Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.15.

/ 2018.02.14., szerda 16:32 /

Vége lehet az orosz gázmonopóliumnak - Románia 2021–22-től négymilliárd köbméter gázt termel majd ki és exportál évente, az ezzel kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen – jelentette be Orbán Viktor, majd hozzátette: „Ezzel Magyarországon véget ér az orosz gázmonopólium korszaka.”

Bukarest annyiban árnyalta a miniszterelnök bejelentését, hogy nincs olyan megállapodás, amely szerint minden kitermelt gáz Magyarországra kerülne.

Korlátozás egy Richter-szernél

Az Európai Gyógyszerügynökség illetékes bizottsága átmeneti intézkedések végrehajtását kezdeményezte a Richter egyik, méhmióma kezelésére szolgáló készítményével kapcsolatban. Többek között azt javasolja, hogy az Esmyával új kezelést ne kezdjenek el, de a folyamatban lévőket be lehet fejezni. Az intézkedések átmenetiek, végső döntés május végéig várható. Az Esmya a Richter egyik legfontosabb készítménye, tavaly 93 millió euró bevételt hozott.

Magán-egészségügyi összeolvadás

Megvásárolta a Főnix-Med Zrt.-t és leányvállalatát az eddig kizárólag képalkotó eljárásokkal foglalkozó Affidea Diagnosztika Kft., mely az akvizíció után 30 szakorvosi területen járóbeteg-ellátást és országos lefedettségű foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásokat is kínál majd. A Főnix-Med országszerte száz telephelyen működik, és több mint százezer munkavállaló foglalkozás-egészségügyi ellátását biztosítja. A tranzakcióértékét nem hozták nyilvánosságra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.