Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.14.

/ 2018.03.13., kedd 17:58 /

Népszerűbb e-autók - Az elektromos autók piaca 2013- hoz képest az ötszörösére nőtt idehaza a Magyar Lízingszövetség kutatása szerint.

Igaz, így is csak 795 talált gazdára belőlük tavaly Magyarországon, miközben az új személyautók értékesítése elérte a 116 ezret.

Nagy tervek a gazdaságpolitikában

Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén hét pontban foglalta össze a kormány gazdaságpolitikai céljait. A nemzetgazdasági miniszter szerint a következő kormányzati ciklusban elérhető az uniós átlagot meghaladó növekedés, a tárca 2020-ban már hiány nélkül tervezett költségvetést készíthet, és ugyanerre az évre 250-300 ezer új munkahely jöhet létre. A ciklus végére a kormány 60 százalék alá süllyesztené a GDP-arányos államadósságot, a bérekre rakódó közterheket a térségi szint alá, a szociális hozzájárulási adót 11,5 százalékra csökkentené, a vállalati képzőhelyeken tanulók számát pedig a jelenlegi 53 ezerről 75 ezer főre emelné. A miniszter fontos célként jelölte meg, hogy 2022-ig 3-4 hazai társaság magyar branddel váljon a nemzetközi vérkeringés részévé.

Autóipari beruházások

Az Arconic-Köfém Kft. 35 milliárd forintos beruházással 17 ezer négyzetméteres csarnokot épít alumínium keréktermékek gyártására Székesfehérváron, s ezzel legalább 200 új munkahelyet hoz létre. Komáromban a dél-koreai SK Innovation 97,5 milliárd forintból megvalósuló akkumulátorgyárának alapkövét tették le, az üzemben 410-en dolgoznak majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.