre 250-300 ezer új munkahely jöhet létre. A ciklus végére a kormány 60 százalék alá süllyesztené a GDP-arányos államadósságot, a bérekre rakódó közterheket a térségi szint alá, a szociális hozzájárulási adót 11,5 százalékra csökkentené, a vállalati képzőhelyeken tanulók számát pedig a jelenlegi 53 ezerről 75 ezer főre emelné. A miniszter fontos célként jelölte meg, hogy 2022-ig 3-4 hazai társaság magyar branddel váljon a nemzetközi vérkeringés részévé.

Autóipari beruházások

Az Arconic-Köfém Kft. 35 milliárd forintos beruházással 17 ezer négyzetméteres csarnokot épít alumínium keréktermékek gyártására Székesfehérváron, s ezzel legalább 200 új munkahelyet hoz létre. Komáromban a dél-koreai SK Innovation 97,5 milliárd forintból megvalósuló akkumulátorgyárának alapkövét tették le, az üzemben 410-en dolgoznak majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.