Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.22.

/ 2018.02.21., szerda 16:46 /

Lendületben a gazdaság - A tavalyi utolsó negyedévben 4,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság az egy évvel korábbi szinthez képest, a 2017-es átlagos növekedés 4,2 százalék lett a szezonálisan és naptári hatással is kiigazított adatok szerint.

Utoljára 2005-ben jegyeztek fel ehhez fogható tempót. A bővülés több forrásból táplálkozott; jelentősen fellendült a lakossági fogyasztás, és az erőteljesen gyorsuló beruházások is nagymértékben hozzájárultak a GDP növekedéséhez.

Feltámad a Tungsram

A General Electric (GE) európai, közel-keleti, afrikai és törökországi fényforrás-, valamint globális autólámpa-üzletágát is megvásárolja a GE korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége. E divíziók a tulajdonosváltás után Tungsram Csoport néven működnek tovább. A Tungsramot 1989-ben vásárolta meg a GE, amely idehaza több mint 10 ezer főt foglalkoztat, csaknem ötezret a fényforrásüzletágban.

Átalakul a Mészáros-birodalom

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos tőkeemelés keretében beviszi számos fontos cégét a tőzsdén jegyzett Opus Nyrt.-be, s cserébe legalább 60-80 milliárd forint értékű részvénycsomaghoz jut a társaságban. A várhatóan június végén záruló folyamat során olyan jelentős vállalatok kerülnek az Opus résztulajdonába, mint a Mátrai Erőmű, a kukorica- és búzafeldolgozással foglalkozó Kall Ingredients és Visonta Projekt, továbbá az építőiparban tevékenykedő R-Kord, valamint Mészáros és Mészáros Kft.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.