Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.03.01.

/ 2018.02.28., szerda 17:09 /

Nőttek a bérek - A közel 13 százalékos emelkedés nyomán tavaly 297 ezer forint volt a havi bruttó átlagkereset Magyarországon, a nettó pedig 197,5 ezer – derül ki a KSH friss adataiból.

Az elemzői várakozások szerint a bérek emelkedése idén is folytatódhat, hiszen 2018-ban is tovább nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, illetve ugyancsak erős felhajtó hatást gyakorol majd a munkaerőhiány.

Nagy befektetés egy magyar startupnak

Mintegy ötmillió dolláros befektetést kap az OTP és az Eximbank közös tulajdonában lévő PortfoLion Regionális Magántőke Alaptól az adatbányászattal és -vizualizációval foglalkozó, magyar tulajdonú Starschema. A tavaly 2,3 milliárd forintos árbevételt elérő társaság eddig is olyan ügyfeleknek dolgozott, mint az Apple, a Facebook, a Netflix vagy a Walt Disney, de a friss tőkének köszönhetően tovább erősítheti nemzetközi jelenlétét.

Új autóipari üzemek

A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a REHAU-Automotiv Újhartyánban épít gyárat, közel 730 munkahelyet teremtve. A társaságnak már van egy magyarországi üzeme Győrben, ahonnan az Audit szolgálja ki, ám a Mercedes kecskeméti bővítése miatt egy új, zöldmezős beruházás is indokolttá vált. Szintén újabb, 450 embert foglalkoztató gyárat épít hazánkban a Continental, amely a 100 millió eurós debreceni fejlesztésével az autóipari elektronikai tevékenységét bővíti. A Continental eddig hat üzemmel, egy kereskedelmi képviselettel és egy logisztikai központtal volt jelen Magyarországon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.