Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.01.

/ 2018.01.31., szerda 16:13 /

Kartellgyanú telekomcégeknél - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bejelentés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott a Magyar Telekomnál és a Telenornál, melynek során a két társaság közti együttműködéseket vizsgálta.

Bár a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalatok valóban elkövették a jogsértést, a GVH gyanúja szerint a két cég egyeztetéseket folytatott a hírközlési hatóság 2014-es frekvenciatenderéről. A versenyhivatal eljárásától függetlenül a Telenor bejelentette: ajánlatot kapott bolgár, szerb, montenegrói és magyar vállalatai megvásárlására, így elképzelhető, hogy hamarosan kivonul Magyarországról.

Bosch-sztrájk

Újabb munkabeszüntetésre is készek a Bosch hatvani gyárának dolgozói, amennyiben a társaság nem áll elő új béremelési ajánlattal. Az üzem alkalmazottainak első, kétórás figyelmeztető sztrájkján az érintett műszak 80-90 százaléka, mintegy ezer fő vett részt. A Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezetének követelései között 15 százalékos béremelés, valamint negyedéves jelenléti prémium bevezetése és hűségbónuszigény is szerepel.

GE-turbinák Paksra

Egyenként 1200 megawatt teljesítményű áramfejlesztő turbinák gyártásáról és szállításáról kötött szerződést Paks 2 új blokkjaihoz a GE Hungary Kft. és a beruházás fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport. A júniusban kiírt, 792,8 millió eurós tenderen a GE mellett a szentpétervári Szilovije Masini pályázott, ám a fővállalkozó kizárta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.