heti-valasz.hu/gasztronomia/nyularnyek-128481

http://heti-valasz.hu/gasztronomia/nyularnyek-128481

Miből főznek a Bocuse d’Or-on?

/ 2018.02.08., csütörtök 16:47 / Hírforrás: Válasz.hu

A Sirha kiállítás első napján kihirdették a holnapi Bocuse d’Or hazai döntőjének két meglepetésalapanyagát, megnéztük, hogyan vásárolnak be egy ilyen megmérettetéshez a versenyzők, és megvan az idei év Desszert Versenyének győztese is.

Elkezdődött a Sirha élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítás a Hungexpón, ahol a vendéglátás, catering és a szállodaipar tobzódhat három napig a workshopok, eszközök, gépek, felszerelések, és persze a versenyek között.

Ezek közül

a legnagyobb érdeklődés a Bocuse d’Or magyar döntőjét övezi, ahol kiderül, melyik csapat képviselheti Magyarországot a torinói európai döntőn.

A  felkészülés fontos pontja a piacozás, ahol a versenyzők beszerzik azokat az alapanyagokat, amelyeket felhasználnak a verseny során. Komolyan szabályozott rendszer, ahol a kiválaszott zöldségeket ellenőrzik, lemérik, címkézik, majd egy lezárt dobozban tárolják a verseny kezdetéig, így garantálva, hogy ne kerülhessen a boxokba külső, ellenőrizetlen alapanyag (ami elég sok pontlevonást jelentene).

Az előző évekhez hasonlóan, most is a Metro kínálatából választottak a szakácsok.

A résztvevő séfek, Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István és Volenter István fél órán keresztül válogathattak a majdnem 1000 négyzetméternyi stand erre kijelölt piacterén,

a legszebb, legformásabb zöldségekből nagyon szigorú tekintettel szemezgették ki a tökéletes darabokat.

Nem csak a válogatás volt izgalmas, hanem az ez alkalommal kisorsolt titkos zöldségalapanyagok is, amelyek végül a metélőhagyma valamint a zöldborsó lettek, amelyeket kötelező felhasználniuk a zöldségfogáshoz. A verseny február 8-án kezdődik és koraeste meglesz az eredmény.

Szerdán zajlott a Sirha Budapest Desszert Verseny is, amit már harmadik alkalommal rendeztek meg. Öt kétfős csapat indult, a feladat egy tányérdesszert, egy gyümölcsös torta és egy cukorból vagy csokoládéból készült artisztikai munka elkészítése volt.

A versenyt végül Berta Gréta és Körösi-Fehér Emese, a Kempinski Hotel cukrászai nyerték,

akik már igen tapasztalt versenyzőknek számítanak. Pesti István, a zsűri tagja kiemelte, hogy akár egy tányérdesszertről, akár egy tortáról legyen szó, a külcsín nem írhatja felül az ízeket, ez komoly szempont volt a pontozás során is.

Tehát nyugodtan lehet drukkolni a Bocuse d’Or hazai döntőjén és mellette érdemes körülnézni Nicolas Coffin mesterszakács bemutatóján a G pavilonban vagy csak egyszerűen mászkálni a kiállításon.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?