Ha szakácsok járnák a világot, mindenhol béke lenne

Shaul Ben Aderet

/ 2018.03.12., hétfő 15:15 / Hírforrás: Válasz.hu

A hosszú ősz, copfos hajával és a fehér szemüvegével először inkább tudóshoz hasonlít Shaul Ben Aderet, de úgy mozog a konyhában és a vendégtérben, úgy beszél az ételekről, hogy kétségtelen, a főzésben érzi igazán jól magát. Imádja a Smiths-t, bírja, ha nők vannak a konyhán és szereti az olívaolajat. Sokszínű közel-keleti konyha és világbéke az izraeli sztárszakácstól.

Izrael alapításának hetvenedik évfordulója kapcsán érkezett Magyarországra Shaul Ben Aderet séf, akit egy pop-up főzésen tudtunk elkapni néhány kérdésre és pár autentikus fogásra. A menü olyan ételekből állt, amelyek a séf saját éttermeiben és a családi asztalon is megjelennek, persze egy kis igazítással. A fűszeres paradicsomszószos tőkehal például korántsem volt olyan csípős, mint ahogy Ben Aderet szívesen eszi otthon, de tudta, hogy a budapesti ízlésnek az talán túlzás lenne.

Hogy dolgozik a séf?

Szereti, ha egy kis édesség jelenik meg az ételekben, de ez inkább az alapanyagok természetes édességét jelenti. Így lett tökéletes a céklasaláta (ami egyébként a felesége receptje), amelyet fenyőmaggal, aszalt szilvával és gránátalmával ízesített, vagy a ptitim, vagyis az izraeli kuszkusz mazsolával.

A knafeh vagy künefe eredetileg édesség, amit enyhén sós sajtfélével készítenek, sziruppal locsolnak, Shaul Ben Aderet még szereti citrommal, fahéjjal, rózsavízzel ízesíteni, most viszont egy marhahúsos verziót készített. Fenyőmaggal és pisztáciával sütötte, kevés fahéjjal fűszerezte és a tetejét finoman meghintette porcukorral, amitől a kadif tészta elképesztően roppanós lett. Mellé kardamomos répakrémet kínált kis tálkákban.

Ben Aderet a padlizsánkrémet sűrűre és kifejezetten sötétre készíti, nem úgy, ahogy a nagymamájától látta.

A tűzön szenesre sütött padlizsánt a héjával együtt turmixolja simára és csak tahinivel, sóval és olívaolajjal ízesíti.

A tetejét olajban ropogósra sütött zsályával, padlizsánkockákkal és gránátalmával szórta meg.

A bárányborda intenzív rozmaringos ízével az egyik legjobb volt, a séf elmondta, hogy a húst és a mellé kínált burgonyát sűrű, fokhagymás méz és mustár keverékével kenegette, de egy izraeli datolyás krémet is lehet hozzá használni. A desszertnél szempont volt, hogy ne tartalmazzon semmilyen tejterméket, így lett kókusztejes rizspuding citromos karamellel, és egy szuper ropogóssal, amiben feketeszezámot és egész koriandert használt, ami szintén citrusossá tette az amúgy kifejezetten édes desszertet.

Sokat utazik, ez a második budapesti látogatása. Mi a legfontosabb, mikor egy új városba érkezik és főznie kell?

A légkör. Az emberek. Az alapanyagok, az időjárás. Most például örülök, hogy itt hűvös a levegő, láttam havat is a városban - Izraelben egy hegyen esik néha Északon, aminek úgy tudunk örülni, mintha valami ünnepély lenne.

Budapest egy klasszikus, öreg város, van benne egy kis Prága, egy kis Párizs.

Vannak saját ételek, édességek, láttam a sok piacot és hogy milyen gazdag alapanyagokban. Az emberek boldognak tűnnek, úgy tűnik szeretnek a városban járkálni, enni, ami szimpatikus.

Izraelben sokat járnak étterembe az emberek?

Ó, igen. Tudja, egy zsidó asszony sokat főz a gyerekeknek, különösen az ünnepek kapcsán, péntekenként, kiddush-kor, mikor összejön a család. Emellett viszont sokat járnak el, legyen az reggeli, ebéd, vacsora, Tel-Aviv egész nap nyüzsög. Van minden a gyorsételtől kezdve az olasz vagy spanyol konyhán át.

Szigorú séfnek tartja magát?

Alapvetően vidám séf vagyok, de ezt nem nehéz észrevenni. A konyhán viszont kiabálok kicsit, ha muszáj, de hát mindenki kiabál. Alapvetően kedves és visszafogott vagyok, de ha szerviz van és három-négyszáz főt kell megetetnünk, ott nincs kedvesség.

Ha nem úgy működik a konyha, mint egy hadsereg, akkor veszítesz.

A teljes interjú a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!



 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.