Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.01.25.

/ 2018.01.24., szerda 17:42 /

Elkelt a Balabit - Megvásárolta az egyik legsikeresebb magyar kiberbiztonsági céget, a Balabitet egy kaliforniai informatikai multi, a One Identity.

A 250 főt foglalkoztató magyar vállalkozás az integráció után is megtartja alkalmazottait, de márkaneve fokozatosan beolvad majd a kaliforniai társaság brandjébe. A Balabit tavaly 20 millió eurós bevételt ért el, és ez az összeg idén várhatóan 30 százalékkal emelkedik majd. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, de a Forbes becslése szerint 100 millió dollár körül alakulhat.

Új autópálya-szakasz épül

Mintegy 180 milliárd forintos beruházással folytatódik az M30-as építése Észak-Magyarországon, Miskolc és Tornyosnémeti között. Három részen külön-külön dolgozik az osztrák Strabag, a francia Colas és a Duna Aszfalt, átlagosan 3,2 milliárd forintos kilométeráron építik az 56 kilométeres sztrádát. Mindegyik vállalat több milliárd forinttal drágábban végzi a munkát a pályázatot kiíró NIF Zrt. előzetes becsléséhez képest.

Életműdíjat kapott Bogsch Erik

A Richter Gedeon Nyrt. elnöke életműdíjat vehetett át a Budapesti Értéktőzsde Legek című rendezvényén, melyen a BÉT az előző év kiemelkedő teljesítményeit ismeri el. Az indoklás szerint a Richter vezérigazgatói székéből 25 év után tavaly októberben visszavonuló Bogsch Erik nagy szerepet játszott a tőzsde iránti bizalom megteremtésében a hazai és a külföldi befektetők körében. A Richter 1994-ben lépett a parkettre és vált a magyar tőkepiac egyik legnagyobb súlyú szereplőjévé.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.