Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.15.

/ 2018.02.14., szerda 16:32 /

Vége lehet az orosz gázmonopóliumnak - Románia 2021–22-től négymilliárd köbméter gázt termel majd ki és exportál évente, az ezzel kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen – jelentette be Orbán Viktor, majd hozzátette: „Ezzel Magyarországon véget ér az orosz gázmonopólium korszaka.”

Bukarest annyiban árnyalta a miniszterelnök bejelentését, hogy nincs olyan megállapodás, amely szerint minden kitermelt gáz Magyarországra kerülne.

Korlátozás egy Richter-szernél

Az Európai Gyógyszerügynökség illetékes bizottsága átmeneti intézkedések végrehajtását kezdeményezte a Richter egyik, méhmióma kezelésére szolgáló készítményével kapcsolatban. Többek között azt javasolja, hogy az Esmyával új kezelést ne kezdjenek el, de a folyamatban lévőket be lehet fejezni. Az intézkedések átmenetiek, végső döntés május végéig várható. Az Esmya a Richter egyik legfontosabb készítménye, tavaly 93 millió euró bevételt hozott.

Magán-egészségügyi összeolvadás

Megvásárolta a Főnix-Med Zrt.-t és leányvállalatát az eddig kizárólag képalkotó eljárásokkal foglalkozó Affidea Diagnosztika Kft., mely az akvizíció után 30 szakorvosi területen járóbeteg-ellátást és országos lefedettségű foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásokat is kínál majd. A Főnix-Med országszerte száz telephelyen működik, és több mint százezer munkavállaló foglalkozás-egészségügyi ellátását biztosítja. A tranzakcióértékét nem hozták nyilvánosságra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.