Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.01.18.

/ 2018.01.17., szerda 18:18 /

Lezárt miskolci cégátvétel - A kínai Zhengzhou Coal Mining Machinery Group és egy befektetési csoport lett az új tulajdonosa a Bosch indítómotorokat és generátorokat gyártó miskolci üzletágának.

A társaság a jövőben függetlenül, Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. néven folytatja tevékenységét. Günter Schulze ügyvezető szerint a miskolci telephely egyre fontosabb szerepet fog betölteni a vállalat globális tevékenységében, így továbbra is vonzó munkaadó marad a régióban.

Szárnyal a légi közlekedés

Tavaly közel 15 százalékkal, 13,1 millióra emelkedett a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptér éves utasforgalma, és a légi teheráru mennyisége is 13,4 százalékkal nőtt. A Budapest Airport 2017-ben számos új beruházást indított, köztük megkezdődött az új B oldali utasmóló kivitelezése, melyet a tervek szerint idén nyáron át is adnak a forgalomnak. Rekordévet zárt a Wizz Air is; a légitársaság 2017-ben több mint 28 millió utast szállított, mintegy 24 százalékkal többet, mint az előző évben. A fapados tavaly írta alá fennállásának legnagyobb, 146 darabos repülőgép-megrendelését.

Árat emelt a posta

Emelte egyes szolgáltatásainak árát január 16-tól a Magyar Posta. Az átlagos drágulás mértéke – az éves inflációnak megfelelően – három százalék körül alakul. A leggyakrabban feladott termék, a közönséges levél díja nem változik, ellenben 5–10 forinttal drágul a hivatalos iratok feladása, illetve az ajánlott és tértivevény szolgáltatások ára.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.