Magyar szakács Kim Ir Szen fogságában?

/ 2015.11.27., péntek 13:33 /
Magyar szakács Kim Ir Szen fogságában?

Gullner Gyula, Borbás Marcsi, Émile Gerbaud – kétségtelenül ők a decemberi Magyar Konyha „húzónevei”, de rengeteg más olvasnivaló, és sok remek recept is szerepel a magazinban, ami már kapható az újságárusoknál.

Gondolták volna, hogy él ma Magyarországon olyan híres szakács, aki a saját konyhájába se a gázt, se a villanyt nem engedte bevezetni, és a főzéshez a fát most is ő maga hasogatja? Nem? Pedig van ilyen: Gullner Gyulának hívják, egykor az InterContinental séfje volt, és tagja a fejedelmi és államfői konyhafőnököket tömörítő Chefs des Chefs klubnak. Jó ideje Visegrádon él, és nagyon büszke arra, hogy csak sóért, cukorért és lisztért jár a boltba, minden más ugyanis megterem a ház körül. Kalandos élete során volt Kim Ir Szen foglya, főzött Elisabeth Taylornak és Richard Burtonnek, és Reza Pahlavi perzsa sahnak is – ezekről is mesél a decemberi Magyar Konyhában. Elmondja azt is, miért gondolja úgy: nincs már magyar konyha, csak világkonyha, illetve, hogy szoktak-e a szakmáról beszélgetni fiával, Gullner Gergővel (aki pedig az InterContinental jelenlegi séfje), és hogy mi kerül majd az asztalára a közelgő ünnepen.

De a gasztromagazin karácsonyi számában sok más, igazán tartalmas olvasnivaló is van: például mindjárt az elején egy interjú Borbás Marcsival, aki tulajdonképpen ugyanarról beszél, mint Gullner Gyula, amikor azt mondja: „A gasztronómia az örömről szól, az élvezetről, az együttlétről, a szép pillanatokról, és nem arról, hogy a magyar konyha világhírű-e vagy sem. Ez csak néhány gasztrofirkászt érdekel.” Vagy, hogy: „Vége a lélekmerevítős, fehér kesztyűs, méregdrága, sznob ínyenctemplomoknak, a legnagyobb séfek nyakra-főre nyitják a bisztrókat, tombol a street food őrület, az egész gasztronómia demokratizálódik.”

Nagy történet még Émile Gerbaud-é is, akinek „életrajza nincs, csak munkarajza”, merthogy egész életében dolgozott, Kugler Henrik hívására jött Budapestre, ahol aztán kész cukrászbirodalmat hozott létre, élén a legendás Gerbaud-val.

Persze, az ünnepi készülődésben is segít a lap: a 35 karácsonyi recept (a csángó galuskától a gemenci töltött csukán át a birsalmamustárig) mellett mindent megtudhatunk például a kaviárról, arról, hogy a hal nálunk, magyaroknál változatlanul karácsonyi étel, és hogy egyáltalán nem mindegy, honnan szerezzük be a pulykahúst. Száraz Miklós György a torkosságról, Temes Ferenc „kiskarácsonyról” ír, és hogy az óévet méltón búcsúztathassuk, a szilveszteri menük mellett megismerkedhetünk a pezsgők, habzó- és gyöngyözőborok sokaságával is.

„Könnyű volt régen ünnepelni” – írja beköszöntőjében Vinkó József főszerkesztő. A karácsonyi Magyar Konyhával most is könnyű lehet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.