Oscar-gála: mit isznak, mit esznek a sztárok?

/ 2018.03.02., péntek 15:13 / Hírforrás: Válasz.hu

Ismét hazai filmnek szurkolhatunk az Oscar-gálán: a Testről és Lélelkről csodálatos alkotás, megérdemelné, hogy az amerikai sztárok mellett a magyarokra is jusson a reflektorfényből.

A díjkiosztó pezsgőjét idén is a Piper-Heidsieck biztosítja, a champagne-ház limitált kiadású magnum palackjait a filmvilág aranykorának építészete ihlette. A Piper története hosszú évtizedek óta összefonódik a filmszínház világával; a ragyogó, piros-arany címkés pezsgő először 1990-92 között tűnt fel az Oscar exkluzív champagne-aként. Az együttműködés 2016-tól indult újra, így az elmúlt két év után az idei, 90. Oscaron is ők biztosítják a pezsgőt az ünnepléshez.

Ahogyan a leghíresebb divattervezők a filmcsillagokat, a champagne-ház is minden évben nagy gonddal öltözteti fel a palackokat a jeles alkalomra. A special edition ragyogó,

stilizált pálmamotívumát Los Angeles art deco épületei inspirálták, köztük a Crest Theatre, a Pantages vagy a Wiltern építészete.

A minta 360 fokban körbeöleli a magnumot, amelyet a 90. Oscar alkalmából egy gravírozott felirat is díszít.

A champagne-ház a kísérőrendezvényekkel együtt 1 500 palack Piperrel készül, ebből várhatóan 600 palack, mintegy 8 500 pohár fogy majd az Oscar estéjén.

Legnépszerűbb pezsgőjük, a Cuvée Brut kíséri majd Wolfgang Puck, a gála sztárséfjének fogásait,

köztük a jégbár kínálatát a kaviártól a homárig. A séf fényűző menüt tervezett, a 7 000 mini csokoládé Oscar-szobor mellett többek között 300 font Miyazaki wagyu marhával és 2550 macaronnal várják majd a vendégeket.

Ki ez a séf?

Az ausztriai Sankt Veit an der Glan községben, Karintiában született 1949-ben. Az alapokat édesanyjától leste el, aki félprofi volt: nem csak otthon, hanem éttermekben is dolgozott.  Puck már 14 évesen tudta, mihez kedjen: kamaszként végig tanonckodott, de húszévesen, 1969-ben már Raymond Thuilier sous chefje volt a L'Oustau de Baumanière étteremben Les Baux-de-Provence-ban. Három évvel később már Páriszban látjuk a Maximban, majd a monacói Hotel de Paris elsőrangú konyháján.

A Riviéra kedvenceként emlegették, mégsem állt meg Amerikáig - csak 24 volt, mikor átköltött az indianapolisi La Tourba, ahonnan két év után Los Angelesbe ment: társtulajdonosa és séfje lett az akkor nyíló Ma Maisonnak.

Mindig magasabbra

A filmcsillagok hamar felfedezték a friss ízekeket. Puck kapcsolatépítésben mindig remek volt, így a szakácskönyvének is könnyedén talált nagy kiadót. Az 1981-es Modern French Cooking for the American Kitchen, vagyis a Modern francia főzés az amerikai konyhákban sokszoros bestseller lett.

Los Angeles legfelkapottabb helyén, a Sunset Stripen nyitotta meg a Spagót, Wolfgang Puck mesteri arányérzékkel egyesítette az amerikai alapfogásokat a francia ízléssel és az alpesi egyszerűséggel -

akkor sem esett pánikba, ha ázsiai fúzióra került sor.

Miközben a Spago fine dining hálózattá nőtte ki magát, a séf nem lankadt: újabb éttermek, könyvek, tévéshow-k és mozis cameóktöltötték ki idejét.

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.