valasz.hu/gasztronomia/oriasi-lehuzas-a-netes-sztar-nusret-etterme-127355

http://valasz.hu/gasztronomia/oriasi-lehuzas-a-netes-sztar-nusret-etterme-127355

Pálcikás fagylaltok gyermeknapra

, / 2018.05.25., péntek 14:13 / Hírforrás: Válasz.hu

Nem mindegy, milyen pálcikás finomságot adunk a gyermek kezébe. Az ipari változatoknak magas a cukor-, zsír- és levegőtartalma, kevés benne a gyümölcs, sokszor csak aromát és színezőanyagot tartalmaznak. Ezért készítsünk inkább pálcikás fagylaltot otthon, minőségi alapanyagból.

A pálcikás fagylaltok (olaszul stecco, ami pálcikát jelent) könnyen elkészíthető, változatos alternatívái a fagylaltozókban kapható hideg édességeknek. A technológia lépéseinek betartása nagyon fontos, ha otthoni körülmények között szeretnénk pálcikás fagylaltot készíteni.

A hozzávalókat összekeverve egy folyékony halmazállapotú „alaplevet” kapunk, ebbe kell levegőt belevinni, és a lehetőségekhez képest minél jobban megkötni.

A levegő bevitelét többféle módon elérhetjük. Használhatunk nagy teljesítményű frappémixert, turmixot, termo-mixert, a legfontosabb a magas fordulatszám. A habosítás során nem számíthatunk konkrét habra (mint tojásfehérje vagy tejszín esetén), tehát a felhabosított alap is folyékony marad – de látható buborékok képződnek benne.

A bevitt levegőt ugyanakkor meg is kell tartani. Ebben vannak segítségünkre a különböző kötőanyagok (neutrók), melyek nélkülözhetetlenek az egynemű, stabil, jól emulgeált fagylaltok előállításához. Ezek az anyagok többek között jó vízmegkötő képességűek, leggyakrabban a guarmag- vagy a szentjánoskenyérmag-liszt az alapjuk.

Az elkészült alaplevet különböző, pálcikával már előre ellátott, szilikon- vagy műanyag formákba töltjük. Ezután a lehető leggyorsabban le kell fagyasztani, hogy minél kevesebb levegő szökjön el a termékből.

A teljes kifagyasztást követően a formákból kiszabadított pálcikás fagylaltokat tetszés szerint dekorálhatjuk:

csokoládéba márthatjuk, vagy különböző apró magokba forgathatjuk (őrölt mogyoró, pisztácia, apró gabonagolyók, aprított liofilizált gyümölcsök stb.). Amennyiben fehér csokoládéba mártjuk, lehetőségünk van megszínezni, így változatosabb, vidámabb steccókat kapunk.

Fontos, hogy a színezéshez ne víz-, hanem kakaóvajalapú ételfestéket válasszunk. Szépen mutatnak a két ízből-színből összerakott desszertek önmagukban, dekoráció nélkül is. Fogyasztását nem közvetlenül a fagyasztóból, hanem körülbelül –11, –12 °C-on javasoljuk.

A teljes cikk és a stecco receptek a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.