Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.02.01.

/ 2018.01.31., szerda 16:13 /

Kartellgyanú telekomcégeknél - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bejelentés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott a Magyar Telekomnál és a Telenornál, melynek során a két társaság közti együttműködéseket vizsgálta.

Bár a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalatok valóban elkövették a jogsértést, a GVH gyanúja szerint a két cég egyeztetéseket folytatott a hírközlési hatóság 2014-es frekvenciatenderéről. A versenyhivatal eljárásától függetlenül a Telenor bejelentette: ajánlatot kapott bolgár, szerb, montenegrói és magyar vállalatai megvásárlására, így elképzelhető, hogy hamarosan kivonul Magyarországról.

Bosch-sztrájk

Újabb munkabeszüntetésre is készek a Bosch hatvani gyárának dolgozói, amennyiben a társaság nem áll elő új béremelési ajánlattal. Az üzem alkalmazottainak első, kétórás figyelmeztető sztrájkján az érintett műszak 80-90 százaléka, mintegy ezer fő vett részt. A Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezetének követelései között 15 százalékos béremelés, valamint negyedéves jelenléti prémium bevezetése és hűségbónuszigény is szerepel.

GE-turbinák Paksra

Egyenként 1200 megawatt teljesítményű áramfejlesztő turbinák gyártásáról és szállításáról kötött szerződést Paks 2 új blokkjaihoz a GE Hungary Kft. és a beruházás fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport. A júniusban kiírt, 792,8 millió eurós tenderen a GE mellett a szentpétervári Szilovije Masini pályázott, ám a fővállalkozó kizárta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.