Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.01.

/ 2018.02.28., szerda 17:09 /

Nőttek a bérek - A közel 13 százalékos emelkedés nyomán tavaly 297 ezer forint volt a havi bruttó átlagkereset Magyarországon, a nettó pedig 197,5 ezer – derül ki a KSH friss adataiból.

Az elemzői várakozások szerint a bérek emelkedése idén is folytatódhat, hiszen 2018-ban is tovább nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, illetve ugyancsak erős felhajtó hatást gyakorol majd a munkaerőhiány.

Nagy befektetés egy magyar startupnak

Mintegy ötmillió dolláros befektetést kap az OTP és az Eximbank közös tulajdonában lévő PortfoLion Regionális Magántőke Alaptól az adatbányászattal és -vizualizációval foglalkozó, magyar tulajdonú Starschema. A tavaly 2,3 milliárd forintos árbevételt elérő társaság eddig is olyan ügyfeleknek dolgozott, mint az Apple, a Facebook, a Netflix vagy a Walt Disney, de a friss tőkének köszönhetően tovább erősítheti nemzetközi jelenlétét.

Új autóipari üzemek

A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a REHAU-Automotiv Újhartyánban épít gyárat, közel 730 munkahelyet teremtve. A társaságnak már van egy magyarországi üzeme Győrben, ahonnan az Audit szolgálja ki, ám a Mercedes kecskeméti bővítése miatt egy új, zöldmezős beruházás is indokolttá vált. Szintén újabb, 450 embert foglalkoztató gyárat épít hazánkban a Continental, amely a 100 millió eurós debreceni fejlesztésével az autóipari elektronikai tevékenységét bővíti. A Continental eddig hat üzemmel, egy kereskedelmi képviselettel és egy logisztikai központtal volt jelen Magyarországon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.