Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.01.25.

/ 2018.01.24., szerda 17:42 /

Elkelt a Balabit - Megvásárolta az egyik legsikeresebb magyar kiberbiztonsági céget, a Balabitet egy kaliforniai informatikai multi, a One Identity.

A 250 főt foglalkoztató magyar vállalkozás az integráció után is megtartja alkalmazottait, de márkaneve fokozatosan beolvad majd a kaliforniai társaság brandjébe. A Balabit tavaly 20 millió eurós bevételt ért el, és ez az összeg idén várhatóan 30 százalékkal emelkedik majd. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, de a Forbes becslése szerint 100 millió dollár körül alakulhat.

Új autópálya-szakasz épül

Mintegy 180 milliárd forintos beruházással folytatódik az M30-as építése Észak-Magyarországon, Miskolc és Tornyosnémeti között. Három részen külön-külön dolgozik az osztrák Strabag, a francia Colas és a Duna Aszfalt, átlagosan 3,2 milliárd forintos kilométeráron építik az 56 kilométeres sztrádát. Mindegyik vállalat több milliárd forinttal drágábban végzi a munkát a pályázatot kiíró NIF Zrt. előzetes becsléséhez képest.

Életműdíjat kapott Bogsch Erik

A Richter Gedeon Nyrt. elnöke életműdíjat vehetett át a Budapesti Értéktőzsde Legek című rendezvényén, melyen a BÉT az előző év kiemelkedő teljesítményeit ismeri el. Az indoklás szerint a Richter vezérigazgatói székéből 25 év után tavaly októberben visszavonuló Bogsch Erik nagy szerepet játszott a tőzsde iránti bizalom megteremtésében a hazai és a külföldi befektetők körében. A Richter 1994-ben lépett a parkettre és vált a magyar tőkepiac egyik legnagyobb súlyú szereplőjévé.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.