Tücsköt-bogarat

/ 2018.02.28., szerda 18:31 /

Eszünk vagy beszélünk? Inkább beszélünk (főként kampányidőszakban), hiszen enni nem is ehetünk.

(Fazekas Sándor agrárminiszter a múlt héten azzal rémisztgetett: ha feladjuk keresztény kultúránkat, akkor a migránsok ránk kényszeríthetik még a rovarevést is – a szerk.) Magyarországon – mint az EU országainak döntő többségében – tilos forgalmazni rovaralapú élelmiszereket. Kapható ugyan itt-ott tücsöklisztből készült proteinszelet, szárított zsizsik meg sáskachips (ilyet kóstoltam Borbás Marcsival – mit meg nem teszek egy mosolyáért), ám ha gusztusom támadna mogyoróolajon pirított valódi szöcskére, dióízű, édeskés selyemhernyóbábra, esetleg szaftos csótányra, takarmánylégyre vagy fokhagymás indiai tutajpoloskára, sehol nem kapnék. A magyar éttermek étlapjain nem szerepelnek. Sem óriás vízipoloska, sem ganajtúró bogár. Kis hazánkban a féreg nincs jogszerű forgalomban. Ezért figyelmeztettek a feliratok az ugyancsak a múlt héten tartott I. Magyar Rovaripari Konferencián is a Kertészeti Egyetemen, hogy itt mindenki a saját felelősségére kóstol.

Pedig az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete milliárdokat költ az entomofágia (rovarevés) népszerűsítésére. Az ízeltlábúak rengeteg fehérjét, B-vitamint, cinket, vasat tartalmaznak, ökológiai lábnyomuk csekély, 120 országban már kétezer bogárfajtát esznek rendszeresen; ha többet ennénk, nem lenne élelmiszerválság. Igaz, arra is figyelmeztetnek, hogy a rovartenyésztés technológiája ellentmondásos, a bogarak allergiás tüneteket okozhatnak (szeméttel is etethetők), és férgek okozzák a tíz leggyakoribb fertőzést.

Ráadásul a rovar is eszik. Mi megesszük a férget, a féreg megesz minket. De felzabálja a termést is. Az egyik mexikói ehető szöcskefaj zsenge kukoricán él, a zsizsik a lisztet szereti, a rizsmoly a rizsföldeken, a krumplibogár a burgonyaföldön garázdálkodik. A legjobb tehát az volna, ha megennénk a károkozókat, jól is laknánk, s a termés is megmaradna.

De Magyarországon sajnos csak a celebek hajlandók rovart enni. A többiek már a gondolattól öklendeznek. Az előítéletek legyőzésében még az sem segít, hogy Keresztelő Szent János is sáskán meg vadmézen élt. És hogy Mózes harmadik könyve szerint minden olyan állat, amely „négy lábon jár ugyan, de hosszabb hátsó lábakkal bír, melyekkel szökdécsel a földön, mint a cserebogársáska, a szarvasbogársáska, a kígyóval vívó sáska és ezek fajtái” – ehető.

Magyar ember mégsem eszik férget. Még divatból, környezetvédelmi megfontolások okán sem, mint a belga. A csigát is utálja, mint a híg tojást. Kassák Lajos sem az ökológiai lábnyom felett érzett aggodalma miatt falta stanicliből a cincérbogarat, hanem azért, mert egy árva peták nélkül gyalogolt el Brüsszelig. Persze ma már éhen halna, mert azóta a bogarak ára is emelkedett: egy kiló tücsökliszt húszezer, egy stanecli sült tücsök hétezer forint. A tartalmasabb csemegék meg – az új-zélandi óriási wetaszöcske (10 cm) vagy a dél-amerikai herkulesbogár (16 cm) – nemcsak megfizethetetlenek, hanem védettek is, így még a híres bangkoki rovarétteremben (Insects in the Backyard) is csak pult alól juthatunk hozzájuk. Pedig itt a tiramisut selyemhernyóval ízesítik. Igaz, a selyemhernyó épp az egyik honosított rovarfaj. A másik a méhecske.

A viszolygás azért is meglepő – mondja Arnold van Huis holland rovarkutató professzor –, mert az európaiak akkor is megesznek évente fél kiló férget, ha nem tudnak róla. Egy nemzetközi felmérés bizonyította, hogy pont ennyit nyelünk le salátákban és gyümölcsökben. Az viszont tény, hogy ha továbbra is így növekszik a fehérjefogyasztás, mint napjainkban, akkor húsz év múlva nem lesz elég hús.

Óvatosan tehát a papuccsal. Ha farkasszemet nézünk a nappaliban egy méretes csótánnyal, ne csapjunk azonnal oda. Ideje a vacsorára is gondolni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.