heti-valasz.hu/gasztronomia/oscar-gala-mit-isznak-mit-esznek-a-sztarok-127662

http://heti-valasz.hu/gasztronomia/oscar-gala-mit-isznak-mit-esznek-a-sztarok-127662

Oscar-gála: mit isznak, mit esznek a sztárok?

/ 2018.03.02., péntek 15:13 / Hírforrás: Válasz.hu

Ismét hazai filmnek szurkolhatunk az Oscar-gálán: a Testről és Lélelkről csodálatos alkotás, megérdemelné, hogy az amerikai sztárok mellett a magyarokra is jusson a reflektorfényből.

A díjkiosztó pezsgőjét idén is a Piper-Heidsieck biztosítja, a champagne-ház limitált kiadású magnum palackjait a filmvilág aranykorának építészete ihlette. A Piper története hosszú évtizedek óta összefonódik a filmszínház világával; a ragyogó, piros-arany címkés pezsgő először 1990-92 között tűnt fel az Oscar exkluzív champagne-aként. Az együttműködés 2016-tól indult újra, így az elmúlt két év után az idei, 90. Oscaron is ők biztosítják a pezsgőt az ünnepléshez.

Ahogyan a leghíresebb divattervezők a filmcsillagokat, a champagne-ház is minden évben nagy gonddal öltözteti fel a palackokat a jeles alkalomra. A special edition ragyogó,

stilizált pálmamotívumát Los Angeles art deco épületei inspirálták, köztük a Crest Theatre, a Pantages vagy a Wiltern építészete.

A minta 360 fokban körbeöleli a magnumot, amelyet a 90. Oscar alkalmából egy gravírozott felirat is díszít.

A champagne-ház a kísérőrendezvényekkel együtt 1 500 palack Piperrel készül, ebből várhatóan 600 palack, mintegy 8 500 pohár fogy majd az Oscar estéjén.

Legnépszerűbb pezsgőjük, a Cuvée Brut kíséri majd Wolfgang Puck, a gála sztárséfjének fogásait,

köztük a jégbár kínálatát a kaviártól a homárig. A séf fényűző menüt tervezett, a 7 000 mini csokoládé Oscar-szobor mellett többek között 300 font Miyazaki wagyu marhával és 2550 macaronnal várják majd a vendégeket.

Ki ez a séf?

Az ausztriai Sankt Veit an der Glan községben, Karintiában született 1949-ben. Az alapokat édesanyjától leste el, aki félprofi volt: nem csak otthon, hanem éttermekben is dolgozott.  Puck már 14 évesen tudta, mihez kedjen: kamaszként végig tanonckodott, de húszévesen, 1969-ben már Raymond Thuilier sous chefje volt a L'Oustau de Baumanière étteremben Les Baux-de-Provence-ban. Három évvel később már Páriszban látjuk a Maximban, majd a monacói Hotel de Paris elsőrangú konyháján.

A Riviéra kedvenceként emlegették, mégsem állt meg Amerikáig - csak 24 volt, mikor átköltött az indianapolisi La Tourba, ahonnan két év után Los Angelesbe ment: társtulajdonosa és séfje lett az akkor nyíló Ma Maisonnak.

Mindig magasabbra

A filmcsillagok hamar felfedezték a friss ízekeket. Puck kapcsolatépítésben mindig remek volt, így a szakácskönyvének is könnyedén talált nagy kiadót. Az 1981-es Modern French Cooking for the American Kitchen, vagyis a Modern francia főzés az amerikai konyhákban sokszoros bestseller lett.

Los Angeles legfelkapottabb helyén, a Sunset Stripen nyitotta meg a Spagót, Wolfgang Puck mesteri arányérzékkel egyesítette az amerikai alapfogásokat a francia ízléssel és az alpesi egyszerűséggel -

akkor sem esett pánikba, ha ázsiai fúzióra került sor.

Miközben a Spago fine dining hálózattá nőtte ki magát, a séf nem lankadt: újabb éttermek, könyvek, tévéshow-k és mozis cameóktöltötték ki idejét.

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.