Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2017.01.18.

/ 2018.01.17., szerda 18:18 /

Lezárt miskolci cégátvétel - A kínai Zhengzhou Coal Mining Machinery Group és egy befektetési csoport lett az új tulajdonosa a Bosch indítómotorokat és generátorokat gyártó miskolci üzletágának.

A társaság a jövőben függetlenül, Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. néven folytatja tevékenységét. Günter Schulze ügyvezető szerint a miskolci telephely egyre fontosabb szerepet fog betölteni a vállalat globális tevékenységében, így továbbra is vonzó munkaadó marad a régióban.

Szárnyal a légi közlekedés

Tavaly közel 15 százalékkal, 13,1 millióra emelkedett a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptér éves utasforgalma, és a légi teheráru mennyisége is 13,4 százalékkal nőtt. A Budapest Airport 2017-ben számos új beruházást indított, köztük megkezdődött az új B oldali utasmóló kivitelezése, melyet a tervek szerint idén nyáron át is adnak a forgalomnak. Rekordévet zárt a Wizz Air is; a légitársaság 2017-ben több mint 28 millió utast szállított, mintegy 24 százalékkal többet, mint az előző évben. A fapados tavaly írta alá fennállásának legnagyobb, 146 darabos repülőgép-megrendelését.

Árat emelt a posta

Emelte egyes szolgáltatásainak árát január 16-tól a Magyar Posta. Az átlagos drágulás mértéke – az éves inflációnak megfelelően – három százalék körül alakul. A leggyakrabban feladott termék, a közönséges levél díja nem változik, ellenben 5–10 forinttal drágul a hivatalos iratok feladása, illetve az ajánlott és tértivevény szolgáltatások ára.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.