Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.08.

/ 2018.03.07., szerda 15:54 /

Gyáravató Orbán Viktorral - Felavatták a Thyssenkrupp új, százmillió eurós beruházással megépített jászfényszarui üzemét, mely a német autóipari vállalat legnagyobb európai egysége lett.

Az 500 alkalmazott kétfajta járműipari alkatrészt állít majd elő. A 33,5 milliárd forintos beruházást a magyar állam 10,6 milliárddal támogatta. A gyáravatáson Orbán Viktor kormányfő kiemelte: Magyarországon az elmúlt egy évben 517,6 milliárd forint beruházást valósítottak meg befektetők, melyek révén 5100 munkahelyet hoztak létre.

Jogsértő kaszinószabály

Nem egyeztethető össze a kaszinókra és online játékszervezésre vonatkozó magyar szabályozás a szolgáltatások szabad áramlásával – mondta ki a brit Sporting Odds Nemzeti Adó- és Vámhivatal elleni perében az Európai Bíróság. Tavaly az Unibet nyert hasonló pert. Az európai testülettől a magyar bíróság kért állásfoglalást, az eljárások idehaza folytatódnak.

Naperőművek épülnek

Felsőzsolcán építi meg az ország legnagyobb naperőművét a Magyar Villamos Művek. A 9 milliárd forintból megvalósuló létesítmény évi 20,7 gigawattóra áram termelésére lesz képes. Zsuga János vezérigazgató szerint a társaság egy éven belül 110 napelemes erőművet épít, melyek 50 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezik majd. A Mol szintén a napokban jelentette be, hogy Füzesgyarmaton, Tiszaújvárosban és Százhalombattán 37 hektáron összesen 18,38 MW kapacitású naperőműparkokat hoz létre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.