Ponty és harcsa az ünnepi asztalon

/ 2017.12.20., szerda 11:14 / Hírforrás: Válasz.hu

Karácsonykor végre eljön a halbőség ideje. Ha év közben nem is kerül sokszor az asztalra, a halászlé és a burgonyasalátával kísért rántott hal is a hagyományos ünnepi fogások közé tartozik. A halászlé és a rántott hal leggyakoribb alapanyaga a ponty, de a szálkamentes, fehér húsú, rántásra alkalmasabb harcsa is népszerű.

Karácsonykor kicsit mindenki hisz a csodában, az egész emberiség, hiszen a nagy ünnepi kiárusításban még azokat is megérinti a csodavárás, akiknek a lel­ke már kiszáradt, akik nem hisznek semmiben, vagy csak kicsit hisznek, esetleg hiszi-a-piszi, akik legyin­tenek az olyan elavult fogalmak hallatán, mint barát­ság, gyengédség, megbocsátás. Még ők is megállnak egy pillanatra és felismerik, hogy csoda nélkül nem le­het élni. Illetve nem érdemes.

A borleves, a rántott ponty, a bejgli, az újévi malac és lencse nem ételsor, hanem egy gazdag szimbólum­rendszer kifejeződése. Összetartó erő. Ha lemondunk hagyományainkról, nem marad más, csak a mikrohul­lámú sütők csengetése.

Az ünnepek előtt szinte minden sarkon megjelennek az alkalmi halárusok, a piaci halasoknál hosszú sorok kígyóznak. A halászlé és a rántott hal leggyakoribb alapanyaga a ponty, de a szálkamentes, fehér húsú, rántásra alkalmasabb harcsa is népszerű.

Vásárláskor célszerű odafigyelni a hal­szeletek kiválasztásánál, különösen, ha paprikásnak való, felkockázott harcsa­húst veszünk. A magyarországi édesví­zi halak közül azonban minden bizon­nyal harcsából lehet a legjobb rántott vagy hasonló, bundában sült halat ké­szíteni. Magyar Elek szerint „rántott hal­nak legalkalmasabb a nagyobb fajta, de még nem zsíros harcsa, melyből gyönyö­rű szeleteket lehet vágni”. A szálkamen­tes filéket könnyű kockákra vágni, a fe­szes harcsahús rövid párolás során nem esik szét, így nem véletlenül készítenek paprikást is belőle, amelyet túrós csuszá­val szoktak tálalni. Halászlészerű levest harcsafejből is készíthetünk. A kollagén­ben gazdag fej sűrű, cuppogós levest ad – mondhatni a harcsafejleves a halászle­vek körömpörköltje.

Szeretné feldobni az ünnepi halvacsorát? Van pár remek ötletünk! Tivadar György séf receptjei a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.